اختلال اضطراب و تفاوت آن با اضطراب نرمال


اجتماعی |

اختلال اضطراب و تفاوت آن با اضطراب نرمال

دکتر نازنین حبیبی _یکی از رایج ترین مسائلی که همه ی ما آن را تجربه می کنیم اضطراب می باشد. اضطراب در واقع جزء جدا ناپذیری از زندگی است که تجربه ی آن به سن خاصی هم محدود نمی شود. همه ی انسان ها از زمان تولد تا زمان مرگ با تجربه ی محرک های اضطراب زا،مضطرب می شوند. این اضطراب همیشه هم منفی و ترسناک نیست و درموارد بسیاری می تواند به بهبود زندگی نیز کمک کند. اما در مواردی این اضطراب از حالت سازنده و نرمال خارج شده و می تواند تبدیل به مجموعه ای از اختلال به نام اختلال های اضطرابی گردد. چیزی که اهمیت دارد این است که بتوانیم اضطراب نرمال را از اختلال اضطرابی تشخیص دهیم و هر اضطرابی را یک اختلال به حساب نیاوریم. در این مقاله به بررسی تفاوت های بین این دو یعنی اضطراب نرمال و اختلال اضطرابی می پردازیم.

اضطراب

اضطراب یک احساس ناخوشایند و کلی ناشی از یک محرک اضطراب زا است. احساس بی قراری می کنید و ممکن است واکنش های جسمانی مثل سردرد، عرق کردن، تپش قلب، تنگی قفسه سینه و بهم ریختگی معده را نیز تجربه کنید.

اضطراب چه زمانی نرمال و چه زمانی اختلال می باشد؟

تقریبا هرآدمی در زندگی اضطراب و علائم ناشی از این اضطراب را تجربه کرده است. اضطراب تجربه ی طبیعی انسان می باشد. درحقیقت اضطراب می تواند یک پاسخ کارآمد به شرایط خطرناک باشد. علائم جسمانی اضطراب از سیستم عصبی خودکار انسان ناشی می شوند. اضطراب و ترس تا حدی باهم ارتباط دارند ولی تفاوت آن ها در این است که ترس یک واکنش طبیعی نسبت به یک خطر حاضر و مشخص است. اما اضطراب پیش بینی بدن شما نسبت به یک احتمال وجود خطر است. این پیش بینی می تواند در قالب واکنش هیجانی و یا جسمانی باشد.

اضطراب می تواند نرمال و سودمند نیز باشد!

تعداد بیشماری از تجربیات انسان وجود دارند که منجر به تجربه ی  اضطراب نرمال می گردند. درحقیقت ما در بسیاری از اولین ها مثل اولین مصاحبه ی شغلی، اولین روز دانشگاه، اولین قرار آشنایی، اولین روز مدرسه، اولین سفرتنهایی و خیلی از اولین های دیگر مضطرب می شویم. درطول مسیر زندگی حوادث خوب و بدی  سرراه ما قرار می گیرند که باعث ایجاد اضطراب در ما می شوند. این حوادث شامل نمونه های کوچک مثل امتحان دادن تا نمونه های بزرگ مثل نوشتن یک قرارداد بزرگ تجاری یا انجام یک عمل جراحی سرنوشت ساز می باشند. درواقع ما نمی توانیم همه ی این اضطراب ها را که هر لحظه ممکن است آن ها را تجربه کنیم یک اختلال و یا مشکل در نظر بگیریم.حتی این گونه از اضطراب می تواند مفید و کارآمد نیز باشد. اضطراب راجع به یک امتحان می تواند باعث شود که ما بیشتر درس بخوانیم و تلاش بیشتری انجام دهیم. مضطرب بودن در مواقعی که در یک مکان خلوت تنها راه می رویم به ما کمک می کند که هوشیار و گوش به زنگ باشیم و حواسمان به اطراف باشد. همان طور که ملاحظه می کنید اضطراب درحقیقت می تواند به عنوان زنگ خطری برای ما عمل کند و ما را به فعالیت، تمرکز و تفکر بیشتر وا دارد.

اضطراب می تواند یک مشکل به حساب بیاید

درحالی که اضطراب می تواند نرمال و حتی کارآمد باشد، برای بسیاری از مردم می تواند یک مشکل به حساب بیاید. تفاوت اصلی بین اضطراب نرمال و مشکل اضطراب در واقع تفاوت بین منبع و شدت اضطراب می باشد.

اضطراب نرمال متناوب است و ناشی از حوادث یا شرایط معینی اتفاق می افتد. در سمت دیگر اضطرابی که بتوان آن را مشکل تلقی کرد مزمن و غیرعقلانی می باشد وعملکردهای فرد را مختل می سازد. رفتار دوری گزینی، نگرانی مداوم و مشکلات تمرکز و حافظه، ریشه در مشکل اضطراب دارند. نشانه های این مشکل می توانند تا حدی شدید باشند که مشکلات خانوادگی، اجتماعی و شغلی به وجود بیاورند. مشکل اضطراب شامل پاسخ های جسمانی به اضطراب (مثل تپش قلب و بهم ریختگی معده) و افکارتحریف شده (که به منبع نگرانی افراطی و تغییرات رفتاری که بر مسیر معمول زندگی وتعامل با دیگران تاثیر می گذارد، تبدیل می شود)؛می باشد.مشکل اضطراب می تواند منجر به اختلال اضطرابی گردد.

اختلال اضطرابی فراگیر یعنی “حضور نگرانی و اضطراب افراطی راجع به موضوعات، حوادث و فعالیت های گوناگون. این نگرانی حداقل 6 ماه ادامه دارد و به طرز واضح و مشخصی افراطی می باشد”. دراین مدت باید علائم اختلال اضطرابی نیز که درمنابع علمی ذکر می شود وجود داشته باشد.

با پزشکتان صحبت کنید

اگر فکر می کنید که اضطرابتان یک مشکل است و از حالت نرمال خارج شده است، بهتر است با یک پزشک صحبت کنید. اضطراب افراطی می تواند ناشی از شرایط جسمانی و پزشکی ایجاد شده باشد. هم چنین در بسیاری از بیماری های جسمانی مثل مشکلات قلبی-عروقی و درد معده مشکل اضطراب به همراه آن بیماری تشخیص داده شده است. اگر مشکل اضطراب شما ناشی مشکلات جسمانی نبود، حتما به یک روانشناس مراجعه کنید تا قبل از این که تبدیل به یک مشکل حاد شود آن را تحت کنترل خودتان در بیاورید.

هدف این مقاله این بود که بدانیم ما هرروز در معرض هزاران عاملی هستیم که می توانند باعث ایجاد اضطراب در ما گردند. هرعامل اضطرابی لزوما قرار نیست منجر به بروز یک مشکل جدی شود و همان طور که گفته شد اضطراب می تواند کارکردهای مفیدی نیز داشته باشد. اما مهم است که بتوانیم تشخیص دهیم که آیا اضطراب ما نرمال است یا باعث بروز مشکلات جدی برایمان شده است. اگر بتوانیم با دقت اضطراب خود را بررسی کنیم و به موقع مشکل اضطراب خودرا با متخصصان درجریان بگذاریم، سریع تر و راحت تر می توانیم این اضطراب را درمان و تحت کنترل دربیاوریم.