روز خواجه نصير الدين طوسي
یاددداشت اول |
■ با مسووليت سردبير
پنجم اسفند ماه علاوه بر آنکه جشن ايراني سپندارمذ است، روز بزرگداشت خواجه نصيرالدين طوسي است و به نام روز مهندس نامگذاري شده است. طوس در زمره شهرهاي تاثيرگذار در ساحت ايران زمين است، زيرا از طوس انسان هاي بزرگي در خدمت به ايران برخاسته اند. حکيم و حماسه سراي بزرگ ايران فردوسي طوسي، ابوجعفر طوسي معروف به شيخ طايفه از ارکان فقه شيعه، احمد و محمد غزالي طوسي، خواجه نظام الملک طوسي وزير داناي سلجوقي و موسس مدارس نظاميه و مولف سياست نامه و خواجه نصير الدين طوسي که علاوه بر آنکه از بزرگان رياضيات و ستاره شناسي روزگار خود بود، صاحب تاليف ارزشمند اخلاق ناصري است که در آن به حکمت و امر سياسي نيز توجه کرده است. خواجه نصير الدين در روزگار خود و با آنکه شرايط سياسي و اجتماعي به کام او نبوده است تلاش کرد تا با ساخت و راه اندازي رصدخانه مراغه به فرمان هولاگو و جمع آوري کتابها و آثار علمي در کتابخانه آنجا و دعوت از استادان و دانشمندان مناطق مختلف به جامعه بشري خدمت کند، در کنار آن در کتاب اخلاق ناصري تلاش کرد با تعريف جايگاه انسان در هستي نگاهي عميق تر و دقيق تر به امر سياست و حکمراني بيندازد و خلفا و امراي محلي را با مفاهيمي مانند عدالت و فضيلت آشنا کند و نشانگر آنکه مهندسي اگر چه امروز علمي در حوزه فني است اما بايد با زير ساختهاي علوم انساني و حکمت به سامان رسيده باشد و الا انسانها با فهمي يک جانبه از پديده ها راه به جايي نخواهند برد. علاوه بر اين بايد بگوييم امروزه همگان مي دانند دانش مهندسي چه تاثير ژرفي بر روح و روان شهروندان دنياي مدرن گذاشته است. تصور کنيد به شهري قدم مي گذاريد که هارموني و نظم دروني ساختمانهاي آن روح و روانت را آرام مي کند، ديوارکشي هاي محلات آن شهر در کنار مبلمان شهري و پياده روها به گونه اي است که هر عابري حس مثبتي در خود شکوفا مي بيند، تنوع گل ها و درختهايي که با دقت و روش مندي طراحي شده باشند...
روز خواجه نصير الدين طوسي
بگونه اي که آرامش، محبت، صبوري و ... را به عابران القا کنند چقدر دلنشين است، بر همين اساس نيز حمل و نقل شهري، تابلوهاي تبليغاتي، پوسترها، رنگ اتوبوس ها و .... نيز در خدمت آرامش و احترام به مخاطبان پيش بيني شده باشد. اين چنين شهري را مي توان ثمره انديشه مهندسان دانايي دانست که مبتني بر علوم انساني دانش خود را به روز کرده اند و مي توانند بر زندگي روز و شب ما تاثير مثبتي بگذارند و آنها را مي توان ادامه خواجه بزرگ ايران زمين نصير الدين طوسي ناميد.
از منظري ديگر ميدانيم که شهروندان دنياي مدرن به دلايل مختلف در خانه هايي کوچکتر از حد معيار زندگي مي کنند. طراحي اين منازل يکي از آزمونهاي دانش مهندسي در جامعه امروز ايران است، چشم اندازها، رفت و آمد هوا، توجه به آرامش بخشي درون منزل و طراحي نشيمن، اطاق هاي خواب و دهها معيار ديگري که نيازمند مهندسي بر اساس دانش نوين است نشانگر آن است که شهروندان دنياي امروز را از دانش مهندسي رهايي نيست و نمي توانند بدون توجه به معيارهاي علمي زندگي آرامي داشته باشند به اين خاطر لازم است مهندسان گرامي در روش ها و برنامه هايشان مبتني بر شهروند محوري بازخواني دوباره اي داشته باشند. بدون شک در دنياي امروز تنها مهندساني مي توانند از عهده مسووليت سنگين خود بر آيند که فناوري و دانش تجربي خود را بر اساس مباني علوم انساني و حفظ جايگاه انسان سامان داده باشند و الا چنانچه بدون درک درست از آموزه هاي علوم انساني بدنبال ارتقا دانش مهندسي باشند ره بجايي نخواهند برد.
اميدواري به اينکه جامعه مهندسين مبتني بر علوم انساني و تخصص حرفه اي خود شهرها و محلاتي منسجم، با نظمي دروني و با توجه به ويژگي هايي محيط زيستي به شهروندان هديه دهند دور از دسترس نيست.