نشر کتاب حال  و روزخوبی ندارد


گفت وگو |

 

استاد رجب محمد بشارتی‌فر از معلمین بازنشسته و صاحب نام آموزشگاه‌های استان گلستان و مدیر فعلی انتشارات بشارت فر است. وی تاکنون دهها عنوان کتاب و صدها مقاله در زمینه روانشناسی در راستای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و رفتارهای پرخطر تهیه و تألیف و به چاپ رسانده است. وی همچنین در پاره‌ای از عمر خود در کسوت یک شخصیت سیاسی مطرح گردیده ولیکن عالم علم و دانش را بر سیاست ترجیح داده است. با آرزوی تداوم خدمات فرهنگی و توفیقات روزافزون وی در راستای آشنایی با فعالیت‌های نامبرده در زمینه‌های مختلف مصاحبه‌ای ترتیب دادیم که نظر خوانندگان را به این مصاحبه جلب می‌نمائیم.

 

 

 

■  لطفا خودتان را معرفی نمایید؟رجب محمد بشارتی‌فر متولد 1328 شهرستان گمیشان استان گلستان اصالتا از روستای اُمچلی (سیمین شهر فعلی) در حال حاضر ساکن شهرستان گنبد کاووس و دانش‌آموخته رشته مشاوره و راهنمایی (روان‌شناسی) از دانشگاه تربیت معلم تهران دارای دکترای مدیریت از مرکز مطالعات اقتصادی اروپایی (Eiv) و دیپلم افتخار از بنیاد توسعه مدیریت اروپا (ErMD) پژوهشگر و مؤلف دهها عنوان کتاب است. در حال حاضر مدیر انتشارات و عضو هیأت اندیشه‌ورز استانداری گلستان 

بخشی از فعالیت‌های دیگر وی در گذشته

- عضو هیأت منصفه مطبوعات استان گلستان

- عضو شورای فرهنگ عمومی استان گلستان

- عضو شورای نظارت و هماهنگی مدارس غیر دولتی استان گلستان

- مدیریت دبیرستان و مرکز پیش‌دانشگاهی غیر دولتی هدایت گنبد کاووس

- مدرسی مدعو در دانشگاه پیام نور گنبد کاووس

- عضویت در شورای حل اختلاف گنبد کاووس

- ریاست هیأت مدیره کانون بازنشستگان گنبد کاووس 

 

■ چه زمانی بازنشسته شدید؟ چند سال در حوزه نشر هستید و فعالیت‌های انتشاراتی‌تان را در چه زمینه‌ها و با چه هدفهایی ادامه می‌دهید؟از سال 1377 که بازنشسته شدم در حوزه نشر فعال‌تر شدم به قول یکی از بزرگان که می‌گوید: یک روز به شوق کار مستم کردند                   در مدرسه خاک و گچ به دستم کردند

خامی بنگر که داعیان فرهنگ  چون پخته شدم بازنشستم کردندکتاب‌های منتشر شده با توجه به نیاز مبرم جامعه موازی انتشارات رشد و انجمن اولیاء و مربیان کشور در راستای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و اهداف آموزشی قوه قضائیه، آموزش و پرورش و دیگر سازمان‌ها و ارگان‌های ذیربط می‌باشد.

بخشی از تألیفات به شرح ذیل می‌باشد:

دانستنی‌های روان‌شناسی (آموزش خانواده)

بهداشت روانی (آموزش خانواده)

اعتیاد (راه تباهی – پیشگیری- راه رهایی)

استرس در تقابل با بهداشت روانی (مهار استرس)

شادابی و طراوت در مراحل مختلف زندگی

آموزش مهارت‌های زندگی

پیک شادی 1 و 2 و 3 و 4 و 5 در پنج جلد متنوع

رمز موفقیت در مقاطع مختلف تحصیلی

مقابله با استرس، افسردگی و خودکشی و شیوه‌های درمان آن

پیشگیری از اعتیاد و ایدز

پیشگیری از طلاق (خانواده متعادل و متزلزل) و غیره ...

که از حوصله این مختصر خارج است.

