سلسله تحلیل های انتخاباتی   چه  مسائلی در انتخابات گنبد کاووس نقش دارند؟


یادداشت |

 

■  شکور زیرک

 

انتخابات ششمین دوره شورای اسلامی شهر و روستا با تائید صلاحیت برخی از کاندیداها وارد فاز جدید شده و پیش بینی نتایج انتخابات یکی از مواردی است که تعداد زیادی از افراد آن را دنبال می کنند و نتابج انتخابات را از اکنون پیش گویی می کنند؛ ولی برای هر گونه پیش بینی و اظهار نظر در خصوص نتیجه انتخابات، به نظرم بایستی ابتدا شرایط و موضوعاتی که در مسئله انتخابات گنبد کاووس اثر گذار هستند را شناسایی و بررسی کرد تا به این نقطه رسید که چه روندی در انتخابات شورا  حاکم خواهد بود؟ و چه اتفاقاتی خواهد افتاد؟

به نظرم چندین مسئله و موضوع در انتخابات گنبد کاووس بسیار پررنگ و برجسته هستند و هر یک از این موضوعات در روند و نتایج انتخابات اثر گذار می باشند. بیست و پنج مسئله مهم انتخابات گنبد کاووس را بصورت سرفصل مطرح می کنم و اگر فرصت کافی وجود داشته باشد، هر یک از این موضوعات را بصورت جداگانه در یادداشتی مجزا شرح خواهم داد.

موضوع اول: رویارویی بازیگران جدید و نو ظهور در انتخابات گنبد کاووس (این مسئله، طی دو یادداشت انتخاباتی ابتدا در روزنامه گلشن مهر و سپس درخانه گفتگو، صریر خبر، اولکامیز و ...منتشر شد)

موضوع دوم: کم رنگ شدن اثر گذاری افراد صاحب نفوذ در انتخابات گنبد کاووس و در بین نیروهای اجتماعی و سیاسی  غیر ترکمن (نتیجه یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، دلیل بزرگ این گزاره است)

موضوع سوم: کم رنگ شدن نقش و اثر انتخاباتی جریان یاشولی گری در بین نیروهای اجتماعی و سیاسی ترکمن. (نتیجه یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، دلیل این اعاست)

موضوع چهارم: تشکیل ائتلاف تک قومیتی در همه اداوار انتخابات گنبد کاووس از سوی جناح ترکمن (هر چند که این گونه ائتلاف ها مثل قبل نقش تعیین کننده ای ندارد)

موضوع پنجم: تکرار رفتار کلیشه ای و خسته کننده ائتلاف در پشت در های بسته و اتاق های غیر ملموس که توسط عده ای از افراد صاخب نفوذ در گنبد گاووس و در همه ادوار انتخابات انجام و تکرار می شود. در واقع این رفتار به نوعی، شکل دیگری از جریان یاشولی گری در جناح غیر تر کمن و فارس می باشد. 

موضوع ششم: عدم پاسخگویی افراد صاحب نفوذ نسبت به تصمیمات و سیاست های انتخاباتی.

موضوع هفتم: عدم حساسیت افکار عمومی و شهر وندان گنبدی نسبت به تصمیمات برخی از افراد صاحب نفوذ (البته برخی از شهروندان گنبدی نسبت به این موضوع بسیار حساسند ولی هنوز به عنوان مطالبه عمومی شهر وندان گنبدی تبدیل نشده است)

موضوع هشتم: ریاکاری افراطی در بین برخی از کاندیداهای انتخابات و بازی کردن نقشی که با رزونه و شخصیت آنها کاملا در تضاد است.(ولی به امید کسب صندلی شورا، چنین نقش بدلی را بازی می کنند)

موضوع نهم: قومیت گرایی افراطی برخی از کاندیداهای انتخابات.

موضوع دهم: بدهکاری برخی از کاندیداها به جریان ها و افراد.

موضوع یازدهم: فقدان نظریه پردازی و عدم ارایه راهکار از سوی کاندیداهای انتخابات.

موضوع دواز دهم: سر درگمی و نبودن برنامه شفاف در بین نیروهای اجتماعی و سیاسی ترکمن و فارس.

موضوع سیزدهم: مشهود بودن انگیزه های شخصی در بین نیروهای اجتماعی و سیاسی گنبد کاووس و به تعبیر دیگر، افراد دغدغه مند در بین نیروهای اجتماعی و سیاسی جناح فارس و تر کمن کمتر دیده می شود.

موضوع چهاردهم: اختلافات داخلی بین نیروهای اجتماعی، سیاسی و رسانه ای گنبد کاووس(این اختلافات بعد از انتخابات دوره یازدهم مجلس عمیق تر شده است)

موضوع پانزدهم: عدم فعالیت مستمر  احزاب سیاسی اصلاح طلب، اصول گرا و عدالت خواه .

موضوع شانزدهم: تشکیل تیم های مختلف و مقطعی و با دیدگاه های کاملا متفاوت در انتخابات به قصد کسب قدرت (نمونه این موضوع در یازدهمین دوره انتخابات مجلس دیده شد)

موضوع  هفدهم: توجه برخی از مسئولین به تعداد محدودی از نیروهای اجتماعی و سیاسی گنبد کاووس. 

موضوع هجدهم: منزوی شدن تعدادی از نخبگان گنبدکاووس و عدم استفاده از نظرات آنها. 

موضوع نوزدهم: باب شدن سهم خواهی در انتخابات؛ بدون توجه به شایستگی و توانمندی افراد.

موضوع بیستم: تاثیر نتیجه یاز دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بر ششمین دوره انتخابات شورای شهر گنبد و چیدمان نیروهای اجتماعی و سیاسی دو جناح ترکمن و فارس.

موضوع بیست ویکم: تاثیر انتخابات در وحدت و یکپارچگی اقوام 

موضوع بیست و دوم: ارایه تعربف صحیح از و حدت دینی و سیاسی بین همه شهروندان گنبد کاووس، فارغ از قوم و طایفه (برخی از افرادی که دم از وحدت می زنند، درک درستی از وحدت ندارند و خواسته و یا ناخواسته شکاف قومیتی ایجاد می کنند)

موضوع بیست دو سوم: شناسایی رسانه های مختلف گنبد کاووس و دسته  آنها در چندگروه:

گروه اول، رسانه های دایر، غیر فعال و فاقد اثر گذاری.

گروه دوم، رسانه های فعال ولی فاقد اثر گذاری.

گروه سوم، رسانه های فعال و اثرگذار.

موضوع بیست و چهارم: انحصار طلبی برخی از رسانه های سطح شهر.

موضوع بیست وپنجم: عدم وجود جریان عدالت خواهی و  مطالبه گری و  منسجم و مستمر در سطح شهر (بخش دوم و پایانی)

نکته پایانی: تصمیم داشتم راجع به هر یک از موضوعات اشاره شده تحلیلی بنویسم که بعلت مشغله کاری موفق به این نشدم و چنانچه فرصت پیش آید، در خصوص هر یک از مسائل اشاره شده، یادداشت خواهم نوشت.