چه کسی پاسخگوی کمبود آب است


یاددداشت اول |

 

 

■  بامسوولیت سردبیر

سال‌هاست زنگ خطر خشکسالی در استان گلستان به صدا درآمده است در حال حاضر کل کشور در تنش آبی و خطر خشکسالی قرار دارد. اما کاهش ۴۰ درصدی بارش‌ در سال جاری در استان گلستان موجب شده که خطر قریب الوقوع خشکسالی را نزدیک تر احساس کنیم. حال سوال این است که با این وجود برای مدیریت مصرف آب در بخش شرب و کشاورزی استان چه کرده ایم؟ما در استان گلستان در سال جاری کاهش بارش‌ها را بیش از سال های گذشته شاهد بودیم که موجب افت سطح آب سفره‌های زیرزمینی و همچنین حجم ذخیره آب در پشت سدهای گلستان شد. آیا برای مدیریت مصرف آب در بخش شرب و به خصوص کشاورزی هنوز تردیدی وجود دارد؟ آیا اصلا نسبت به درستی یا نادرستی وقوع خشکسالی اطمینان ندارید یا منتظرید فاجعه اتفاق بیفتد تا به دنبال راه چاره باشید؟

و سوال مهم تر این است که آیا برای مقابله با خشکسالی برنامه ای دارید و یا بهتر بگوییم توان پیشگیری از این بحران را دارید؟در استان، ۳۵ هزار حلقه چاه آب وجود دارد اما از این تعداد فقط حدود ۶۰۰ حلقه چاه، آب شرب مردم گلستان را تامین می کند و مابقی در بخش کشاورزی مصرف می شود. با این وجود هنوز در این استان شالی و محصولاتی که مصرف آب زیاد دارند همچون گذشته کشت می شود. کشاورزان شالی کار استان برای کسب درآمد بیشتر حاضر به عدم کشت این محصول آب بر نیستند و این موضوع دارد به قیمت از دست دادن منابع آبی استان تمام می شود. واقعا برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی چه کرده اید؟ مدیران سازمان جهاد کشاورزی استان پاسخ دهند که چه برنامه ای برای ترغیب و تشویق کشاورزان به  عدم کشت شالی و جایگزین کردن محصولی با سود برابر دارند؟

باید بگوییم که شاید درصد زیادی از مردم، مطالبه گری را از یاد برده باشند ولی به قول سیف فرغانی، رونق زمان شما نیز بگذرد و دوران مدیریت شما بر استان نیز روزی به پایان خواهد رسید. اما تاریخ این منطقه مدیریت نادرست شما و به تماشا نشستن نابودی منابع آبی استان را از یاد نخواهد برد. همچنان که بی تدبیری مدیران پیشین را در مدیریت مزارع پنبه استان از یاد نبرده است. بنابراین یا فکری عاجل کنید و یا دل از صندلی مدیریت بکنید و سکان را به کاردانی بسپارید.