لزوم اجرای برنامه های هماهنگ توسعه ی روستایی در استان


یاددداشت اول |

■  با مسوولیت سردبیر

 

توسعه ی روستایی راهبردی برای بهبود زندگی روستاییان است.در واقع توسعه ی روستایی بخشی از راهبرد توسعه ی منطقه ای است.  امروزه نبود  برنامه ریزی در مناطق روستایی و ضعف امکانات زیستی، رفاهی، بهداشتی و آموزشی، موجب مهاجرت روستاییان به شهرها شده است. در این میان  توجه به اهمیت مشارکت روستاییان در برنامه های توسعه روستایی موضوعی است که نمی توان به سادگی از آن گذشت. در واقع  مشارکت روستاییان و روشها و راههای  جلب  همکاری و به کارگیری آنها در برنامه های توسعه روستایی مساله ای است که عدم توجه به آن، طرح های توسعه ی روستایی را با شکست مواجه خواهد کرد.

از آنجا که روستاییان در خط مقدم تولید قرار دارند، به کار بستن روشهایی برای  افزایش بهره‌وری و ارتقاء میزان تولید و افزایش درآمد روستاییان،  می تواند در بالا بردن انگیزه و تلاش آنان بسیار موثر باشد. 

برای تحقق این مهم  یکپارچه‌سازی اراضی  کشاورزی به وسیله ی ایجاد و گسترش تعاونی‌های تولید و نیز تعاونی‌های خدمات روستایی، تسریع در روند  مکانیزه‌سازی بخش کشاورزی و نیز خرید تضمینی محصولات تولیدی و حاصل دسترنج  کشاورزان باید در اولویت قرار گیرد.  

متاسفانه در سالهای اخیر از تولیدکنندگان محصولات و صنایع دستی در روستاها حمایت جدی نشد و بسیاری از این هنرمندان و تولیدکنندگان دست از کار کشیدند.صنایع دستی که در اغلب روستاهای استان  به عنوان صنعت و هنری مستقل و بومی، ریشه های عمیق و استوار در  فرهنگ غنی مردمان استان دارد و  همواره سهم عمده ای در اشتغال و تولید داشته است باید دوباره به نحو شایسته ای احیا شود و این امر  همت و حمایت مسوولان را می طلبد.

در استان گلستان هرچند جمعیت روستایی  به‌دلیل برنامه‌ ریزی  نامناسب و کمبود امکانات اولیه  به سمت نواحی شهری مهاجرت کرده و تعداد زیادی از جمعیت جوان روستا شهرنشینی را برگزیده اند اما با این حال  هنوز میزان قابل توجهی از جمعیت استان در روستاها زندگی می کنند و این امر اهمیت برنامه ریزی و تامین امکانات خدماتی و رفاهی این قشر عظیم  را به مسوولان گوشزد می کند.

مناطق روستایی و عشایری استان  کانون تولید به شمار می روند، بنابراین مدیران و سیاستگذاران نباید از نقش غیر قابل انکار آنان در اقتصاد و تامین امنیت غذایی غافل شوند.