مديريت جديد و مهمترين چالش هاي آموزش و پرورش استان گلستان
یادداشت |
رامين آذريون
آموزش و پرورش به عنوان اصلي ترين رکن جامعه که موجب تربيت دانش آموزان، آينده سازان، جوانان ،پدران و مادران يک کشور وظيفه خطيري در تعليم و يادگيري، رشدمهارت هاي زندگي و فرهنگ سازي بر دوش دارد. در نظام جمهوري اسلامي تغيير به مثابه کنار زدن افراد نيست و در ساختار سياسي کشورهاي متکي به مردم سالاري تغيير چيزي مرسوم و پذيرفته مي باشد زيرا هر فردي که مسوليتي مي گيرد ايده و ديدگاه هايي دارد که در مدت مسوليت سعي دارد به آن ها جامع عمل پوشيده و نياز است اين امانت به يک مدير جديد با افکاري نو واگذار شود. با تغيير نگرش در راس قوه مجريه و اعتماد مردم به دکتر پزشکيان شاهد تغيير ديدگاه ها و سياست گذاري ها مي باشيم که لزوم تغيير در سطوح مختلف اجرايي و هماهنگي ميان مديران به شدت احساس مي شود زيرا داشتن اتحاد و نقطه نظرات مشترک از نيازهاي اوليه موفقيت در مديريت است. در شيوه مديريتي که حدود3 سال بر آموزش و پرورش استان گلستان حاکم بود نقاط قوت و ضعف زيادي مي توان ديد و طبق نظر رهبري معظمانقلاب در هر شيوه مديريتي هميشه مخالفين و موافقين وجود دارند که بايد تلاش کرد در برهه جديد آن مقدار نارضايتي ها را کاهش داد. اما اکنون با حضور جناب قدرت اله نظري که برخواسته از بطن فرهنگيان بوده و پله هايترقي را به طور مستمر طي نموده و با تجربيات موفق گذشته نسبت به معضلات امروز آموزش و پرورش آگاهي کامل و جامعي دارند و مي توانند به عنوان نماينده دولت در اموزش و پرورش استان گلستان اين نگاه جديد شکل گرفته در قوه مجريه را جاري و ساري کنند . استان گلستان از ديرباز مشکلات فراواني داشته و در چند سال اخير بر تعداد آنها افزوده شده است، اعم مشکلات آموزش وپرورش استان گلستان:
1- کمبود نيروي انساني و نقل و انتقالات غير کارشناسي موجب ناترازي نيروي انساني گرديده است بسياري از شهرستان ها با کمبود نيرو روبه رو بوده و از سوييديگر در بعضي شهرستانها نيروي مازاد وجود دارد، تکثر مدارس بدون مدير در سال تحصيلي جديد و عدم تعلق معاون به مدارس با وجود داشتن حدنصاب مهمترينمشکلات در اين حوزه مي باشند.
2-کمبود فضاي آموزشي، بي ترديد کمبود فضا و وجود مدارس بسيار قديمي باعث حضور تعداد زيادي دانش آموز در کلاس و دو شيفت شدن مدارس گرديده است که هر دو مورد از عوامل پايين آمدن سطح يادگيري مي باشد. در دولت چهاردهم بيشترين دغدغه رئيس جمهور ساخت مدرسه و فضاي آموزشي است و تاکنون در دولت هاي سابق جلسات شوراي آموزش و پرورش با حضور ريس جمهور جهت پيشبرد ساخت فضاي آموزشي به شکل کنوني وجود نداشته است.
3-ترک تحصيل فزاينده :استان گلستان به لحاظ داشتن اقتصاد ضعيف موجب گرديده تعداد زيادي از خانواده ها توانايي فرستادن فرزندانشان به مدرسه را نداشته و از سويي جهت افزايش درآمد خانوار موجب افزايشکودکان کار گرديده است.
4-کمبود امکانات براي دانش آموزان با نيازهاي ويژه: کمبود مدرسه براي دانش آموزان با نيازهاي ويژه در استان گلستان موجب افزايش ترک تحصيل گرديده و سالهاست اين مدارس با محدوديت منابع و امکانات مواجه هستند که ميتواند ارائه خدمات مناسب به دانشآموزان با نيازهاي ويژه را دشوار کند تجهيز مدارس و استفاده از فناوريهاي کمکي مانند نرمافزارهاي آموزشي، دستگاههاي کمکشنوايي و بصري، و وسايل کمکي حرکتي ميتواند به دانشآموزان با نيازهاي ويژه کمک کند.
5-سياست زدگي و دخالت در مهمترين نهاد تعليم و تربيت موجب رشد افراد غير کارشناس شده که خود را در نمرات نهايي و رتبه استاني نشان داده است از سويي ديگر باعث کاهش شايسته سالاري، سکون و پايين آمدن انگيزه کارکنان از ستاد تا صف شده است .
6-وجود مدارس مناطق مرزي: استان گلستان به لحاظ داشتن ژئوپوليتيک خاص خود تعداد زيادي مدرسه در مناطق مرزي دارد مناطقي که هم بودجه کمي دارند هم فضاي آموزشي به اندازه کافي نيست و هم به سبب پايين بودن دستمزد و مشکلات ديگر، کمتر معلمي حاضر به تحمل رنج تدريس در اين مناطق ميشود. آموزش و پرورش هم بيشتر، سرباز معلمها را که تجربه و آموزش کافي براي تدريس ندارند، به مناطق محروم و مرزي ميفرستد. نتيجه اين وضعيت کار را به آنجا کشانده که بر اساس آمارهاي اعلام شده از سوي وزارت آموزش و پرورش، ضريب محروميت مناطق مرزي با غيرمرزي در شاخصهاي اجتماعي و فرهنگي، حدود 46 درصد باشد، يعني مرزنشينان از نظر امکانات فرهنگي و اجتماعي که آموزش را هم شامل ميشود 46 درصد از ساير مناطق کشور محرومترند که اين آمار پاسخي است براي چرايي بالا بودن نرخ ترک تحصيل، ازدواج زودهنگام و ورود کودکان به بازار کار است.
موارد فوق تنها گوشه ايي از مشکلات امروز آموزش و پرورش در گلستان مي باشد که بهمرزبحران رسيده اند.
از مدير کل جديد انتظار مي رود با توجه به تجربيات گذشته در ابتدا با تشکيل يک تيم همسو، متحد و منسجم که بنا بر توصيه رئيس جمهور و بر پايه شايسته سالاريبوده و برنامه ريزي هاي کوتاه مدت و بلند مدت نسب به حل مشکلات بحراني به صورت فوري و شناخت چالش هاي پيش روي آموزش و پرورش که در سالهاي آتي به مرز بحران ميرسند، تلاش نمايند. اميد است جناب نظري که خود با انواع نگاه هاي سياسي آشنا هستند آموزش و پرورش استان را از سياسي بازي نجات داده و تعليم و تربيت را به افراد متخصص، متعهد، و آگاه بسپارند و نسبت به حضور مديران ضعيف و غير متخصص در مديريت شهرستانها که اعتقادي به گفتمان دولتچهاردهم نداشته اما به واسطه لابي گري سعيدر ابقا يا کسب مسوليت دارند، جلوگيري نمايد.
فرهنگي