انتخابات 2020 آمریکا


یادداشت |

■  دکتر حسین میقانی

 

اینکه چرا انتخابات اخیر ریاست جمهوری امریکا این مقدار مورد توجه افکار عمومی ایرانیان و جهانیان قرار گرفته است حتما دلایل خاص خود را دارد که میتوان به 

موارد زیر اشاره کرد:

الف: تصور کسانی که فکر می کنند تغییر ریاست جمهوری آمریکا میتواند به اقتصاد رو به زوال ایران کمک کرده و با کاهش احتمالی تحریمها توسط بایدن، این اقتصاد بتواند نفسهای تازه ای کشیده و از ورشکستگی کامل نجات پیدا کند. 

ب: کسانی که راه حلهای خروج از بحران را همیشه به دلایل بیرونی ارجاع داده و از ظرفیتهای داخلی (به قول رهبر انقلاب) غافل بوده و قابلیتهای داخل را به هیچ می انگارند البته این انتخابات میتواند نقطه امیدواری برای آنها باشد. 

ج: انتخاب بایدن به ریاست جمهوری و برگشت احتمالی او به مذاکرات برجام هم شاید بتواند تا حدودی به افرادی اجازه دوباره تنفس در فضای برجامهای بعدی را بدهد.

د: از منظر بین المللی میتوان اینگونه فکر کرد که انتخاب بایدن با برگشت آمریکا به سازمانهای بین المللی همراه خواهد بود که ترامپ یکی یکی از آنها خارج شده و با حذف کمکهای آمریکا عملا اثر بخشی خودشان را از دست داده اند که با انتخاب بایدن، امریکا بازگشت دوباره به این پیمانهای بین المللی برگشته و انها از نظر مالی احیا میشوند.ه: از نظر اوپاییان که اوضاع خیلی بهتر خواهد شد و اروپا در انتخاب مواضع همسو با آمریکا دچار تزلزل نشده و دیگر در خلا حرکت نخواهد کرد.این انتخابات از جهات دیگری هم میتواند مورد توجه باشد که اولا پر سر و صدا ترین انتخابات چندین ساله اخیر آمریکا بوده و تا به امروز که حدود  دو هفته از برگزاری آن گذشته است هنوز اعلام نتایج نهایی آن در هاله ای از ابهام قرار دارد و هنوز که هنوز است مشخص نبوده و نیست که چه پایانی را در انتظار است. در اکثر مجامع سیاسی صحبت از پیچیده بودن انتخابات در آمریکا است در حالیکه آنچنان پیچیدگی هم وجود نداشته و اگر چگونگی برگزاری و چگونگی رای دادن و چگونگی رای شماری و در نهایت شمارش ارا الکترال برای افراد جامعه بطور شفاف توضیح داده شود به نظر میرسد که از آنچنان پیچیدگی هم برخوردار نیست و حتی بنده در محافلی شنیده ام که این انتخابات مانند انتخابات مجلس خبرگان رهبری و انتخاب رهبر جمهوری اسلامی است که این اوج عدم اطلاع بودن از نحوه اجرای این دو انتخابات است. در پایان باید به این نکته اشاره کرد که طولانی شدن روند اعلام نتایج انتخابات  2020  آمریکا این موضع را به اثبات میرساند که همچنان که ویروس کرونا تمامی جهان را در نوردیده ویروس تقلب هم تمامی انتخابات را مد نظر قرار داده و در همه انتخابات بعد از این باید منتظر اعلام تقلبهای گسترده بود همچنان که کماکان افرادی از تقلب در انتخابات  88  خودمان می گویند و هنوز برهمان مواضع قبلی خود پای میفشرند و نکته آخر اینکه ایا با توجه به مشکلات ایجاد شده در انتخابات اخیر آمریکا باید با دموکراسی خدا حافظی کرده و به دنبال روشهای مسالمت آمیز دیگری برای حاکمیت کردن بر جامعه باشیم؟. که البته این سوال مهمی است و اصلا آیا بدیلی برای دموکراسی وجود دارد ؟ مطلبی که خیلیها به آن جواب منفی داده و سیستم حکومتی دموکراسی را مناسبترین روش حکومتی در قرن  21  می دانند.

 

■ استاد و عضو هیات 

علمی دانشگاه گلستان