در باره ی یک خبر هفت ریشتری




لطیف ایزدی

 

۲۸ خرداد خبر تلخ و تاسف بار ( شهر آق قلا پیشتاز طلاق در گلستان ) بار دیگر در صدر اخبار برخی از رسانه های مجازی منطقه قرار گرفت. در این باره به دلیل اهمیت فوق العاده ی موضوع به ذکر چند نکته کوتاه می پردازم:

۱ - این خبر تکان دهنده را بار اول خبرگزاری جمهوری اسلامی ( ایرنا ) به‌ نقل از ابوبکر دولو مدیر کل ثبت احوال گلستان در تاریخ ۲۸ آذر ماه ۱۳۹۸ منتشر کرد. خبری که  به سرعت به خبر اول رسانه های ترکمن صحرا و استان گلستان  تبدیل شد. مضافا اینکه برخی از رسانه های کشوری نظیر همشهری آنلاین ، جماران ، کاسپین خبر، خبر فارسی، تی نیوز و . . .‌ نیز آن را  کار کردند.

۲ - از انتشار اولیه ی این خبر ۶ ماه می گذرد. پس بنابراین در اصطلاح علم رسانه، این خبر در ردیف خبرهای سوخته قرار می گیرد و انتشار مجدد آن محل ایراد است. چندی پیش کانال  پربیننده خبرهای جالب گنبد آن را نشر داد و دیشب نیز کانال پرمخاطب آق قلایی انجمن ایل یار البته با نگاه انتقادی و چالش برانگیز بار دیگر به آن پرداخت و در گروهش نیز به بحث گذاشت. هر چند این سخن لزوما به این معنی نیست که نباید در باره اش کنکاش کرد، پرسید، اندیشید، تحلیل نوشت و نظر داد.

۳ - نکته مهم تر اینکه انتشار این خبر کوتاه ولی غم انگیز بدون شک بخاطر احساس مسئولیت و  شدت عمق فاجعه بوده است ولی همانگونه که ذکر شد در این بازه کنونی به تبیین، تحقیق، تحلیل، تفسیر آن نیازمندیم.‌

۴ - این اتفاق جانکاه و تامل برانگیز که شنیدنش هر وجدان منصفی را  متاثر می سازد، باید از وجوه و زوایای مختلف بررسی و واکاوی شود که دوست و برادر رسانه ای مان ابراهیم دوگونچی به درستی به برخی از آنها اشاره کرده است  و ما نیز چند تا به آن می افزاییم.

اولا اینکه آیا این آمار واقعیت دارد؟

بقول یک کاربر برخی از شهروندان شهرستانهای همجوار به دلایل مختلف موارد طلاقشان را در اق قلا ثبت می کنند!!

ثانیا اگر درست است باید توسط کارشناسان و افراد خبره آسیب شناسی شود که ریشه و عوامل آن چه بوده است ؟

ثالثا چرا آمار طلاق در بین مردم متدین آق قلا اینقدر افزایش یافته است؟ اشکال و گره ی کار در کجاست ؟

رابعا پس از گذشت ۶ ماه از انتشار این خبر در حال حاضر  اق قلا در زمینه طلاق در چه وضعیتی قرار دارد ؟

خامسا مسئولین متولی و نهادهای مدنی و ارگانهای مربوط چه برنامه ای در جهت کاهش آن دارند ؟ و ...

شایان ذکر است موضوعات فوق، شفاف سازی و پاسخگویی مسئولین ذی ربط از جمله مدیر کل ثبت احوال گلستان را می طلبد.

۵ - ایل یار از روی دغدغه مندی این حادثه ی بزرگ که برای روستداران آق قلا بسان زلزله ی ۷ ریشتری است را به بحث گذاشت و کاربران فهیم و آگاه هم نظرات خوبی دادند ولی جای یکی دو نفر کارشناس زبده و صاحبنظر خالی بود که بتواند گروه را بهتر مدیریت کرده و موضوع را جمع بندی نماید‌.

۶ - ضرب المثل پرمعنای ترکمنی را به یاد آوریم :  " دردله سنگ درد بولار .

دردله مه سنگ هایسی دردینگ دپ ( دفع ) بولار "

درد را باید گفت و بیان کرد و به فکر تدبیر و چاره بود. پنهانکاری زخم را بیشتر می کند.

۷ - هر چند آمار طلاق در ایران بسیار بالاست و به هیج وجه با اسلامیت آن سنخیت ندارد و بحران طلاق همه جایی شده و قوم و قبیله و نژاد و مذهب نمی شناسد ولی این آمار عجیب و سئوال برانگیز در شهر کوچک و سنتی همچون  آق قلا به شدت بالاست و نیاز به تامل و تفکر جدی دارد.

۸ - باید گفت که در قبال معضلات اجتماعی که بنیان و ارکان جامعه را متزلزل  و نابود می سازد همه ی ما به نحوی مسئول هستیم. و البته مسئولیت خانواده ها ، صدا و سیما ،  حوزه ها ، مدارس و دانشگاهها و به ویژه حاکمان و دولتمردان و کارگزاران و تریبون داران و صاحب منصبان سنگین تر است.

 

مدیرسایت اولکامیز