دور دوم انتخابات و مفهوم کلمات !


یادداشت |

 

■  دکتر حسین میقانی

جمعه  گذشته و پس از پایان فرایند اخذ رای سرنوشت انتخابات در هشت حوزه مشخص شد. بدین ترتیب بهزاد علیزاده در حوزه انتخابیه ایلام، دره شهر و آبدانان در استان ایلام با  ۳۱ هزار و ۲۸۷ رای،  علیرضا زندیان از حوزه انتخابیه بیجار در استان کردستان با کسب ۱۰ هزار و ۳۱۹ رای، مجتبی بخشی پور در حوزه انتخابی اسلام آباد غرب و دالاهو در استان کرمانشاه با  ۳۱ هزار و ۲۲ رای، عبدالجواد ایری از حوزه انتخابی کردکوی، ترکمن، بندرگز و گمیشان در استان گلستان با ۳۱ هزار و ۲۲۵ رای، مهدی باقری از حوزه انتخابیه طارم و زنجان در استان زنجان با ۱۴ هزار و ۹۶۴ و حسین رجایی ریزی از حوزه انتخابی لنجان در استان اصفهان با کسب ۱۴هزار و ۱۲۷ رای و شبیب جویبری از حوزه انتخابیه اهواز، حمیدیه، باوی و کارون استان خوزستان با ۴۴ هزار و ۷۴۸ رای توانستند به دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی راه یابند""".بر طبق خبر فوق ، انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی در روز جمعه و در 10  حوزه رای گیری که انتخاباتشان به دور دوم کشیده شده بود برگزار گردید و چون در این دور منتخبین با اکثریت نسبی انتخاب و روانه صندلی های مجلس میشوند در یکی از حوزه های رای گیری نماینده ای در کمال شگفتی با حدود حد اکثر  5  درصد آرای واجدین شرکت در رای گیری به مجلس راه یافته است !. در این ارتباط باید به بررسی مفهوم بعضی از کلمات در ادبیات فارسی و از جانب بعضی از افراد پرداخت. البته شاید بتوان این شرکت حداقلی را به خیلی از پارامترها نسبت داده و مخصوصا حضور این ویروس نا خواشایند هم برای دلایل این نوع شرکت میتواند بهانه خوبی باشد و شاید خود میان دوره ای بودن انتخابات هم یک دلیل باشد ولی این دلایل میتواند بهانه ای برای شراکت حداقلی مردم در انتخابات میان دوره ای باشد ؟ مقایسه ای نه چندان دشوار بین انتخابات میان دوره ای در زنجان با انتخابات میان دوره ای های قبلی میتواند تا حدودی نزول درصد شرکت کنندگان را توجیه نماید. 

الف : لفظ جمهوری در حکومت جمهوری اسلامی : در کلمه مرکب جمهوری اسلامی کلمه جمهوری به چه معناست ؟ اصولا جمهوری که از زمان سقراط مطرح بوده است به چه نوعی از حکومتها اطلاق میگردد ؟ اگر چند درصد از مردم در تعیین سرنوشت خودشان دخالت داشته باشند باید از لفظ جمهوری برای آن حکومت استفاده کرد ؟ مرز میان حکومت جمهوری و غیر جمهوری در کجاست ؟  

ب : لفظ پرشور : اگر به پاراگراف زیر دقت و توجه شود آنگاه لفظ پر شور و الفاظی از این قبیل از جانب کارگزاران به راحتی قابل درک خواهد بود و نیازی به تفسیر و توضیح نداشته و نخواهد داشت."گروه استان‌ها ـ معاون استاندار زنجان گفت: مردم زنجان و طارم با حضور پرشور خود در پای صندوق‌های رای در دور دوم انتخابات مجلس‌، شیخ مهدی باقری را به عنوان دومین نماینده خود راهی بهارستان کردند .

خدابخش مرادی نافچی در گفت گو با خبرنگار تسنیم در زنجان با قدردانی از حضور پر‌شور مردم در حوزه انتخابیه زنجان و طارم در انتخابات دور دوم مجلس یازدهم اظها‌ر داشت: پس از پایان شمارش آرا، مهدی باقری با کسب 14 هزار و 964 رای ‌به عنوان دومین نماینده حوزه انتخابیه زنجان و طارم ‌راهی بهارستان شد."ایا این انتخابات با این تعداد آرای نماینده پرشور بوده است و اینکه ایا در مرکز استان زنجان نماینده ای با این تعداد ارا به مجلس راه یافته است باید از از حضور پرشور مردم در این حوزه سخن گفت و از آنها قدردانی کرد ؟به چه دلیل و یا به چه دلایلی مردم مثلا حدود  50  درصد در انتخابات شرکت نکرده اند و آیا این زنگ خطری برای کارگزاران نباید باشد که به بررسی این نوع شرکت پرداخته و به دنبال دلایل عدم شرکت و نهایتا به دنبال کاهش موانع شرکت مردم صاحب این حکومت باشند ؟.

ج : لفظ نماینده : باید متذکر شد که مجلس شورای اسلامی از تعدادی نماینده مردم تشکیل گردیده و وظیفه آن قانونگذاری است واقعا در این جملات نماینده به چه کسی اطلاق میگردد. ایا هر فردی که تحت هر شرایط و هر نوع انتخاباتی که برگزار شده و با هر تعداد از ارا باید نماینده اش خطاب کرد ؟. ایا نباید یک نماینده حداقل  25  درصد ارا واجدین شرایط شرکت را داشته باشند تا بتوانند حداقل پاسخگوی این تعداد از مردم باشند و الان که یک نماینده مثلا با  5  درصد ارا شرکت کنندگان در مجلس است هم برای خودش احساس مسئولیت آنچنانی نداشته و هم از طرف  95  درصد مردم مورد سوال و مواخذه و پاسخگویی نخواهد بود.در پایان باید افزود که نمایندگی مجلسی که باید در راس امور باشد با این تعداد آرا نه تنها نمیتواند از پس وظایف به غایت سنگین مورد نظر برآید بلکه به دلیل عدم احساس سنگین ارا مردم هرگز به فکر منافع ملی و مردم به نظر من نخواهد افتاد.