نارضایتی از کمبود آب


گزارش |

 

مریم شریفی: گرم‌ترین روزهای سال در حالی سپری می شود که بخش عمده شهر گرگان دسترسی کامل به آب آشامیدنی ندارند و مسئولان هم می‌گویند راهکار بلندمدت رفع این مشکل شیرین سازی آب دریای خزر است. قطعی طولانی مدت و مکرر آب، این روزها در شهر گرگان داستان آزار دهنده ای است که موجب نارضایتی شهروندان شده است. مشکل بی آبی مختص یکی دو شهرک یا محله در شهر گرگان نیست و تقریباً اکثریت مردم شهر با این مشکل دست به گریبان هستند.

بیش از دو ماه است که برخی محلات فقط یک ساعت در طول شبانه روز آب دارند و وقتی شیر آب را باز می‌کنند، چیزی جز صدای هوا گرفتگی لوله‌های آب نصیبشان نمی‌شود. در این مدت  باید با احتیاط بطری‌های آبی که از اطراف جمع کرده اند را مصرف کنند. اوضاع در بعضی محله‌ها به گونه‌ای است که از قطعی آب فراتر رفته و مشکل به بی آبی تبدیل شده به گونه‌ای با تانکر به آنها آب رسانی می‌کنند. به میان مردم رفتیم تا روایتگر گوشه‌ای از سختی‌های مردم محل باشیم.

فریده نظرنژاد از اهالی کوی محتشم گفت: مدت یک ماه است که آب شرب ما در کل ۲۴ ساعت قطع می‌شود و فقط از ساعت هفت تا هشت صبح به مدت یک ساعت آب داریم و در مدت این یک ساعت هم باید آب ذخیره کنیم، هم استحمام و نظافت کنیم و هم غذا بپزیم، هر چقدر هم تلاش می‌کنیم باز وقت کم می‌آوریم، این وضعیت برای ما بسیار سخت شده است، سختی بیدار کردن بچه‌ها آن ساعت از روز فقط یکی از دردسرهای ماست. خدابخش مؤمن از دیگر اهالی کوی محتشم گفت: تعداد زیادی از پاکبان های زحمتکش شهرداری و کارگر و بنا در این محل زندگی می‌کنند، شب تا صبح مشغول کار در آن شرایط سخت هستند و وقتی به منزل می رسند که آب قطع شده است و هیچ آبی برای نظافت ندارند.

علیرضا آماده، ساکن دیگر این محله هم به جمع ما پیوست و گفت: چرا باید محله‌های بالای شهر ۲۴ ساعته آب داشته باشند و سهم ما فقط یک ساعت باشد؛ اصلاً انصاف نیست، خبرهایی داریم که آّب شهر گرگان را به چند روستا فرستاده اند و اگر واقعیت داشته باشد یک بی قانونی و ظلم در حق ماست. هادی دانشمندنیا در تکمیل حرف‌های هم محله‌ای خود افزود: بعد از چندین بار مراجعه مسئولین آبفا گفتند: مشکل لوله‌ها است و می آییم و رسیدگی می‌کنیم. حتماً درست می‌شود. ولی هیچ کاری برای ما نکردند، این اواخر که تماس می‌گیریم از تلفن اداره پیام به علت بدهی تلفن سازمان قطع است می‌شنویم!

علی غریب از محله دوشنبه‌ای گرگان گفت: هر شب از ساعت هفت تا هشت و نیم صبح فردا آب شرب محل قطع می‌شود و این درست زمانی است که خسته از سرکار برمی گردم و بدتر از آن این است که قبل از هفت صبح باید به محل کارم برگردم و باز هم آب نداریم. اشرف قلیچ از منطقه سیدین، فاطمه احمدی از محله میخچه گران، زهرا صادقی از منطقه میرکریم و علی اکبری از کوی بازرگانی هم گفتند: هر شب آب شرب قطع می‌شود و به دلیل اینکه آپارتمان نشین هستند در طول روز هم با قطعی برق باز هم آب ندارند. علی رمضانی از شهرک امام خمینی گرگان گفت: ساعت‌های طولانی و بی برنامه آب شهرک قطع می‌شود و بدتر از آن فشار آب آنقدر کم شده است که فقط در پارکینگ و طبقات پایین آب هست.

