زخم مشکلات کهنه  برپهنه نگارستان


گزارش |

 

اعظم محبی: گلستان علیرغم برخورداری از مواهب خدادادی، با کمبودها و مشکلات اقتصادی زیادی روبرو بوده که سفر معاون اول رئیس‌جمهور در ماه‌های پایانی دولت مجالی برای پیگیری این زخم‌های کهنه است. گلستان به سبب بهره‌مندی از ویژگی‌های طبیعی و جغرافیایی از جمله استان‌های غنی در حوزه‌های مختلف مانند کشاورزی، صنعت و معدن بوده اما هنوز نتوانسته از این ظرفیت‌ها به درستی بهره ببرد. اگرچه در بسیاری از محصولات کشاورزی از قبیل گندم، جو، سویا، مرغ و محصولات باغی، گلستان رتبه‌های نخست را به خود اختصاص داده اما به دلیل نبودن صنایع تبدیلی کافی ارزش افزوده آن از استان خارج می‌شود. البته پتانسیل‌های گلستان صرفاً محدود به حوزه کشاورزی نیست بلکه واقع شدن در مسیر ترانزیتی ایران به سوی کشورهای مشترک المنافع و بهره‌مندی از زیرساخت‌هایی همچون مسیر ریلی، زمینی و هوایی فرصت مغتنمی برای افزایش تبادلات کشور با کشورهای پیرامون خزر است. علیرغم تمام تلاش‌های صورت گرفته از سوی دولت و بخش خصوصی برای توسعه همه جانبه استان، مشکلات کهنه و قدیمی زیادی در گلستان وجود دارد که از جمله آن می‌توان به راکد ماندن پروژه تکمیل بزرگراه گرگان-‌مشهد، نامشخص بودن وضعیت احداث مسیر ریلی گرگان- شاهرود- مشهد، ابتر ماندن پروژه منطقه تجاری، مبهم بودن وضعیت پتروشیمی در کنار چالش‌های فراروی عملیاتی شدن طرح گردشگری آشوراده، احیای خلیج گرگان، منطقه آزاد اینچه برون و سد نرماب اشاره کرد. یقیناً در دوره تحریم‌های ظالمانه انتظار تکمیل همه این پروژه‌ها با تکیه بر اعتبارات دولتی مقدور نیست اما برنامه‌ریزی برای رفع دغدغه‌های اقتصادی با تکیه بر توانمندی‌ها و ظرفیت‌های استان امری ممکن است. ایجاد صنایع تبدیلی، حمایت از پروژه‌های آبزی‌پروری، تکمیل طرح‌های زهکشی، رفع موانع سیاسی موجود در تبادلات تجاری با ترکمنستان، حمایت از صنایع دستی و فرصت‌های گردشگری از جمله راهکارهای کوتاه مدت برای بهبود وضعیت اقتصادی مردمی است که در حال حاضر سرانه درآمدی آنها کمتر از میانگین کشوری است. در کنار مشکلات موجود در استان، زیان‌های اقتصادی سیل سال ۹۸ هم همچنان بر دوش اهالی استان سنگینی می‌کند. ترسیم راهبردی مشخص و به سرانجام رساندن وعده‌های دولت در حمایت از صنایع و واحدهای آسیب دیده از سیل از دیگر مطالبات مردم است. 