 

■ در شرایط امروز از وضعیت نشر چه خبر؟نشر کتاب امروز، حال و روز خوبی ندارد. این را همه می‌دانند هم اهالی کتاب و نشر و هم آنانی که اهل مطالعه و کتابخوانی هستند. این شرایط نامطلوب دستاورد یکی دو سال اخیر نیست و بخش عمدة مشکلات آن از حدود ده سال قبل نشأت می‌گیرد. عبور از دالان‌های ممیزی کتاب و افزایش ناگهانی قیمت ارز و کاغذ –افسردگی بازار کتاب و شرایط کرونایی ضربه مهلکی بر پیکر نحیف نشر وارد آورد تا تیراژ کتاب‌ها با روند پرشتابی کاهش یابد.

 

■ آقای بشارتی‌فر شما نیز به سهم خودتان در مسیر فعالیت‌هایتان با مشکلات تربیتی و فرهنگی مواجه شده‌اید. عکس‌العمل‌تان در مواجهه با مسائل و مشکلات چگونه است و چگونه بسر بردی؟از افلاطون در حال سَکَراتِ موت پرسیدند: در دنیا چگونه بسر بردی؟ جواب داد: به ضرورت به دنیا آمدم و در حیرت زیستم و به کراهت هم بیرون می‌روم و این قدر می‌دانم که هیچ ندانستم ... بدیهی است هر نوع فعالیتی در هر رشته یا زمینه‌ای در نوع خود مشکلات و موانعی دارد اما شعار بنده بر مبنای تلاش، تمرین و تکرار است و به تبعیت و تأسی از شعار فوق‌الذکر کتابی تحت عنوان آموزش مهارت‌های زندگی را تألیف و به چاپ رساندم. بر این باور و عقیده هستم که انسان‌ها همیشه باید در تلاش و تکاپو باشند. وقتی که به مشکل یا مانعی برخورد کردند و یا احیانا زمین خوردند دوباره باید بلند شوند و بدوند تا به سر منزل مقصد برسند. نباید زانوی غم بغل گیرند و گریه و زاری سر دهند زیرا که شکست مقدمة پیروزی‌ها است. یکی از بزرگان می‌گوید: آنقدر شکست خوردم تا راه شکست دادن را یاد گرفتم. به ویژه نوجوانان و جوانان ما با مطالعه تمام یا بخشی از کتاب آموزشی مهارت‌های زندگی یعنی (شرایط عبور از بحران) را یاد بگیرند.

 

■ لطفا در مورد نحوه برخورد با مسایل و مشکلات بیشتر توضیح دهید؟مقدمتا یادآوری می‌نمایم در شرایط دشوار کنونی والدین، معلمان و مربیان باید مهارت‌های لازم را یعنی مجموعه توانایی‌های مورد نیاز را در زندگی جهت رسیدن و رساندن فرزندان به مرحله خود مدیریتی، خود رهبری، خودکفایی و خوداشتغالی، تفکر مثبت، خلاقیت و توانگری بیاموزند تا آنها بتوانند با برخورداری از اعتماد به نفس بالایی طریق و توان مقابله با مشکلات را داشته باشند. بسیاری از نوجوانان و جوانان فکر می‌کنند که در مسیر زندگی آنها نباید، هیچ نوع مشکلی وجود داشته باشد بلکه مشکل وجود خواهد داشت اما طریق مقابله و یا طریق حل مشکلات را باید یاد بگیرند والدین بایستی فرزندان خود را بر مصداق این عبارت از لائوتسه آموزش دهند.وی می‌گوید اگر به انسان یک عدد ماهی بدهیم، یک وعده غذای او را تأمین کرده‌ایم اما اگر طریق یا روش صید ماهی را به او یاد بدهیم، خوراک یک عمر را برایش داده‌ایم. البته ناگفته نماند قبلا زمینه‌های آموزش توسط نهادهای خانواده، مدرسه و دانشگاه فراهم شود.  آری بنده نیز در زمان فعالیت و یا درمسیر فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خود با عکس‌العمل‌های متفاوت و تنگ نظرانه بعضی از افراد مواجه شده و می‌شوم ولی با برخورداری از انگیزه، اعتقاد و ایمان قوی همچنان به فعالیت‌های سازنده خود ادامه می‌دهم. آقای دکتر محمدتقی براهنی، پدر روان‌شناسی ایران می‌گوید: وقتی با کم‌لطفی‌های خودستیزان و تنگ نظران مواجه می‌شوم این جمله یا عبارت را از بتهوون تکرار می‌نمایم، نیش مگسانِ پَست، اسب اصیل را از رفتن باز نمی‌دارد.بله، هنوز ما باید فرهنگ تحمل یکدیگر را بیاموزیم برای این مهم ابتدا خودمان را بشناسیم و پی به نقاط قوت و ضعف خود ببریم.

