رفاقت دیرینه ای با کتاب داریم


گفت وگو |

گفتگو ی گلشن مهر با زوج شاعر:

ندبه محمدی_آخرین روزهای پاییز است. پاییزی که آرام آرام از راه رسید، نم نمک دامن گسترد و حالا خرامان و دامن کشان دور می شود.پاییز را فصل عاشقان و شاعران می دانند. شاعرانی از جنس آب و آینه. به همین مناسبت با زوج شاعری به گفتگو نشستیم.

 

لطفا به رسم مصاحبه خودتان را معرفی کنید؟بهمن نشاطی ام. متولد اول بهمن ۴۹ در ساری. از سال ۷۵ در استان گلستان سکونت دارم.و دبیر زبان و ادبیات فارسی هستم. ندا جلالی هستم. ساکن گنبدکاووس و مسئول کانون پرورش فکری شماره یک

 

لطفا کمی از شناسنامه هنری و فعالیت هایتان  برایمان بگویید؟

بهمن نشاطی: از سال ۷۰  سرودن شعر را شروع کردم. حضور در انجمن های ادبی ساری و قائمشهر، همکاری با مجله ی جوانان و همچنین راهنمایی های استاد ارجمندم سهیل محمودی عزیز  باعث شد کم کم حضورم در عرصه ی شعر پررنگ تر شود. تعدادی مجموعه شعر به نام های «وقتی کنارم تو باشی»، «دیگر برای خداحافظی دیر است»، «خاطرات تو و دلتنگی ها»، «آخرین سطر گریه»، «چشمان سرخ سپیده»، «شب همچنان شب است»، «هم صدای دریا»، « اندوه لعنتی»  دارم که بین سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۸ به چاپ رسیده اند.  دو مجموعه شعر طنز هم کار کرده ام به نام های «به لهجه ی سنجاق» و «منفی باف». در زمینه شعر کودک نیز کتابی دارم با عنوان« بارانه پاشو وقت نماز است.»

ندا جلالی: از ۱۷ سالگی و پس از کسب رتبه ی برتر در مسابقات داستان نویسی، به انجمن شعر و داستان حافظ دعوت شدم و در کنار داستان، شعر را هم آغاز کردم. در چند مسابقه ی داستانی استانی و کشوری برگزیده شدم که آثار به صورت گروهی در کتاب منتشر شده. همچنین در چندین جشنواره و کنگره ی سراسری موفق به کسب رتبه ی برتر شدم. یک مجموعه غزل به نام " شروع لحظه ی شیدایی" دارم که سال ۸۴ منتشر شده.در زمینه ادبی و فرهنگی هم، جدا از شرکت در مسابقات ادبی، داور جشنواره های متعدد شعر ، قصه گویی و داستان در کانون پرورش فکری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه هنری ، دانشگاه و ... بوده ام.  در حال حاضر مدرس کارگاه های برخط قصه گویی در فضای اسکای روم هستم که دو دوره ی تابستان و پاییز آن به پایان رسیده.

خانم جلالی چگونه با آقای نشاطی آشنا شدید؟ آشنایی من و بهمن خان برمی گردد به سالهایی که برای تدریس از ساری به منطقه ی ما آمده بودند و عضوی از انجمن شعر حافظ گنبدکاووس شدند. ما سال ۸۰ ازدواج کردیم و حاصل ازدواجمان دخترم بارانه ست.

 

آقای نشاطی رابطه فرزندتان را با شعر و ادبیات چطور می بینید؟ بارانه هم به شعر و ادبیات علاقه مند است و در چند جشنواره ی استانی و کشوری( در بخش نوجوان) برگزیده شده.

زندگی مشترک دو شاعر چطور می گذرد؟

بهمن نشاطی: بدون شک همدلی زوج شاعر در ادامه ی حیات شاعری خیلی موثر است.

ندا جلالی: زندگی ما هم با تمام دغدغه های خواسته و ناخواسته اش به لطف ادبیات و اعجاز شعر، می گذرد.

 

خانم جلالی به نظر شما بهمن نشاطی چگونه شاعری ست؟ بهمن نشاطی هیچ وقت دور از شعر نبوده. هم آشنایی دیرینه ای با کتاب دارد و هم در سرودن شعر پرکار است. ایشان به همان اندازه که در شعرهای طنزشان  مشخص است، جدی بوده و هیچوقت به خاطر خوشایند اطرافیان از  روراستی و صراحت دور نشده.