تشدید بی آبی با قطعی برق

در همین رابطه فرماندار گرگان گفت: گرگان تنها مرکز استان در کشور است که ۹۰ درصد آب آن از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود و قطعی برق ضربه سنگینی به تأسیسات چاه‌های آب وارد می‌کند. محمد حمیدی افزود: با هر بار قطعی دو ساعته برق، آب ۲۰ چاه دچار افت می‌شود و با وصل دوباره برق دو ساعت طول می‌کشد تا آب چاه‌ها به شبکه برسد و باعث قطعی چهار ساعته آب در شهر می‌شود. حمیدی با بیان این مطلب که قطعی برق به مشکلات تأمین آب استان دامن می‌زند، افزود: در چند روز اخیر با اضافه شدن چاه‌ها، سه هزار متر مکعب آب تأمین کردیم ولی قطعی برق ۹ هزار مترمکعب آب تولید شده را از ما گرفت. وی تصریح کرد: برای رفع مشکل آب گرگان، روز گذشته دو حلقه چاه به مدار شهر اضافه شده و در روزهای آتی چند حلقه دیگر از چاه‌های کشاورزان به صورت امانی به مدار شهر اضافه می‌شود. حمیدی توضیح داد: به‌علت خشکسالی‌های پی در پی و استفاده زیاد آب چاه‌ها در بخش کشاورزی سطح آب دچار افت شدید شده است، بنابراین بهترین راهکار برای نجات گرگان استفاده از آب‌های سطحی است و شیرین سازی آب دریای خزر است.

گرگان در هر ثانیه ۴۷۰ لیتر کمبود آب دارد

در همین رابطه، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان گلستان هم از ۴۷۰لیتر بر ثانیه کمبود آب در گرگان خبر داد و گفت: شهر گرگان براساس مطالعات جدید در سال جاری هزار و ۷۵۰ لیتر بر ثانیه نیاز آبی دارد ولی مقدار آبی که تأمین می‌شود هزار و ۲۸۰ لیتر بر ثانیه است. بهزاد هرمزی با بیان اینکه ۹۰ درصد آب استان در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، افزود: یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب منابع آب زیرزمینی ماست و همین مقدار هم منابع آب‌های تجدیدپذیر شامل رودخانه‌ها داریم که از آب‌های جاری هیچ بهره‌ای نبرده ایم. هرمزی از وجود بیش از ۱۵ هزار چاه غیر مجاز در استان خبر داد و گفت: همه این مسائل باعث می‌شود در تابستان دچار کم آبی شویم. وی با با بیان اینکه در فصل کشاورزی تمام چاه‌های کشاورزی روشن می‌شود، تصریح کرد: از کل آب استان تنها هشت درصد در بخش شرب مصرف می‌شود که اگر همه آن را صرفه جویی کنیم بازهم مشکل استان برطرف نمی‌شود. مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب گلستان ادامه داد: برای آب‌های زیرزمینی حدود ۳۵ هزار حلقه چاه حفر شده که فقط ۶۰۰ حلق چاه برای آب شرب است.

شیرین سازی آب دریای خزر سریع‌ترین راه حل تشنگی گلستان

نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس اظهار کرد: با توجه به خشکسالی‌های اخیر و کاهش منابع آب زیر زمینی، شیرین کردن آب دریای خزر سریع‌ترین راه برای تأمین آب در استان گلستان است و با شیرین سازی خزر آب شهرستانهای غرب استان تأمین می‌شود. رمضانعلی سنگدوینی استفاده از ظرفیت سدها را راه حلی برای رفع کم آبی دانست و افزود: سد نرماب مینودشت به زودی آبگیری می‌شود ولی برای کانال‌های انتقال آب کشاورزی و آب شرب آن هنوز اقدامی نشده است و عملاً امکان آن وجود ندارد که به زودی از آب آن بهره گرفت و سد میرداماد هم در خوشبینانه ترین حالت حداقل چهار سال دیگر به بهره برداری می‌رسد. همه کارشناسان و مسئولین اذعان دارند که یکی از راه‌های نجات تشنگی گلستان، بهره برداری از دو سد نرماب و میرداماد است که امکان بهره برداری از این دو سد به این زودی ها امکان ندارد. تنها گزینه شیرین کردن دریای خزر است که آن را بهترین راهکار می‌دانند. این طرح هم فقط روی کاغذ بوده و لازم است دولت نگاه ویژه ای به این طرح داشته باشد.