نگاهی به هفدهمین شماره ی فصل نامه «استارباد»




 

هفدهمین شماره ی فصل نامه ی فرهنگی، هنری، ادبی و تاریخی «استارباد»، ویژه ی بهار 1399 در نیمه ی خردادماه منتشر شد. این مجله ی فرهنگی که با انتشار شماره ی جدید وارد ششمین سال انتشار خود می شود مدیرمسئول و صاحب امتیاز آن، علی بایزیدی، عضو هیئت امنای انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان گلستان، است.

استارباد که در این شماره دومین بخش از پرونده ی «تاریخ شعر معاصر سرزمین گرگان» را به عنوان آیتم پرونده منتشر ساخته است، با سه تغییر اساسی در ساختار خود، عرضه شده است. اولین تغییر، لوگوی این نشریه است که پس از شانزده شماره، با شکل و شمایل متفاوت و جدیدی طراحی گردیده و چنانکه از شناسنامه ی مجله پیداست، این کار، با خوش نویسی آزاده قلیش لی و گرافیک یداله تناور صورت گرفته است. دومین تغییر در صفحه آرایی نشریه است که با کادربندی و جابجایی عناصر حاشیه ی هر صفحه رویت می شود و سومین اتفاق، انتصاب اسماعیل جعفری نصرآبادی، سردبیر سابق هفته نامه ی اندیشه گلستان، به عنوان سردبیر جدید این مجله است. پیش از این، استارباد از شماره ی یک تا ده، به سردبیری رحمت الله رجائی، صاحب امتیاز فصلنامه ی هیرکان، و از شماره ی یازده تا شانزده بدون سردبیر، انتشار یافته بود. باید منتظر بود تا تغییرات جدید ناشی از سردبیری را در شمارگان آتی مجله بیش از پیش مشاهده نمود.

مدیرمسئول فصل نامه در سرمقاله ی خود با عنوان «جهان از خویش بیگانه» به وضعیت و شرایط ناشی از کرونا در حوزه ی مطبوعات پرداخته و ضمن یادکرد از برخی مفاخر و مشاهیری که در ماه های اخیر بر اثر این بیماری جان باخته اند از جمله آرش رضایانی، علی اصغر نیک نیا، علی دانشور و آیت الله سید حبیب الله قدمی، در ادامه با اشاره به شعری از سعدی «بنشینم و صبر پیش گیرم / دنباله ی کار خویش گیرم» عزم جزم استارباد را برای تداوم انتشار به خوانندگان نوید داده است.

در این شماره، به سیاق شمارگان پیشین مجله از برخی مشاهیر فقید یادکردی شده است: سیروس مشفقی، شیخ قربانعلی قندهاری، آرش رضایانی، علی اصغر نیک نیا، جانبه بیگم امیرلطیفی، علی دانشور و مرحوم آیت الله سید محمدرضا میبدی.

شعر هم که از صفحات ثابت استارباد محسوب می شود با ظهور برخی چهره های جدید از جمله سیده محدثه حسینی، کارن مقدم، ریحانه دانش دوست، معصومه قریشی، فرزاد خدنگ، متینه شاهینی، جواد سیفی و روح الله رجبی، در کنار چهره های فعال تری چون سید حسین میرکاظمی، محمد قاری، عبدالرحمن فرقانی فر، ابوالقاسم مؤمنی، محمدعلی رجبی و مهناز رضاییان و علی بایزیدی، همراه بوده است.

داستان کوتاه «سرباز و کلاه آهنی» اثر یوسف قوجق، داستان سرای نامدار ترکمن و صاحب امتیاز هفته نامه یاپراق، که سال-هاست در تهران زندگی می کند و به خلق آثار بزرگی در سطح کشوری دست می زند، تنها داستان منتشره در شماره ی جدید استارباد است.

