روایت مظلومیت  محیط بان گلستانی


گزارش |

 

اعظم محبی- با گذشت قریب به ۳۰ ماه از قتل محیط بان باشقره علاوه بر اینکه پروسه ثبت شهادت وی ابتر مانده، حقوق ماهیانه منظور شده برای این خانواده هم در هشت ماه گذشته قطع شده است. مهرماه سال ۹۷، خبر شهادت محیط بان تاج محمد باشقره در قدیمی‌ترین پارک ملی ثبت شده در ایران قلب هزاران نفر از دوستداران طبیعت را به درد آورد. باشقره به همراه جمعی از محیط بانان پارک ملی گلستان هدف شلیک شکارچیان غیرمجاز قرار گرفت و به شهادت رسید. خودخواهی و قساوت چند شکارچی سبب یتیم شدن دو کودک شد. علیرغم نطق‌ها و بیانیه‌های مسئولان در حمایت از محیط بانان، باشقره در سن ۴۱ سالگی به شهادت رسید و پیکر وی در روستای کوچک خرطوم گنبدکاووس آرام گرفت. حادثه تیراندازی شکارچیان غیرمجاز به محیط بانان موضوع جدیدی نیست؛ دقیقاً یک سال پس از شهادت محیط بان باشقره در محل شهادت وی، شکارچیان غیرمجاز به سوی محیط بانان پارک ملی گلستان تیراندازی کردند که با اصابت گلوله، اسب سازمانی تلف شد.کمبود نیرو، گستردگی مساحت اکوسیستم‌های استان گلستان و نبود امکانات سخت افزاری مناسب از جمله دلایلی است که سبب می‌شود پنج هزار دارنده اسلحه شکاری در استان هراز چند گاهی برای تفنن و سرگرمی یا امرار معاش دست به غارت حیات وحش ارزشمند استان و کشتار آن‌ها بزنند. تقابل محیط بانان و شکارچیان غیرمجاز یقیناً در سال‌های پیش رو هم اتفاق می‌افتد اما آنچه که مهم است حمایت و پشتیبانی از محیط بانان آسیب دیده یا حمایت از خانواده‌های آن‌ها است؛ موضوعی که در خصوص شهید تاج محمد باشقره رقم نخورده است و با قطع حقوق واریزی برای خانواده این محیط بان شهید، همسر و دو فرزندش با مشکلات عدیده‌ای روبرو هستند. بروکراسی حاکم در برخی از نهادها مانند بنیاد شهید جهت احراز اثبات شهادت این محیط بان سبب شده تا امکان بهره مندی خانواده از حمایت‌های قانونی منظور شده برای خانواده شهدا میسر نشود. طولانی شدن روند رسیدگی به جنایت عاملان قتل محیط بان باشقره هم مزید بر علت شده تا فرصت استفاده از حمایت‌های مالی و حقوق ماهیانه از سوی نهادهایی همچون تأمین اجتماعی از این خانواده سلب می‌شود.

۸ ماه حقوق واریز نشده است

برادر شهید جنگلبان تاج محمد باشقره گفت: مشکل اصلی ما در حال حاضر روال قضائی پرونده شهادت برادرم است، هم اکنون به دلیل عدم اعتراف متهمان، دادگاه باید تشخیص دهد که کدامیک از دو متهم نهایی، ضارب اصلی است و تا زمانی که رأی صادر نشده باشد برادرم به عنوان شهید محسوب نمی‌شود. عبدالغفور باشقره با بیان اینکه پرونده در شعبه یک دادگستری بجنورد در جریان است، افزود: ۳۰ ماه از این ماجرا می‌گذرد و هنوز رأی صادر نشده است.وی با بیان اینکه تاج محمد ۱۵ سال سابقه کار داشت، گفت: هم اکنون حدود هشت ماه است که حساب وی مسدود شده و حقوقی برای خانواده واریز نشده است.باشقره بیان کرد: انحصار وراثت و مالیات بر ارث و مسائل دیگر را انجام داده‌ایم اما ثبت احوال حساب ایشان را مسدود کرده است.وی اضافه کرد: اگر بنیاد شهید نامه‌ای به تأمین اجتماعی می‌زد که احراز شهادت برادرم در دست اقدام است، می‌توانستیم مشکلات حقوق وی را حل کنیم.طبق گفته وی سازمان محیط زیست بعد از شهادت تاج محمد مساعدت‌های مالی و معنونی دیگری را انجام داده است.

