آققلا سطل زباله نيست
تیتر اول |
ايسنا- اين روزها نارضايتي ساکنين شهر آق قلا از مشکلات و مصايب حمل زبالههاي استان مازندران به سايت زباله آق قلا افزايش يافته و از هرگوشه و کناري به گوش ميرسد، گروهي از مردم پويشهايي مبني بر درخواست «توقف حمل زباله مازندران به استان گلستان» را ايجاد کرده و گروهي با مراجعه به ايسنا درخواست کردهاند که انتقال زبالههاي مازندران متوقف شده و تدابير لازم براي جلوگيري از اين مشکل و حفظ محيط زيست توسط مسئولان اتخاذ شود. رشد جمعيت و شهرنشيني امر گريزناپذير جوامع بشري است که يکي از تبعات آن افزايش حجم توليد روزانه زباله بوده و نيازمند برنامهريزي صحيح و هوشمندانه براي مديريت آن از طرق مختلف با بهرهمندي از تکنولوژي روز است. سايتهاي پسماند زباله کمک حال بهبود مديريت پسماند شهري است؛ اما به عنوان يکي از چالشهاي بزرگ موجود، نه تنها سلامت انسانها را تهديد، بلکه اثرات منفي گستردهاي بر محيط زيست و کيفيت زندگي ساکنان دارند. اين روزها با افزايش توليد زباله و عدم مديريت صحيح حمل و دپوي آن، اين سايتها به معضلي جدي تبديل شدهاند که نيازمند توجه فوري هستند؛ چرا که اين مکان با آلودگي خاک و آب، شيوع بيماريها و کاهش کيفيت زندگي در مناطق اطراف، به يکي از بزرگترين نگرانيهاي بهداشتي و محيط زيستي تبديل شده و کارشناسان بر اين باورند که مديريت نادرست اين سايتها ميتواند پيامدهاي جبرانناپذيري براي نسلهاي آينده به همراه داشته باشد. سايت دپوي زباله آق قلا به مساحت90 هکتار داراي دو خط پردازش است که روزانه بالغ بر 900 تن زباله از 14 شهر و 300روستاي غرب استان گلستان به اين سايت وارد شده و پس از حمل و انتقال از مرکز توليد به کارخانه، پردازش و تبديل به کمپوست ميشود. همچنين انتقال روزانه 250 تن زباله از استان مازندران براي تبديل به کود آلي به اين سايت موجب افزايش نارضايتي ساکنين اين منطقه شده و برخي از اهالي با مراجعه به خبرگزاري ايسنا گلستان خواهان پيگيري اين موضوع شدهاند؛ در همين راستا با تعدادي از شهروندان ناراضي و معترض نسبت به جانمايي اين سايت و البته دپوي زباله هاي استان مجاور در گلستان گفت و گو کردهايم تا درباره اين موضوع جزئيات بيشتري را بدانيم.
جادههاي فرعي
راه دور زدن ممنوعيتها
اميد شابدين از اهالي مطالبهگر استان در گفتگو با خبرنگار ايسنا ضمن اشاره به اعتراضات ساکنين و عدم توجه مسئولان گفت: بارها به استانداري و سازمان مديريت پسماند مراجعه کرده اما هربار بينتيجه بازگشتهايم. وي با بيان اينکه در آخرين مراجعه، مسئولان سازمان مديريت پسماند در ساختمان استانداري وعده توقف حمل پسماندهاي استان مازندران را از ابتداي مهرماه دادهاند؛ ادامه داد: متاسفانه از 20 شهريورماه شاهديم که ماشينهاي حمل زباله به جاي حرکت از مسير اصلي از جادههاي فرعي تردد کرده و اين امر متوقف نشده است. شابدين با اشاره به اينکه احداث کارخانه يد و سايت پسماند در آق قلا تهديدي جدي براي سلامت ساکنين اين منطقه است، گفت: زمزمه¬هايي مبني بر گسترش اعتراضات مردم و تلاش خود مردم براي بستن جادهها و ممانعت از ورود کاميون هاي حمل به گوش رسيده و از مسئولان ميخواهيم قبل از به وجود آمدن شرايط بحراني در منطقه، اين امر را مديريت کرده و آققلا را به سطل زباله استانهاي همجوار تبديل نکنند.
