به مناسبت گرامیداشت 25 آذر روز پژوهش پژوهش زمینه ساز توسعه فراگیر


یادداشت |

عظیم قرنجیک

توان هر کشور، به اندازه توانمندی­های پژوهشی آن است. زیر بنای توسعه و پیشرفت هر کشوری، سرمایه گذاری در امر تحقیقات و پژوهش است، كه نقشی اثرگذار بر تحوّل و شكوفایی یك جامعه دارد. محققان و پژوهشگران هستند که می توانند با نگاه موشكافانه خویش به بهبود شاخصه های تولید و اقتصاد كشور كمك كرده، و از طرفی، بسترساز رشد علمی و فناوری شوند. پژوهشگر فردی است كه با نگاهی نقادانه و موشكافانه به دنیای پیرامون خود نگریسته و با تلاش های منسجم و نظام مند در راستای توسعه دانش و با بهره گیری از یافته ها و اندوخته ها و تجربیات دیگرانی که در حیطه و حوزه مورد مطالعه شان، قدمهای ارزشمندی برداشته اند، برای برطرف كردن مشكلات جامعه و ارایه راهكارهایی عملی، اطلاعات موثقی را در اختیار دیگران قرار می دهد و بدین طریق با پژوهش موثق خود، بردانسته ‌های جهان پیرامون می افزایند. 

در این راستا، می توان گفت: "پژوهش عامل زیربنایی در افزایش قدرت ملی هر كشور در چرخه جهانی شدن به شمار می رود. بدون انجام دادن پژوهش، ایستایی و سكون بر دانش بشری چیره خواهد شد. بنابراین پژوهش سبب درك بهتر از دنیای اطراف خواهد شد." 

پژوهش می تواند نتایج اقتصادی مهمی نیز دربر داشته باشد و به بهبود شاخص های تولیدی كشور كمك شایانی كند. توسعه پایدار و پیشرفت هر جامعه ای مرهون پرورش، حفظ و نگهداری سرمایه ‌های علمی، پژوهشی و فناورانه آن كشور است. پژوهشگران و محققان، سرمایه های علمی کشورند، بنابراین شناسایی، برقراری ارتباط و حمایت از آنان ، از اولویت ویژه‌ای برخوردار است. از سیاست گذاران و تصمیم گیران کلان کشوری انتظار می رود که، برای رسیدن به اقتصادی دانش بنیان، و برای به ثمر رسانیدن یک اندیشه علمی در جهت تحقق رشد و توسعه ای پایدار و ... ، امر اهمیت پژوهش و تحقیق در توسعه پایدار کشور را، به دور از دیدگاه های جناحی ، به عنوان باورهای خود، جدی گرفته ودر وجودشان نهادینه نموده، و متعهّدانه به حمایت از این قشر فرهیخته و توانمند، همّت گمارند. در نگاهی بلند مدت، ما برای توسعه علم و فرهنگ كشور، ناگزیر از گسترش مبانی پژوهشی و بهره مندی از نتایج پژوهش های انجام شده هستیم، چرا که، استفاده از نتایج تحقیقات و پژوهش ها در هر حوزه ای، به بهبود راهكارها و مدیریت صحیح دانش و زیربنای رشد و نوآوری منجر می شود. در واقع مراكز پژوهشی، فناوری و دانشگاه ها، از جمله مهمترین اركان زیربنایی برای برای رشد اقتصادی كشور بوده و توجه به اهمیت آنها، می تواند موجد بستری برای شكوفایی توسعه و پیشرفت همه جانبه كشور باشد. 

در این راستا ، با ارتقاء دادن جایگاه پژوهش ، ونهادینه كردن پژوهش در برنامه ریزی های آموزشی در سطوح متوسطه و عالی، می توان به رشد و شكوفایی دانش آموزان و دانشجویان و دانش پژوهان رسید. و در این زمینه ، وظیفه صاحبنظران و كارشناسان امر نیز بسیار اساسی و سنگین است، كه انگیزه تحقیق و پژوهش را در دانش آموزان و دانشجویان و ... برانگیزانند و كنجكاوی آنان را برای انجام دادن تحقیق بیشتر كرده، و با برنامه ریزی های دقیق و هدایت مستمر، روحیه همفكری را در آنها تقویت كنند. البته که در این زمینه از مجهز كردن كتابخانه های مدارس ، دانشگاهها و سایر مراکز پژوهشی و تحقیقاتی به فناوری روز ، و تجهیز آزمایشگاه های این گونه مراکز نباید غافل ماند ، لذا می طلبد که تصمیم گیران و مسوولان امر ، در جهت شكوفایی استعداد پژوهش گران جوان ، برای انجام دادن كارهای تحقیقاتی و پژوهشی ، با ایجاد انگیزه های تشویقی و ... قدم های موثری بردارند . 

با اذعان به جایگاه پر اهمیت پژوهش و پژوهشگر ، «هفته پژوهش» و 25 آذر «روز پژوهش» را گرامی می داریم .