پیگیر روند احراز شهادت هستیم

جمشید محبت خانی، فرمانده یگان سازمان حفاظت محیط زیست کشور هم گفت: موضوع احراز شهادت محیط بان تاج محمد باشقره از سوی مشاور امور ایثارگران سازمان محیط زیست در حال پیگیری است و روند رسیدگی قضائی پرونده ایشان در دادگاه‌های خراسان شمالی در دست انجام است که امیدواریم با تحصیل دادنامه، گره احراز شهادت تاج محمد باشقره باز و شهادت وی محرز شود.مسئول هماهنگی و پیگیری امور ایثارگران سازمان حفاظت محیط زیست نیز گفت: مذاکراتی با حضور اینجانب و فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با مدیریت کمیته احراز شهید در سازمان بنیاد شهید و ایثارگران برگزار شد تا روند رسیدگی به پرونده‌های سالیان اخیر شهدای محیط زیست که تعیین تکلیف نشده‌اند هر چه سریع‌تر مشخص شود.رضا فرخی زاده افزود: با توجه به مکاتبات معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با رئیس بنیاد شهید و مذاکرات فی ما بین؛ رویکرد واحدی برای این پرونده‌ها ترسیم شده است که تا پایان سال جاری این پرونده‌ها از جمله پرونده شهید تاج محمد باشقره به نتیجه مشخص برسد.وی با اشاره به طولانی شدن روند حقوقی پرونده باشقره، گفت: یکی از مستندات مورد نیاز کمیته احراز شهادت در سازمان بنیاد شهید دادنامه مرجع قضائی است که اطاله رسیدگی قضائی؛ مراحل کمیته احراز را هم طولانی کرده است.

ناهماهنگی در برخی از استان‌ها سبب بروز مشکل شده است

فرخی زاده در خصوص حقوق خانواده شهید باشقره هم گفت: مذاکراتی با معاون توسعه مدیریت و دفتر حقوقی سازمان انجام شد تا در صورت تأخیر و طولانی شدن این پرونده‌ها روش مشخصی برای تأمین معیشت و پرداخت مبالغی برای خانواده این شهدا احصا شود. وی ادامه داد: در حال حاضر هم یا حقوق این شهدا باید از سوی ادارات کل استان‌ها یا تأمین اجتماعی پرداخت شود که به سبب هماهنگی بسیار ضعیف در برخی استان‌ها شاهد بروز این مشکلات هستیم.مسئول هماهنگی و پیگیری امور ایثارگران سازمان حفاظت محیط زیست گفت: شایسته نیست خانواده محیط بانانی همچون شهید باشقره که جان عزیزان خود را تقدیم این کشور کرده‌اند با مشکلات معیشتی و حقوقی دست به گریبان باشند، امیدواریم این مشکلات تا پایان سال به نتیجه خوبی برسد.

خلأ قانونی سبب بروز مشکلات شده است

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان نیز گفت: دادگاه شهید باشقره هنوز رأی نهایی را صادر نکرده و بنیاد شهید هم هرگونه خدمتی را منوط به رأی دادگاه کرده است. محمدرضا کنعانی افزود: در سال جاری دو بار دادگاه تشکیل جلسه داده ولی هنوز منتج به صدور رأی نشده که جرم متهمان مشخص شود.وی با بیان اینکه جنگلبان باشقره هنوز در زمره شهدای بنیاد شهید قرار نمی‌گیرند، گفت: زمانی که شهادت فردی محرز شود بنیاد شهید حقوق آن را پرداخت می‌کند.کنعانی اضافه کرد: در هشت ماه گذشته به دلیل خلأهای قانونی حقوق خانواده قطع شده و برقراری مجدد به رأی دادگاه بستگی دارد. وی تاکید کرد: کمک‌های مختلفی به خانواده شهید باشقره توسط سازمان انجام شده و در حال پیگیری رفع مشکلات هستیم. رئیس اداره حقوقی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان هم گفت: دادگاه تعیین نظر دوباره امسال تشکیل شده که آخرین مورد یازدهم بهمن ماه بوده است و بعد از آخرین دفاعیات منتظر صدور حکم هستیم.عقیل قاسمی افزود: پرونده در ابتدا چهار متهم داشت که دو نفر از آنها در بازداشت موقت هستند و البته ادله محکم‌تری در خصوص ارتکاب قتل یکی از آنها وجود دارد. قاسمی درگیری در شب، عدم رؤیت ضارب توسط نیروهای محیط بانی و داشتن اسلحه یکسان از سوی متهمان را دلیل تأخیر در صدور رأی برشمرد.یقیناً تکمیل چارت سازمان محیط زیست در حوزه یگان حفاظت، به روزرسانی تجهیزات مستهلک فعلی و تصویب و اجرای قانون‌های حمایتی از این قشر سبب خواهد شد تا تعداد حوادث تلخ این چنینی کاهش یابد و شاهد یتیم شدن فرزندان این کشور از سوی شکارچیان نباشیم.