قهر پرندههاي مهاجر
با محيط زيست آق قلا
يک کشاورز و دامپرور ساکن آققلا (نامش نزد ايسنا محفوظ است) در بيان مسائل و مشکلات دپوي زبالهها در سايت پسماند گفت: زبالهها سبب ايجاد بوي تعفن در منطقه شده و اين امر
مخصوصا در شبهاي تابستان موجب آزار اهالي اين منطقه است و با توجه به اينکه مردم ما کشاورز و دامپرور هستند، دامداران براي چراي دام با مشکل مواجه شدهاند. شهروند آق قلايي با بيان اينکه نگرانيم آلودگيهاي حاصل از پسماندها و نفوذ شيرابههاي زباله به آبهاي زير زميني بر سلامت دام و محصولات کشاورزي اثر بگذارد، خاطرنشان کرد: ترديد نکنيد اين موضوعات سبب بروز بيماريهاي جبرانناپذير خواهد شود. اين کشاورز در ادامه از قهر پرندههاي مهاجر با محيط زيست آققلا سخن گفت و افزود: يقينا کارخانه يد و سايت پسماند زباله با ايجاد آلودگي سبب ترک اين محيط توسط پرندگان مهاجر بوده و ما ديگر شاهد حضور آنها در اين منطقه نخواهيم بود و اين پديده پاي بسياري از سازمانهاي مردم نهاد را به ماجرا باز کرده و تلاشهاي ناموفق بسياري توسط اين نهادها براي لغو حمل زباله به اين مکان مخصوصا از استان مازندران صورت گرفته است.
دپاي زشت شيرابه ها بر جادههاي گلستان
يکي ديگر از اهالي منطقه (نامش نزد ايسنا محفوظ است) در گفتگو با خبرنگار ايسنا از مسئولان دعوت کرد تا در تابستان و روزهاي گرم سال از روستاي «آلتين تخماق» بازديد و شاهد هجوم مگس هاي حاصل از دپوي زباله باشند که زندگي اهالي را مختل کرده است. وي نيز مانند ديگر اهالي بوي تعفن ناشي از حمل و دپوي زباله را تهديدي مهم براي سلامتي مردم و فرزندان برشمرد و گفت: حتي هنگام عبور و مرور در جاده هاي گميشان و آق قلا اين بوي آزاردهنده به مشام رسيده و از مسئولان خواهشمندم فکري به حال مردم و اهالي اين منطقه کنند. اين شهروند آق قلايي با تاکيد بر اينکه ما اطلاعي نداريم اين حجم از زباله از کجا توليد و به سايت پسماند منتقل ميشود اما تجمع زبالهها محيط مناسبي براي رشد حشرات و جوندگان فراهم کرده که امان مردم را بريده و باعث بيماري در بين اهالي شده، ادامه داد: تردد ماشينهاي حمل زباله در جاده و کمربندي آق قلا و گميشان و شيرابه هايي که بر سطح جاده برجاي ميگذارند نارضايتي ساکنين را بيش از گذشته افزايش داده است.
به گزارش ايسنا، در ماههاي اخير چندين نامه نگاري از سوي استاندار گلستان با وزير کشور، نامههاي سازمان پسماند استان گلستان به راهور و برخي نهادهاي متولي و نطق نماينده مردم غرب استان در مجلس شوراي اسلامي در اين باره صورت پذيرفته که نتوانسته بر اين مشکل فائق آيد. قطعا رفع اين معضل و به فرجام رسيدن اين اعتراضات نيازمند پيگيري و مداقه مستمر مردم، رسانهها و مسئولان است و خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) تا حصول نتيجه اين موضوع را از مديران و مسئولان مطالبه کرده و نتايج آن را منتشر خواهد کرد.