گزارش ايبنا از «محفل شعر ايران»؛ از تقاضاي حضور دوباره کشتي نوح تا گنجشکک اشي مشي


گزارش |

«محفل شعر ايران» در گرگان در حالي برگزار شد که عبدالجبار کاکايي، در محفل شعر ايران از مختار رنجيده شاعر فقيد مينودشتي ياد کرد و شاعر گنبدکاووسي در شعري تقاضاي حضور دوباره کشتي نوح کرد. به گزارش خبرگزاري کتاب ايران (ايبنا) در گرگان، چهارمين محفل شعر نوزدهمين جشنواره بين‌المللي شعر فجر، با حضور جمعي از شاعران مهمان ملي و تني چند از شاعران گلستاني عصر  چهارشنبه در تالار فخرالدين اسعد گرگاني برگزار شد. در ابتداي اين محفل ايرج قنبري‌زاده از تنکابن، استان مازندران که آثاري چون راه دريا، فصل عاشقي، باغ ترانه، ملکوتيان زمين، سبکباران ساحل‌ها و آثار پرشمار ديگري را روانه بازار نشر کرده است، چند رباعي را در وصف گرگان و دشت که از ديرباز مهد شعر بوده است قرائت کرد و در ادامه شعري با محوريت مقاومت به سمع حاضران رساند.

 

شعرخواني با گويش گرگاني

در بخش ديگري از برنامه معصومه (راحمه) شهرياري، شاعره، نويسنده، قصه‌گو و مجري گرگاني که دانش آموخته کارشناسي ارشد زبان و ادبيات فارسي است، اشعاري را با گويش گرگاني خواند که مورد استقبال حاضران قرار گرفت. سپس شهرياري که تاکنون کتاب‌هايي چون «هنوز آينه بودن براي من زود است»، «کوچه غرق شادي است»، «تو خودت گل هستي»، «تُرجه» و «اخرين روز فروردين» از او روانه بازار نشر شده ابيات ديگري را نيز به حاضران تقديم کرد. زهير توکلي ديگر شاعر ملي مهمان در برنامه که دانش آموخته دکتراي زبان و ادبيات فارسي است و شهرت او در حوزه نقد شعر بسيار بوده و اثري چون عمان ساماني از او منتشر شده است، پس از قرائت چند رباعي آزاد، يک رباعي را با محوريت حضرت ابوالفضل (ع) قرائت کرد.

 

اداي احترام به هنرمندان نمايش گلستان

در ادامه برنامه حنيف خورشيدي، شاعر، روزنامه نگار، نقاش و فيلمساز که تا به امروز از او آثاري چون آقاي شواليه، وطن نامرئي، از ترس مست شديم، از قبيله حرف، ندرت ناگوار مرگ بر روي پيشخان کتابفروشي‌ها قرار گرفته، پيش از قرائت اشعارش به کليه هنرمندان نمايش استان گلستان و گرگان که از ديرباز بر روي صحنه تالارفخرالدين اسعد گرگاني نقش آفريني‌هاي ماندگاري کردند اداي احترام کرد. وي سپس ضمن اشاره به وجود احساس در دل و جان شاعر و واکنشش به مسائل پيراموني، چند رباعي را تقديم حاضران کرد که مورد استقبال قرار گرفت.

 

ياد مختار رنجيده زنده شد

همچنين امير مرزبان از ديگر شاعران مهمان در برنامه نيز ضمن اشاره به ديرينگي شعر و وجود شاعران نام آشنا در استان گلستان، به مختار رنجيده يامچي شاعر فقيد که در بهمن ماه سال گذشته آسماني شد اداي احترام کرد و اشعاري را قرائت کرد و نيز در بخش‌هايي از اشعارش ياد عارف قزويني را زنده کرد. سپس آرش شفاعي شاعر خراساني که دستي نيز در روزنامه‌نگاري دارد و از او آثاري چون تا فراسوي رفتن، تهران شبيه هر شهر ديگر سياه بود، کودتاي سفيد، پنکه قديمي و ترافيک فرشته منتشر شده است، ابياتي را قرائت کرد و مورد تشويق حضار قرار گرفت.

