جان چه باشد  جز خبر در آزمون


یادداشت |

 

■ حسین ضمیری

گرامی داشت یک نام یا یک روز نمادین برای آن نام، در واقع پاسداشتِ آرمانِ بلندِ معتقدانی ست که در راه بالندگی صحیح  آن،  جان و روح خویش را نثار کرده اند. شهید صارمی، پرچمدار راستین و نماد واقعی مجاهدان عرصه ی خبر است که در هر روز می بایست یاد و راهش را گرامی داشت.

و اما خبر، خبرنگار و رسانه

توانمندانی که با کسب دانایی، به آگاهی بخشی در سطح جامعه می پردازند. این نقشِ تکثرِ آگاهی در سطوح مختلف جامعه اعم از مردم عادی، خواص، مدیران و ...   رسالتی است که به خوبی آن را می شناسند و با داناگریِ منصفانه  به نقد، نصیحت، امر به معروف و نهی از منکر،  پیشنهادات و راه کارها می پردازند.

جامعه ای که می خواهد رشد کند، بالنده شود و در راه توسعه گام بردارد، باید فرهنگ عمومی اش  اصلاح شود، به اخلاق حسنه ای مانند کار و کوشش، نوآوری، استقلال، رعایت قانون، پرهیز از خشونت، رعایت حقوق دیگران، دانش جوئی، نقدپذیری و ... تشویق و ترغیب شود. کار خبرنگاران، ستون نویسان، عکاسان، تحلیلگران، منتقدان حرفه ای  تشویق و ترغیب جامعه است. 

رسانه  در واقع پل ارتباطی مطمئنی ما بین مسئولان و مردم است. پلی برای جهت دهیِ صحیح افکار عمومی در لوای اصلاح گری و دانایی گستری. فضایی مطلوب برای رساندن صدای شفاف مسئولین و مردم به یکدیگر.

افکار عمومی جامعه هر چقدر به واقعیت موجود و حقیقت مطلوب، نزدیک‌تر بشود؛ بیان گر کارکرد درست تمامیِ رسانه های جامعه خواهد بود. 

خبرنگاران در هنگامه ی قلم زدن و انتقال اخبار و دیدگاه ها  می بایست اخلاق انسانی و اخلاق حرفه‌ای را در نظر داشته باشند،  زیرا نه تنها آنچه را که می گویند، بلکه روشِ گفتار و نوع رفتار آنها نیز در شکل گیری افکار عمومی موثر است. 

مومن آینه مومن است.  می باید مسئولان را نقد کنند، همچنان که خود را. 

نقدِ مبتنی بر واقعیت، رعایت اخلاق، شفافیت و صراحت لهجه  در کنارِ به کارگیری ادبیات فاخر رسانه‌ای  تماما  کلاس درسی ست برای جامعه ی پویا و تیزبین. 

نقد صحیح  برشمردن کاستی‌ها و نشان دادن راه کارهای خلاقانه، معجز و درست است.  کار خبرنگار انتشار به موقع و درست اخبار است. افکار عمومی بسیار حساس است و هر خبری که منتشر می‌شود حتی خنثی ترین خبرها، قطعاً در تغییر یا تایید نظر افکار آحاد جامعه نسبت به موضوع یا منبع خبر تاثیر می گذارد؛ پس با این اوصاف هر چرخش قلم در رسانه به قولی اثر پروانه ای در جهان دارد.

خبرنگاری  یک شغل نیست، یک شوق است، یک شوق مملو از شعور است.

هنگامی که خبرنگار  پذیرفت  قلمش بایستی آزاده باشد و با هیچ مبلغ و وعده و تهدیدی نمی توان آن را خرید و فروش کرد، آن وقت می تواند به انسان بودن خود  و خبرنگار بودن خود افتخار کند و ببالد.

جامعه نیز از قلم به مُزدانی که در لوای نام وزین خبرنگار، تن به هر رذالت و پستی می دهند، روی گردان است و بر خلاف آن نیز  برای خبرنگاران راستین و متعهد، بر می خیزند و احترامش را واجب می دانند.

خواستم تا این ایام مبارک را  ارج نهاده و به تمامی  رسولان کلمه و خبر ادایِ دِین کنم. باشد تا در راه شهید صارمی ها، نهال هایی تازه، مقاوم و سرسبز  قد بکشند و جامعه در سایه یِ بلند ایشان   به خبری شفاف و درست  دست یابد.

یک روز  نسیم خوش خبر خواهد بود

■  فعال فرهنگی ، اجتماعی