 

■ آیا طرح و یا برنامه‌های خاص فرهنگی در دست تهیه و بررسی و آماده اجرا دارید؟ و توقع شما از مسئولان و متولیان ذیربط استان چیست؟بله. طرح‌ها و برنامه‌هایی دارم که نیاز به همکاری مدیران، متولیان فرهنگی، کارشناسان، اندیشمندان و خیراندیشان و نمایندگان محترم مجلس دارد.

- طرح احیای سنت دیرینة هدیه کتاب و یا طرح پیوند با کتاب

- طرح نهادینه کردن کارت کتاب‌ها، بجای کارت‌های دعوت گرانقیمت در جشن‌ها و عروسی‌هاست. در صورت حمایت متولیان فرهنگی، نمایندگان مجلس و سایر مسئولان ذیربط و خیراندیش می‌تواند تبدیل به یک پروژه استانی و کشوری شود.قابل ذکر است این کارت کتاب‌های تألیف بنده در جشنواره انتخاب پایتخت کتاب ایران در سال 1394 در سطح کشور خوش درخشید و حتی در سازمان فرهنگی یونسکو هم مطرح شد در صورت اجرایی و عملیاتی شدن این طرح مردم محور، کار آموزش خانواده و ارتقای فرهنگی کتابخوانی حالت اتوماسیون پیدا کرده خودبخود تحقق پیدا می‌نماید.

 

■ آقای بشارتی‌فر شنیده‌ها حکایت از این دارد که شما با فعالیت های کشاورزی و باغداری نیز بیگانه نبوده و نیستید اگر ممکن است توضیحاتی هم در این زمینه بدهید؟بله. چه در زمان اشتغال و چه در زمان بازنشستگی فعالیت‌هایی در زمینه‌های مختلف کشاورزی، دامداری، باغداری، پرورش زنبور عسل، مرغ و ماهی و قارچ و غیره داشته و دارم و هم اکنون نیز در بعضی از این رشته‌ها فعال هستم که قابل رؤیت و بازدید کردن هستند. قابل ذکر است که بنده در سال 1351 اولین پرورش دهنده ماهی در روستای قره تپه (گرگان) بودم و در حال حاضر طرحی در دست مطالعه دارم. طرح احیای سنت درختکاری با اهداف تلطیف آب و هوا، بهبود محیط زیست، پارک‌ها، احیای زمینه‌های گردشگری و بوم گردی اشتغالزایی  و تأمین و ترمیم صنعت چوب در سطخ استان و کشور و ...

و خود بنده به عنوان نمونه در یکی از روستاهای اطراف گنبد (روستای کورکلی) استارت زدم. ضمن اینکه جنگل کوچکی از درختان زیتون و اکالیپتوس در حاشیه رودخانه گرگانرود ایجاد کردم. با توزیع رایگان نهال زیتون و اکالیپتوس به مساجد و مدارس روستا و حتی بعضی از خانواده‌ها، موجبات تلطیف آب و هوا را فراهم نمودم که تأثیر بسزایی در تلطیف آب و هوای این روستا داشته و دارد.  امید است که با تعمیم و گسترش این نوع برنامه‌های مردم محور در راستای اقتصاد مقاومتی – تولید و خودکفایی و خوداشتغالی با مشارکت شوراها، دهیاران و بخشداران و سایر مدیران ذیربط و با استفاده از مشوق‌ها و سایر تسهیلات و امکانات در حواشی رودخانه گرگانرود که به طول 400 کیلومتر در سطح گلستان می‌باشد حالت عملیاتی و بسزایی پیدا کرده و امکانات بالقوه احیا و عملی گردد. 

 

■در خاتمه اگر توضیحاتی در خصوص طرح و برنامه خود دارید می‌توانید با اختصار بیان کنید؟در حال حاضر مجوز و مقدمات تأسیس کارخانه شوفاژ دیواری را برای فرزندانم از وزارت صنعت و معدن گرفتم که حالت اشتغالزایی حداقل برای 60 نفر بصورت مستقیم و غیرمستقیم در سطح استان دارد. امید است که بزودی حالت اجرایی و عملیاتی پیدا کند. در مورد سایر طرح‌ها و برنامه‌ها در صورتی که احساس کنیم مدیران ذیربط حمایت بکنند طرح‌ها را با در نظر گرفتن جامعه هدف ارائه خواهم داد.