فعالیت کشاورزی مبتنی بر علم
گزارش |
مدیر هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی گلستان از فعالیت 350 کارشناس پهنه در استان خبر داد و گفت: اگر به دنبال انجام کشاورزی به روشهای اصولی و علمی هستیم باید زیرساختها را نیز فراهم کنیم. به گزارش فارس، افزایش جمعیت و نیاز بشر به غذا موجب شد تا کشاورزی همچنان به عنوان اصلیترین منبع تأمین غذا در جهان محسوب شود با این وجود عدم تناسب بین اراضی زراعی و جمعیت افراد موجب ناتوانی کشورها برای تولید تمام محصولات کشاورزی در سرزمین خود شده است از این رو در سالهای اخیر تأکید بسیاری از کارشناسان بر انجام کشاورزی مبتنی بر علم است، روشی که با قطعات کوچک زمین میتوان با هزینه کمتر محصولات بیشتر و با کیفیتتری تولید کرد با این وجود انجام کشاورزی براساس اصول علمی نیازمند ایجاد زیرساختهایی است که هنوز در کشور و استان ما فاصله چشمگیری با استانداردهای جهانی دارد.
در این میان اشتغال جمعیت قابل توجهی از مردم گلستان در بخش کشاورزی است، بخشی که در سالهای گذشته به دلیل مشکلات فراوان نتوانسته آن چنان که باید بهرهبرداران این بخش را راضی نگه دارد چرا که افزایش هزینه با تولیدات همخوانی نداشته و نمیتواند سودی را عاید کشاورز کند از این رو میتوان با تکیه بر انجام کشاورزی بر اساس اصول علمی افزایش تولید و درآمد را داشته باشیم. در رابطه با اجرای روشهای اصولی کشاورزی در گلستان با محمد سبزه، مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفتوگویی تفصیلی انجام شده که توجه مخاطبان را به آن جلب میکنیم:
علم کشاورزی توانسته موقعیتهای خوبی برای بشر به لحاظ فعالیت و هزینه کمتر و محصول بیشتر فراهم کند در استان گلستان که همواره از یکی از قطبهای کشاورزی کشور از آن یاد میشود چقدر روشهای اصولی کشاورزی پیادهسازی میشود تا شاهد هزینه کمتر و تولید محصولات بیشتر و با کیفیتی باشیم؟امروزه وقتی از کشاورزی صحبت میکنیم منظورمان کشاورزی مدرن است، کشاورزانی میتوانند موفق باشند و عملکرد و درآمد خوبی داشته باشند که به صورت علمی و فنی کار کنند چرا که قیمت نهادههای کشاورزی به شدت افزایش یافته و فراهم کردن نهادهها کار آسانی نیست در واقع باید تمام عواملی که میتواند بر عملکرد و کیفیت محصول مؤثر باشد را بشناسیم و آنها را به کار ببندیم با این وجود تنها اطلاعات کافی نیست در صورتی اطلاعات میتواند اثربخش باشد که این اطلاعات را به کار گیریم براساس همین اصل لازم است زیرساختهایی را برای به کارگیری اطلاعات ایجاد کنیم. حدود ۱۸۰ هزار بهرهبردار در بخش کشاورزی گلستان وجود دارد که اغلب از سطح تحصیلات کافی برخوردار نیستند از سویی شرایط سنی کشاورزان افزایش یافته و دیگر تعداد کمی از جوانها به کشاورزی تمایل دارند، معمولأ کشاورزان نمونه استان از تحصیلات و امکانات بیشتری برخوردار هستند و از سویی این کشاورزان با مروجین پهنه نیز ارتباطات بیشتری دارند بنابراین اگر بخواهیم کشاورزان در کارشان ارتقا داشته باشند باید تحصیلات و امکانات را افزایش داده و از طرفی از نیروی کار جوان بیشتر استفاده کنیم.
