کینووا، خواجه نفس و روستای کوزه لی ■ دکتر محمد نظری




 

 

 

 

کشاورز خلاق خواجه نفسی، در یک هکتار زمین شور و دیم، ۱۵میلیون تومان کینووا تولید کردمقدمه: از خانه ام در روستای خواجه نفس به طرف بندرترکمن و گرگان راه افتادم.  به روستای چپاقلی که رسیدم ،در سمت چپ، یک کمباین را در حال درو کردن محصول دیدم. با خودم گفتم، گندم و جو که تو خرداد  ماه درو شد. کلزا هم  قبلا برداشت شده، پس این چه محصولی هست ؟!

اصل ماجرا:

دقت کردم، دیدم شبیه محصول کینوواست. کمی جلوتر رفتم دیدم روی  یک تابلو نوشته،«مزرعه نمایشی کینووا، کشاورز، قربانپور، مهندس ناظر، مهندس عابدی».

ماشین را فورا تو جاده خاکی پارک کرده، با عجله و ذوق زدگی طرف مزرعه رفتم.

خیلی خوشحال شدم که یک کشاورز در ترکمن صحرا کینووا کاشته و در حال درو و برداشت محصول است.

کینووا یا خاویار گیاهی نوعی گیاه دارویی است که در زمین های شور و در حالت دیم و یا آبی قابل کشت است .

با خوشحالی ،سراغ کشاورز خلاق را گرفتم.اسم وی  محمد امین قربانپور ساکن خواجه نفس بود.

او برخوردی گرم داشت و با روی باز به سوالاتم پاسخ داد . از وی چگونگی ورودش به کشت کینووا و نحوه کشت ان را پرسیدم . آقای قربانپور گفت من با جهادکشاورزی و کارشناسان آن ارتباط نزدیکی دارم و موارد جدید و نو را از آنها جویا هستم. و محصول کینووا را سازمان جهادکشاورزی شهرستان ترکمن معرفی کرد .قربانپور ادامه داد.کینووا را در ۱۷ اسفند ۱۳۹۸ کاشتم. ۴کیلو بذر استفاده  کردم. از برخی کودها  برای تقویت زمین ،طبق نظر کارشناس محترم مهندس کاظم عابدی استفاده شد.

از وی درباره میزان آبیاری زمین پرسیدم. گفت ،هیچ آبی استفاده نشده و کشت دیم  صورت گرفته است.

از کشاورز نوآور خواجه نفسی آقای قربانپور پرسیدم ،میزان شوری زمین ات چقدر هست. پاسخ داد زمین من شور بوده حداقل EC آن، ۱۵هزار می باشد.

از آقای قربانپور میزان تولید کینووا در یک هکتار را پرسیدم، وی پس از مشورت با مهندس ناظر،مهندس عابدی، گفت حدود۱.۳ تن محصول  تمیز  است.

از قربانپور ،قیمت فعلی کینووارا پرسیدم، گفت کینووای غیربوجاری  کیلویی۷- ۱۲ هزار تومان و کینووای تمیز و بوجاری شده حداقل ۱۵هزار تومان است.  در این حالت این کشاورز ،از یک زمین شور و دیم، حداقل۱۵میلیون تومان گیاه دارویی  کینووا برداشت کرده است.

این در حالیست که اراضی مجاور این زمین  که کشت دیم جو و گندم داشتند، حداکثر درامد آنها حدود ۵میلیون تومان از هر هکتار براورد میشود.

نتیجه گیری:

- آقای قربانپور با این اقدام نوآورانه، از یک زمین شور، ۳ برابر  محصول دیم گندم و جو ،درآمد ایجاد میکند.

 -کشت خلاقانه کشاورز خواجه نفسی، راهی جدید پیش روی کشاورزان ترکمن صحرا میگذارد.شاید بتواند جایگزین محصول شالی و یا اراضی  پنبه شود.

تداوم و توسعه کشت محصول فوق و محصولات مشابه میتواند تحولی اساسی در کشاورزی زمین های کم بازده،دیم و شور  ترکمن صحرا ایجاد کند.(هرچند کشت کینووای او را در سال ۱۳۹۷، سیل گلستان  تخریب کرد ولی او ناامید نشد).

پ.ن. ۱: مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ترکمن در پنج نقطه شهرستان اقدام به کشت ترویجی و آزمایشی گیاه دارویی کینووا کرده است، که اقدامی قابل تحسین است. -موضوع جالب دیگر، حضور میدانی مهندس ناظر کشاورزی، مهندس عابدی، موقع برداشت محصول در یکی از داغترین روزهای تابستان بود.که امری قابل ستایش است.

پ.ن .۲-اینکه بنده،  فوق دکترای مدیریت صنعتی،مشاور کارآفرینی و سرمایه‌گذاری، متولد روستای کوزه لی، منطقه داز ترکمن صحرا، در  روستای خواجه نفس خانه بگیرم و در چپاقلی، در یک روز داغ تابستانی، کینووا و خاویار گیاهی صید کنم و دنبال مزرعه گیاهان دارویی باشم، برای برخی دوستان عجیب بوده و سوالات زیادی به ذهنشان  متبادر میکند، که انشاالله در قسمتهای بعدی گزارش به آن خواهیم پرداخت.

 

فوق دکترای مدیریت

 محقق و مشاور سرمایهگذاری