افزایش ظرفیت نیروگاه علی‌آباد

دبیر مجمع نمایندگان گلستان گفت: در سفر جهانگیری به استان خواسته‌های زیربنایی که سال‌ها راکد مانده مطرح می‌شود. غلامعلی کوهساری افزود: منطقه آزاد اینچه برون که مصوبه آن از دولت خارج شده اما لازم است دولت با کار کارشناسی آن را پیگیری کند. وی افزود: دومین موضوع ایجاد بندر در شمال استان بوده و گلستان علیرغم اینکه مرز آبی دارد اما بندر مناسب نداشته که بتواند از آن در زمینه اقتصادی در دریا کمک بگیرد درحالی که می‌توانیم در تبادلات تجاری با اوراسیا و روسیه بسیار فعال ظاهر شویم. کوهساری به پیگیری دو مسیر ریلی در گلستان اشاره کرد و گفت: در مسیر گرگان به بجنورد، به گفته وزیر راه و شهرسازی مجوز سرمایه‌گذاری آن از دولت گرفته شده اما مستندات آن ارائه نشده است و در کنار آن کریدور شمال به جنوب، راه آهن اینچه برون-گنبد- آزادشهر- شاهرود مطرح است که می‌توان از این طریق با دومین اقتصاد برتر دنیا ارتباط برقرار کرد. نماینده مردم رامیان و آزادشهر در مجلس بیان کرد: تکمیل سد نرماب و ایجاد تصفیه‌خانه و آبرسانی به شهرها و روستاهای شرق استان از دیگر خواسته‌های مردم است که می‌تواند نیاز آب شرب و کشاورزی مردم را برطرف کند. کوهساری گفت: در زمینه مدیریت بحران هم، استان هر سال با یک حادثه (اعم از آتش‌سوزی جنگل‌ها، سیل، رانش و زلزله) روبرو بوده که لازم است نگاه ویژه‌ای به استان شود و با تجهیز ماشین آلات پاسخگوی مشکلات باشیم. عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه طرح‌های هادی و امکانات شهری باید در گلستان ارتقا یابد، افزود: سرانه درآمد مردم در گلستان کمتر از ۵۰ درصد کشور بوده و لازم است در این خصوص تدابیری اندیشیده شود. وی گفت: طرح علاج بخشی خلیج گرگان باید مانند دریاچه ارومیه توسط دولت اجرایی شود، در این زمینه قول‌هایی داده شده (۹۰۰ میلیارد تومان) که برآورده نشده است و اگر این خلیج خشک شود اثرات مخربی در بخش زیست محیطی و اقتصادی خواهد داشت. کوهساری بیان کرد: از موضوعات دیگری که در سفر جهانگیری مطرح خواهد شد افزایش ظرفیت نیروگاه علی‌آباد در قسمت بخار است که مکمل نیروگاه گازی خواهد بود.

گسترش صنایع تبدیلی

نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس گفت: در صدر مطالبات از معاون اول رئیس جمهور، پروژه‌ها و طرح‌هایی در زمینه‌های رونق اقتصادی، تولید و کاهش بیکاری قرار دارد. غلامرضا منتظری با بیان اینکه پیگیری معاون اول رئیس جمهور در این مسائل می‌تواند مشکلات را کاهش دهد، افزود: پروژه پتروشیمی گلستان باید تعیین تکلیف نهایی شده و با وجود تلاش‌هایی که برای حل این معضل شکل گرفته انتظار داریم که دولت تلاش مضاعفی برای به پایان رساندن این مشکل داشته و ۹۵ هزار سهامدار را از نگرانی خارج کند. وی گفت: تلاش در جهت گسترش سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی و تکمیلی استان ضروری است؛ گلستان قطب کشاورزی بوده و نقش تعیین‌کننده‌ای در سبد غذایی کشور دارد و اگر صنایع تکمیلی و تبدیلی مرتبط ایجاد نشود خام‌فروشی اتفاق افتاده و ارزش افزوده تولیدات نصیب مردم نخواهد شد. منتظری آبرسانی به گرگان را یک پروژه حیاتی برشمرد و اظهارکرد: گلستان و به طور خاص شهرستان گرگان وضعیت خوبی به جهت آب آشامیدنی ندارد و علیرغم تلاش‌های صورت گرفته اتفاقی در این زمینه نیفتاده است. از دیگر مسائل مطرح شده توسط منتظری تعیین تکلیف نهاده‌های دامی بود تا نگرانی‌های کشاورزان و دامداران برطرف شود. وی اضافه کرد: هم اکنون به جهت تولید محصولات و کالاهای اساسی با مشکلاتی در کشور روبرو هستیم که ریشه این امر به نهاده‌های دامی برمی‌گردد.