 

شعري براي پنجاه سالگي

در ادامه محفل شعر ايران، علي اصغر کياني، شاعر، بازيگر، ترانه سرا، شاهنامه‌خوان گرگاني که از او مجموعه غزل چون «خورشيد را گم نکردم» روانه بازار نشر شده است، آثاري را به سمع حاضران رساند. او که اشعارش مورد استقبال حاضران قرار گرفت، در پايان قطعه شعري را که به مناسبت پنجاه سالگي خودش سروده بود را خواند. پس از شعرخواني کياني، نوبت به سيده محدثه حسيني، بانويي شاعره اهل مينودشت رسيد. او که مدرس دانشگاه و دانش‌آموخته دکتراي ادبيات فارسي بوده و در کارنامه‌اش مجموعه غزل «ريل‌هاي کاغذي» و «بن‌بست يعني آسمان»، «مثل چاي صبحانه» و «غم دنباله دار» به چشم مي‌خورد، اشعاري را به نام و ياد شاعران شرق گلستان خواند.

 

شعرخواني با ياد ناصر عبداللهي

ابراهيم اسماعيلي‌اراضي، فرزند اصفهان ديگر شاعر مهمان محفل شعر ايران بود. او که بيشتر بر حوزه‌هاي غزل، ترانه و آموزش و نقد ادبي متمرکز بوده و سعي کرده از زواياي تازه، به مباني ساختاري و ماهيتي شعر اصيل ايراني، توجه داشته باشد و البته هيچ‌گاه از شعر آزاد هم غفلت نورزيده است، ضمن خواندن چند غزل اجتماعي، ترانه‌اي از سروده‌هايش را که زنده ياد ناصرعبدالهي خواننده فقيد آن را خوانده بود، به سمع حاضران رساند.

 

کشتي نوح دوباره بيا

در ادامه برنامه اين‌بار نوبت به بهمن نشاطي، شاعري از گنبدکاووس رسيد. او دانش آموخته زبان و ادبيات فارسي است و بيش از 15 عنوان کتاب با اسامي چون وقتي کنارم تو باشي، منفي باف، همصداي دريا، به لهجه سنجاق، آخرين سطر گريه، بوي مدرسه، اندوه لعنتي، خاطرات تو و دلتنگي‌ها را روانه بازار کتاب کرده است. نشاطي حاضران را با اشعاري اجتماعي مهمان کرد و در بيتي خواستار آمدن دوباره کشتي نوح شد که مضامين اشعارش به مذاق حاضران خوش آمد.

 

شعري با هواي برف

با تشويق ويژه حاضران، عبدالجبار کاکايي، شاعر و ترانه سراي نام آشناي کشورمان به عنوان ديگر مهمان محفل شهر ايران در گرگان به روي صحنه آمد. کاکايي که زاده ايلام است و از او آثاري چون حبس سکوت، عذاب دوست داشتن، تاوان کلمات، حوض نقاشي، در مجاورت جهان و شرح اشتياق روانه بازار نشر شده است، عنوان کرد: گرگان و استان گلستان از ديرباز با شعر انس داشته و شاعران نام آشنايي دارد. وي ضمن ياد کردن از مختار رنجيده شاعر فقيد مينودشتي، غزلي قرائت کرد. عبدالجبار کاکايي همچنين شعر محاوره‌اي را با حال و هواي سرد و برفي اين‌روزهاي کشورمان و سپيد پوش شدنش و با ارجاع و الهامي از ترانه ماندگار گنجشکک اشي مشي خواند که مورد استقبال حاضران قرار گرفت.

 

ساحل پايان بخش شد

حسن ختام شعرخواني محفل شعر ايران، با خواندن چند رباعي از قاسم باي با تخلص ساحل، از شهرستان راميان بود که تاکنون در بيش از 350 جشنواره بين المللي و ملي حائز رتبه برتر شده است. او که در سال جاري و در آيين اختتاميه هفته هنر انقلاب به عنوان چهره هنر سال انقلاب اسلامي استان گلستان انتخاب و معرفي شد و دانش آموخته کارشناسي ارشد زبان و ادبيات فارسي بوده و کتاب‌هاي شعري چون «قفس‌هاي دلتنگ» و «آسماني‌تر از کبوتر» را منتشر کرده است، با خواندن غزلي اجتماعي به کار خود پايان داد. همچنين محمدعلي کردمصطفي، مجري برنامه در پايان محفل ضمن قدرداني از اشعار دل‌نشين و با مضمون مهمانان ملي و استاني، شعري از شاعر آييني فقيد محمدزمان گلدسته با محوريت حضرت ابوالفضل (ع) قرائت کرد. به گزارش ايبنا، خيرمقدم گويي الهام متين مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي گلستان، سخنراني مهدي بيدلي مديرکل اجتماعي استانداري گلستان و اجراي گروه موسيقي رُهاب از ديگر برنامه‌هاي محفل شعر ايران بود که به همت خانه کتاب و ادبيات ايران، معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي گلستان برگزار شد.