گذري بر تيترنويسي در گلشن مهر
یادداشت |
اسماعيل جعفري نصرآبادي
*تيترهايي که مي توانند گويا تر باشند*
با نگاهي به روزنامه گلشن مهر مي توان فهميد با اين که بيشتر تيترهاي استفاده شده در اين روزنامه از عامل مهم جذابيت بهره گرفته اند و توجه خواننده را به خود جلب مي کند اما برخي اصول تيتر نويسي در آن رعايت نمي شود. انتظار مي رود گلشن مهر با پيشينه درخور توجه و افراد توانمندي که سال هاست در توليد نشريه و خبر فعاليت دارند، با رعايت بيشتر اصول مربوط به نگارش تيتر، به اقناع بيشتر خوانندگان بپردازد و سطح سواد آنها را بالاتر ببرد. در ادامه به نمونه هايي از تيترهاي استفاده شده در چند شماره گلشن مهر در آذرماه 1403 اشاره مي شود.
تيتر يک شماره 2890 «تنوع زيستي جنگل ها»
نويسنده محترم در نيمي از اين يادداشت کوتاه خود به تنوع زيستي اشاره کرده و نمونه هايي هم آورده است و در بخش ديگر به بهره برداري انسان از اکوسيستم هاي جنگلي اشاره کرده است. تيتر استفاده شده همانند تيتري که در يادداشت اول همين شماره آمده است (روزهاي قانون اساسي) داراي «ابهام» است. هر دو تيتر مي توانستند با کمک زير تيتر و روتيتر در همان نگاه اول به خواننده در فهم محتواي نوشته کمک شاياني کنند.
تيتر يک شماره 2891 «درس بگيريم»
باز هم جذاب، اما واقعا از چه چيزي بايد درس بگيريم؟ هرچند عکس يک، مقداري توانسته ارتباط تيتر با متن نوشتار را آسان تر کند، اما تيتر واقعا مبهم و نامشخص است و گويا نيست منظور از چيست.
تيتر يک شماره 2892 «اقتصاد بيمار گلستان»
يکي از کليدهاي موفقيت تيتر نويسي، انتخاب فعل است. در بيشتر (نزديک به همه) تيترهاي گلشن مهر از فعل استفاده نمي شود! که نمونه بارز آن همين تيتر است که مي توانست با بکارگيري فعل، روتيتر، زيرتيتر، ميان تيتر و خلاصه، اولا به کمک خواننده بيايد و در مرتبه اي ديگر به نوشته، ساختاري حرفه اي تر ببخشد. ابهام را مي توان در تيتر يادداشت اول همان شماره (چند کلمه ساده) به وضوح شاهد بود.
تيتر يک شماره 2893 «گل هاي پاييزي النگدره»
نويسنده محترم در متن نوشتار خود به نمونه اي از گل هايي که در پاييز جنگل النگدره، به آن زيبايي بيشتري بخشيده اشاره دارد که با زيرتيتر يا روتيتر از همان ابتدا مي توانست منظور تيتر را برساند.
تيتر يک شماره 2893 «روستازادگان دانشمند»
تيتري زيبا، جذاب و غرورآفرين براي همه روستاييان استان يا کشور! که البته در اينجا منظور نويسنده گزارش، روستاي بالاجاده کردکوي است. وجود ابهام و نامشخص بودن و نداشتن زيرتيتر و روتيتر، شامل اين تيتر زيبا و ديگر تيتر صفحه اول آن يعني يادداشت اول (احمد شاملو) مي شود. منظور تيتر يک مي توانست بسياري از روستاهاي استان و کشور باشد. از آنجا که با بسياري از دست اندرکاران نشريه ارجمند گلشن مهر آشنا هستم، يقين دارم رعايت نکردن مواردي که گفته شد از سر ندانستن نيست که يقينا از من بيشتر مي دانند و در صحنه و ميدان روزنامه نگاري تجربه هاي فراوان دارند اما به عنوان يک همشهري که از خوانندگان اين نشريه و علاقه مندان آن هست، تقاضا دارم بيشتر از گذشته به تيترها توجه کنند. شايد برخي از کارشناساني که براي گلشن مهر يادداشت و مقاله مي نويسند و در حرفه خود حاذق هستند، با اصول خبرنگاري و نوشتن گزارش، گفتگو، مقاله و ... آشنايي لازم را نداشته باشند اما وظيفه ويراستار و سردبير گرامي ست که به اين اصول توجه کنند.
از خوانندگان هميشگي گلشن مهر