پیگیری احداث مراکز درمانی

دیگر نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی گفت: از مهمترین مشکلات اساسی استان و شهرستان گرگان کمبود آب بوده که باید این مسأله در سفر جهانگیری به استان پیگیری شود. رمضانعلی سنگدوینی همچنین به کمبود سرانه‌های بیمارستانی در استان اشاره کرد و افزود: عملیات ساخت بیمارستان کودکان طالقانی گرگان و ۶۰۰ تختخوابی باید هر چه سریع‌تر آغاز شود. وی اضافه کرد: احداث جاده آق قلا-بندر ترکمن، آق قلا-اینچه برون و آق‌قلا- گنبدکاووس از جمله محورهایی است که می‌تواند تردد در مسیر بندرگز به آزادشهر را کاهش می‌دهد. سنگدوینی گفت: احیای بندرگز و بندرترکمن و نجات خلیج گرگان از جمله دغدغه‌های مردم و مسئولان استان است که باید در دستور کار دولت قرار گیرد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه گلستان در زمینه صنعت بسیار ضعیف است، خواستار توسعه شهرک‌های صنعتی در استان شد. وی ادامه داد: اکتشاف نفت و گاز در شمال غربی استان در حال انجام است و دکل‌های آن نصب شده و انتظار می‌رود که سرعت پروژه تسریع شود و اگر اکتشاف گاز صورت بگیرد، تحول خوبی در زندگی مردم ایجاد خواهد کرد. سنگدوینی گفت: ذخیره‌سازی گاز در قزل تپه گنبدکاووس آینده خوبی دارد. در این طرح، از اعماق دو الی سه هزار متری زمین در تابستان (که مصرف گاز پایین است) به عنوان ذخیره‌گاه گاز استفاده شده و هنگام زمستان استخراج می‌شود و برای گلستان که انتهایی ترین مصرف کننده گاز کشور از سمت پارس جنوبی است، بسیار حائز توجه خواهد بود. وی یکی از موارد مورد مطالبه را بخش گردشگری دانست و افزود: طرح گردشگری جزیره آشوراده که مصوبه دولت را دارد، ابلاغ شده ولی هنوز اجرایی نشده است و برای حل مشکلات آن نیاز است بخش گلستان از استان مازندران انتزاع یافته و طرح اجرایی شود. سنگدوینی تصریح کرد: از مهم‌ترین مسائل دیگر مشکل تجاری، اقتصادی و سیاسی با ترکمنستان است که باید دولت آن را حل کند. وی گفت: دولت باید سرمایه گذاران بزرگ را به استان هدایت کرده تا گره این پروژه‌ها باز شود.

امام جمعه گنبدکاووس خواستار نظارت بیشتر بر قیمت کالاها شد

امام جمعه گنبدکاووس با اشاره به گلایه مردم از افزایش قیمت اجناس به خصوص کالاهای اساسی از مسوولان متولی خواست با تصمیم‌گیری واحد، نظارت بیشتری بر قیمت‌ها داشته باشند. محمود ترابی گفت: به عنوان مثال استان گلستان از مراکز اصلی تولید مرغ کشور است اما مردم دسترسی مناسب به مرغ ندارند. وی افزود: دولت تاکنون حدود سه میلیارد دلار ارز ۴۲هزار ریالی را برای تامین دان طیور اختصاص داده تا قیمت‌ها حفظ شود اما هنوز توقع مردم در بحث قیمت‌ها و عرضه آن برآورده نشده است. ترابی همچنین با تبریک تاسیس کمیته امداد امام خمینی(ره)، اضافه کرد: این نهاد برای مدیریت کمک‌های مردمی و دولتی برای بهبود وضعیت محرومان تاسیس شده و برای تحقق این مهم باید بیش از پیش تلاش کرد. وی ادامه داد: در آستانه سال نو قرار داریم و می‌طلبد گروه‌های مختلف مردم در کنار مسوولان به فکر طبقات پایین جامعه باشند و صدقه و انفاق بیشتری برای کمک به نیازمندان اهدا کنند. خطیب جمعه گنبدکاووس همچنین اظهار داشت: آنگونه که معظم له فرمودند، مصوبه راهبردی ۱۲ آذر امسال مجلس شورای اسلامی و تعیین زمان برای عمل به تعهدات برجامی از سوی کشورهای اروپایی و لغو تحریم‌ها، مسیر دولت را برای برخورد از موضع برتر با آمریکا و کشورهای اروپایی هموار کرد. ترابی افزود: با این مصوبه ایران در یک موضع برد و برد برتر در مقابل آمریکا قرار گرفت که اگر بپذیرند راه برای رفع تحریم‌ها باز می‌شود و اگر نپذیرند ایران به حدی رسیده که اگر لازم شود، غنی سازی اورانیوم را برای استفاده‌های مورد نیاز تا ۶۰ درصد نیز خواهد رساند.