اسدالله امرایی مترجم مشهور، به توصیف شماره ی شانزده استارباد پرداخته و نشریات محلی را محل کشف استعدادهای جوان برشمرده است. قسمت نهم «تقویم من و شهرداری» مجموعه نوشتارهای شاعرانه وخاطره گونه ی محمد قاری، شاعر مشهور نسل دوم شعر نوی گرگان، در کنار دلنوشته ی حمید امامی نیا برای دوست شاعر و داستان نویسش، رسول حسین لی، و قسمت  پنجم «رنج های من» اثر ایرج تنظیفی از دیگر مطالب استارباد 17 است.

در بخش گفتگو که از ارکان ثابت استارباد محسوب می شود، بابک زحمتکش منبت کار و احسان مکتبی صاحب امتیاز گلشن مهر مورد مصاحبه قرار گرفته اند. نشریه ی گلشن مهر که دوهزارمین شماره ی خود را اخیرا تجربه نمود، بهانه ی استارباد برای گفتگو با دکتر احسان مکتبی بوده است. این گفتگو از ناگفته های مکتبی در بیست و یک سال انتشار هفته نامه و روزنامه ی گلشن مهر، پرده برداشته است.

یلدا قلیش لی در نوشتاری کوتاه از شهردار گرگان و اعضای شورای اسلامی شهر خواسته است تا خانه ی قدیمی و مجموعه کتاب های پرشمار زنده یاد حبیب الله قلیش لی، پدرش، را طبق وعده و وعید پیشین خود، خریداری نموده و آنجا را به خانه ی فرهنگ حبیب مبدل کنند. .علی اکبر خداپرست، مترجم و مصحح مشهور بندرگزی پس از چند شماره فترت حضور در استارباد، با «گزینش واژگان» مجددا به استارباد برگشته و سلسله مقالات چگونگی شعرنویسی خود را از سر گرفته است. علی اصغر دماوندی، خواهرزاده ی خداپرست نیز به سیاق شمارگان اخیر استارباد به درج آثار پژوهشی تاریخی خود مبادرت داشته و این بار به معرفی «ابراهیم نجفی» طبیب روستای نودیجه گرگان اهتمام ورزیده است. 

در این شماره از استارباد سه نگاه متفاوت به مجموعه شعرهای سه گانه ی عبدالرحمن فرقانی فر، شاعر خوب نسل دوم شعر معاصر گرگان،«بر بال باد» - «مرگ برگ» و «زخمه بر جان»، با قلم سمیرا قدیمی(شاعر گرگانی)، محمود معتقدی(شاعر آملی) و علی اکبر طوسی(شاعر تهرانی) دیده می شود. این مجموعه ها در آبان سال 1398 انتشار یافتند و کل آثار شعری فرقانی فر را از 1349 تا 1396 در بر می گیرند.

محمد انصار در این شماره با مطلب متفاوت انتقادی «اخلاق پژوهش در گرگان شناسی» به نقد برخی گرگان پژوهانی پرداخته است که در ارجاعات به آثار شخصی خود و امانتداری در اسناد و عکس های دریافتی از مردم، دقت حرفه ای لازم را به عمل نمی آورند. در بخش پرونده ی استارباد، دو مطلب مهم درباره ی تاریخ ادبیات داستانی گلستان و انجمن های شعر گرگان به قلم سید محمد میرموسوی و نیما صفار سفلایی دیده می شود.استارباد هفده، با قیمت پانزده هزارتومان در 96 صفحه در کتابفروشی های معتبر گرگان از جمله خانه کتاب، بانک کتاب جلالی، شهر کتاب، سرزمین کتاب، کتاب سرو، گرگان رسانه، کتابفروشی جنگل، در گنبد در کتابفروشی قابوس، در تهران در کتابفروشی های انتشارات توس، انتشارات آگاه، انتشارات بهجت و حقیق گیشا در شهرستان های علی آباد کتول(دکه حسین دیلم کتولی)، کردکوی(دکه یوسفی)، رامیان (کتابفروشی الفبای 1 و 2 رجبلی) و آزادشهر(دکه میدان مرکزی) نیز عرضه می شود.