آقای نشاطی، ندا جلالی را چگونه شاعری می دانید؟  ندا جلالی در کنار خانواده و کار و شغل  و فعالیت های اجتماعی که معمولا جدا از کودک و نوجوان نیست  تلاش می کند در حد توان و ظرفیت موثر باشد و در کنار سهم بزرگی که برای آرامش خانواده اش قائل است، از  فراهم آوردن بستری مناسب برای شناسایی و پرورش استعداد های فرهنگی، علمی، هنری و ادبی کودکان و نوجوانان غافل نشود. ایشان علاوه بر شعر، در زمینه ی داستان نویسی و نقد ادبی نیز کار کرده اند.

خانم جلالی عزیز، بیشتر مادرانه شعر می‌گویید یا شاعرانه مادری می کنید؟

شاعرانه مادری کردن هنر است. امیدوارم این هنر را داشته باشم. شاعرانه نه بدین معنا که همه چیز را گل و بلبل ببینم ، بدین معنا که در کنار حساس بودن به دغدغه هایی که در اجتماع خواه و ناخواه با آن مواجه هستیم، برای فرزندم تکیه گاهی امن و آرامش بخش باشم و این واقعا صبوری می خواهد.

 

آقای نشاطی، شعر گلستان و جایگاهش در شعر امروز را چگونه می بینید؟ شعر گلستان جایگاه خوبی در کشور دارد و همیشه در کنگره ها و جشنواره های کشوری، شاعران گلستان جزو برگزیده ها هستند. تعدادی از شاعران هم هستند که در جشنواره ها شرکت نمی کنند. اما به عقیده ی بنده کارهای زیبایی ارائه می دهند و درخور توجه هستند.

 

دلتنگی این روزهایتان؟نداجلالی: اقوامی که به شدت دلتنگشان هستم. دورهمی های دوستانه بدون واهمه و استرس و البته سفر

بهمن نشاطی: شاعر دلتنگ دیدار دوستان شاعر خویش است. در این یک سال که سایه ی شوم ویروس کرونا بر سر جهان است از دیدار دوستان محروم هستیم و امیدوارم به زودی این مشکل حل گردد.

 

معمولاً چه آثاری مطالعه می‌کنید؟

بهمن نشاطی: بیشتر شعر مطالعه می کنم.

ندا جلالی: مطالعه ی کتاب داستان و شعر، سال هاست از برنامه های زندگی ما بوده و هنوز هم هست.تازه های نشر در ایران و خارج از ایران را دنبال می کنم. پناهگاه امن من در طول این سال ها معمولا کتاب بوده.رمان خون خورده از  مهدی یزدانی خرم، آخرین کتابی ست که ماه قبل خواندم.در میان آثار نویسندگان زن مطرح در ایران ، آثار بلقیس سلیمانی را به خاطر رویکردهای اجتماعی و نقش محوری زنان می پسندم.

 

خانم جلالی آیا شما هم مثل خیلی از زوج های نویسنده، آثار یکدیگر را نقد می کنید و از راهنمایی های هم بهره می برید؟ بله، معمولا همینطور است. حتی اگر در حد یک شعرِ چند بیتی و یا داستانک باشد، برای هم می خوانیم و در موردش صحبت می کنیم. به ویژه اگر من نقدی بر کتاب شعر یا داستانی نوشته باشم. البته گاهی هم با برخی از شعرهای بهمن نشاطی در صفحه ی اینستاگرامشان غافلگیر می شوم.

 

آقای نشاطی به نظر شما برای شاعر خوبی شدن و شاعر خوبی ماندن چکار باید کرد؟ مطالعه، استفاده از تجربه ی دیگران، جدیت در کار لازمه پیشرفت است. 

 

خانم جلالی، آینده هنری اتان را چگونه تصور میکنید؟بعید می دانم دور از کتاب و ادبیات و فیلم باشد. چون تنها چیزی که در کنار مناسبات خانوادگی و اجتماعی ما را بالنده تر می کند،  کتاب و مطالعه و البته فیلم خوب است.

 

حرف نگفته ای که توی دلتان مانده؟کودکان و نوجوانان را جدی تر بگیریم.ادبیات بنیاد فکری شان را محکم می کند. برای همه ی مردم سرزمینمان آرامش و آسایش از پروردگار آرزومندیم. 

ممنون که در این گفتگو شرکت کردید