سیل و داستان پرتکرار غافلگیری مدیران ■ با مسوولیت سر دبیر.یادداشت اول




مرداد ماه سال  1380 و 1381 استان گلستان شاهد دو سیل ویرانگر بود از آن سال تا کنون متاسفانه هر سال در همین روزها شاهد وقوع سیل هستیم.

سیل در آن سال باعث تخریب قسمت هایی از پارک ملی گلستان، اراضی کشاورزی و اماکن مسکونی شد و با ایجاد تلفات انسانی قابل ملاحظه، خسارات جبران ناپذیر بسیاری برجای گذاشت. اما با این وجود طی این سالها و با تکرار وقوع سیل هر بار مدیران استان غافلگیر شدند.

در چند روز گذشته بارش های شدید رگباری در گلستان ، به ویژه در شرق استان سبب جاری شدن سیلاب شد. به گفته ی مسوولان سیل در اکثر شهرهای استان بخصوص در شهرهای آزادشهر، گنبدکاووس، کلاله، مینودشت، گالیکش به اراضی کشاورزی،  تاسیسات و منازل مسکونی و ....خسارت زد.

مهم ترین علل موثر در بروز سیل در استان گلستان را می توان مداخلات انسانی در طبیعت و تخریب محیط زیست، تغییر کاربری بستر و حریم رودخانه ها که  موجب شکنندگی بافت خاک و ناپایداری بافت خاک شده و همچنین  تغییر کاربری اراضی و کاهش تراکم پوشش گیاهی درمناطق جنگلی و مراتع بالادست دانست.

برگرداندن رودها به مسیر اصلی خود، تقویت خاک، استقرار سیل‌بندهای بیشتر و به‌کارگیری سامانه‌های هشدار سیلاب پیشرفته‌تر، جلوگیری از تغییر كاربری اراضی، مدیریت استفاده از آب، استفاده صحیح از پوشش گیاهی ، استفاده از سدها و مخازن و احداث سیل بندها و حفر كانال های سیلاب راهکارهای موثری برای پیشگیری از خسارات سیل است.بدیهی  است که پس از  وقوع سیلاب، کشاورزان و مردم خسارت دیده چشم انتظار تعیین خسارت سیل و پرداخت غرامت آن و احیای مجدد اراضی کشاورزی باشند بنابراین مسوولان باید با  حذف بروکراسی پیچیده و وقت گیر اداری و پرداخت  هر چه زودترخسارت‎ها کمی از رنج و آلام سیل زدگان کم کنند.

درست است که  سیل یک بلای طبیعی است و امکان وقوع آن در هر مکانی وجود دارد و نمی‌توان به‌طور کامل از آن جلوگیری کرد اما همیشه راه‌هایی برای به حداقل رساندن آسیب‌های ناشی از آن وجود دارد.