آنها با موسیقی درد هایشان را کنار گذاشته اند


شعر و ادب |

برخلاف تصور عموم، موسیقی درمانی یک روش تازه ابداع شده نیست بلکه استفاده از این شیوه درمانی، قرنها قدمت دارد. موسیقی درمانی به عنوان یک حرفه در قرن بیستم پس از جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم پدید آمده است. بعد از جنگ هم نوازندگان آماتور و هم حرفه ای در بیمارستان های جانبازان حضور داشتند تا به جانبازانی که دچار آسیب های جسمی و روحی شده بودند کمک کنند. تأثیر موسیقی بر پاسخ های جسمی و عاطفی بیماران باعث شد که پزشکان و پرستاران خواستار استخدام نوازندگان شوند و بدین ترتیب آموزش این نوع درمان آغاز شد. موسیقی قرن ها به عنوان یک ابزار درمانی مورد استفاده قرار گرفته و نشان داده شده است که بر روی بسیاری از مناطق مغز از جمله مناطقی که در احساسات، شناخت، احساس و حرکت درگیر هستند، تأثیر می گذارد. در گلستان نیز برخی دلسوزان و عاشقان همین راه را پی گرفته اند .

 

پریسا مسعودی

 

گروه کر شادبانو

بانو پروانه آژیر سرپرست گروه کر شادبانو که بیشتر از دوسال است این گروه را با هدف ایجاد نشاط اجتماعی در مادران و مادربزرگها، ایجاد ارتباط قلبی بین اعضای گروه و تمرین برای داشتن حال خوب مدیریت می کند، در رابطه با علاقه مندی خود به این کار و نحوه ی شکل گیری گروه کر گفت: علاقه مندی من از جایی شروع شد که وقتی دوازده سال پیش که درکانون جهاندیدگان به عنوان فعال اجتماعی در گروه تئاتر وموسیقی کار می کردم ، پی بردم بانوان از نظر روحی، بسیار باموسیقی ارتباط برقرار می کنند. خیلی ها با گوش دادن به موسیقی از نظر جسمی قندخونشان پایین امد و کمردردشان بهتر شد. ازنظر روحی هم درحین گوش دادن به موسیقی، از غم هایشان فارغ می شدند و سرشار از انرژی ونشاط. چراکه شنیدن موسیقی درجمع ، افراد را دریک تجربه ی مشترک سهیم می سازد، توجهی که در گوش دادن مشترک به دست می اید، درتنهایی ایجاد نمی شود. موسیقی در بروز احساسات و برون فکنی ها بسیار موثراست. بنابراین من پس از جدا شدن از کانون جهاندیدگان، تصمیم گرفتم موسیقی را به طور جدی با بانوان ادامه دهم

 

  اجرای ترانه های سنتی

اژیر که اینک نایب رییس ورزش های همگانی بزرگسالان و سالمندان استان گلستان و همچنین دبیر حوزه ورزش سلامت ونشاط دراستانداری است، به گفته خودش ارتباط عاطفی خوبی با مادران و مادربزرگ ها برقرار می کند و از جان ودل برای کلاس هایش مایه می گذارد تا فضای کلاسش سرشار از« حال خوب» شود.

اژیر که تحصیلاتش دیپلم کارودانش در رشته ی طراحی دوخت است نه سال به کار هنری اشتغال دارد. و پنجمین سال است که کار موسیقی را نزد اساتید برجسته ی گرگان مانند استاد صادقیان و استاد قلی نژاد فرا می گیرد و همان اموزشها را به هنرجویانش انتقال می دهد. اژیر ادامه می دهد: اموزش های ما در گروه کر، اموزش های حرفه ای نیستند و موسیقی بهانه ای هست برای جمع شدن دور هم و ایجاد حال خوب. اجرای ترانه های سنتی به همراهی موسیقی در کلاس، در گروهای بیست و پنج نفره باعث حال خوب بانوان می شود. تک تک از هنرجویان تست می گیرم و ایرادهای انان را رفع می کنم و به یاری خدا گروه را درسطح اجراهای خارج از استان هم ارتقا خواهیم داد.

 

تجربه ی حال خوب

موسیقی درمانی در سلامت شناختی، فیزیکی و هیجانی افراد نقش داشته و از طریق نظمی که در ترتیب نت‌های مختلف وجود دارد، سلامت روان افراد را تقویت کرده و در عین حال از افراد در برابر غمگینی، احساس گناه و تنهایی محافظت می‌کند.بانو صالحی از هنرجویان کلاس شاد بودن را حق زنان می داند.این بانو گفت: اگر ما شاد باشیم، یک جامعه هم شاد خواهد بود. زن خانه اگر بیمار وافسرده حال باشد، اهل خانه هم پژمرده و غمگین خواهند بود. تربتی یکی دیگر از مادران گفت: پس از کلاس انقدر به ارامش روحی می رسم که تاثیرش را روی کارهای خانه هم متوجه می شوم. پر انرژی تر کار می کنم و حس عمیق تری به زندگی دارم. و دیگری باوردارد که موسیقی تسکین دردش است و ازمایشات جدیدش نشان داده میزان قند خونش پایین امده و من رضایت را در تک تک چهره ی این بانوان دیدم. اژیر  می افزاید : در دورانی که با کرونا همزیستی می کنیم، کلاسهای بیست وپنج نفره شادبانو، به کلاسهای شش تا هشت نفره تقسیم شده اند و هفته ای یک بار هم در هوای ازاد، برنامه ی نرمش دارند تاسلامت روح و روان انها تامین شود. خانه جوان گرگان، خانه فرهنگ پرسش، موسسه ام اس، موسسه اموزش سالمندی بزرگمهر، موسساتی هستند که با هدف ایجاد نشاط اجتماعی، موسیقی درمانی را به این شکل جدید با مجوز کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به سرپرستی ایشان ارائه می دهند.