چقدر کشاورزان ما برای سوق پیدا کردن به روشهای مکانیزه در بخش کشاورزی توجیه هستند؟طی سالهای اخیر اتفاقات خوبی در بحث کشاورزی مکانیزه رخ داده و اکثر کشاورزان هم از این روشها استقبال خوبی داشتند به عنوان مثال تغییر روش از سیتم آبیاری غرقابی به آبیاری تحت فشار که حدود ۳۰ درصد در کاهش مصرف آب مؤثر است را در استان داشتیم اعتبارات خوبی در نظر گرفته شد و کشاورزان هم استقبال خوبی داشتند. در بحث کشت شالی به روش خشکهکاری نیز اتفاقات خوبی در استان رقم خورد با توجه به کمبود آب در استان و کشور و صرفه اقتصادی کشت شالی برای کشاورزان، خشکه کاری میتواند تا حدود زیادی مشکلات را رفع کند سال گذشته نیز ۳ هزار هکتار از مزارع گلستان زیر کشت خشکهکاری رفت.
با توجه به اهمیت آب و از طرفی کمبود این مایه حیات آیا در بحث توسعه آبیاری به شیوههای اصولی در استان اعتبارات خوبی جذب میشود؟در وهله نخست اعتقاد داریم کشاورزان ما برای ادامه فعالیت خود باید بنیه قوی داشته باشند کشاورز وقتی توانمند باشد و اقتصاد قوی داشته باشد قطعأ به روش علمی و فنی نیز کشت و کار خواهد کرد. در بحث آبیاری جزو استانهای برتر کشور هستیم و اعتبارات خوبی نیز وارد استان شد اما یکسری مشکلات از جمله مشاع بودن چاههای آب، بحث ارث و تقسیم شدن زمین به قطعات کوچکتر مسائلی است که برای کشاورز مشکل ایجاد کرده است.
یکی از مشکلات کشاورزان، مبارزه با آفات و علفهای هرز است در خصوص کشاورزی با روش بیولوژیک چه اتفاقاتی در استان رقم خورده است؟
یکی از توصیههای اصلی و مهم ما به کشاورزان برای مبارزه با آفات رعایت تناوب زراعی است. یعنی زمینی که امسال کشاورز در آن کلزا کشت میکند سال بعد در آن گندم زراعت کند در این صورت عملکرد بهتری خواهد داشت در واقع تناوب زراعی علفهای هرز را کنترل میکند مبارزه بیولوژیک هم سالهاست در حال انجام شدن است که به کمک کشاورز رفته و به صورت تلفیقی عمل میکند.
چند کارشناس پهنه در استان وجود دارد و آیا امکانات مناسبی در اختیارشان قرار میگیرد؟ ۳۵۰ پهنه تولید در استان ایجاد کردیم و ۳۵۰کارشناس در اینپهنهها توزیع شده است در واقع در هر سه روستا یک کارشناس پهنه و جود دارد و از نظر زمین ۳ هزار هکتار دیم یا یک هزار و ۵۰۰ هکتار زمین آبی به یک کارشناس یا مروج نیاز دارد. از زمانی که طرح نظام نوین ترویج شروع شد ۴۵ مرکز جهاد که در استان پراکنده هستند امکانات در حد قابل قبولی عرضه میشود در حال حاضر کشاورزان به جایی رسیدهاند که از امکانات خود برای حضور کارشناس در مزرعه استفاده میکنند چرا که کشاورزان به این نتیجه رسیدهاند اگر مروجین در مزرعه حضور داشته باشند موجب کاهش هزینهها خواهند شد به عنوان مثال یک بار سمپاشی کمتر به صلاحدید کارشناس هزینه قابل توجهی را از دوش کشاورز بر خواهد داشت. کارشناسان پهنه در مکان خودشان مستقر هستند و کشاورزان براساس نیاز به کارشناس مراجعه میکنند و البته کارشناسان نیز به مزارع سرکشی دارند.