آب، رویای خلیج مضطرب گرگان


گزارش |

 

کاهش بارندگی و منابع آبی و خشک شدن تدریجی خلیج گرگان، یکی از نتایج قابل انتظار خشکسالی سال‌های اخیر و کاهش محسوس سطح آب رودخانه‌ها در گلستان است که با خشک شدن رودها و جوی های ورودی این پهنه آبی با دریا، ساکنان شرق خزر را با خطر وقوع ریزگرد و تبعات تغییر اقلیم مواجه خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، خشک شدن خلیج گرگان یکی از نگرانی های زیست محیطی گلستان است که ساکنان این استان را نگران مبتلا شدن این منطقه به سرنوشت دریاچه ارومیه کرده است البته اهالی منطقه براین باورند که گره بی توجهی به این خلیج مضطرب با دستان جهادی دولت سیزدهم باز و مشکل آن رفع خواهد شد تا این اکوسیستم زنده شُکوه گذشته خود را باز یابد.    

پسروی آب خزر حیات خلیج گرگان در حوزه آبی گلستان را این روزها بیشتر از همیشه به خطر انداخته و تنها خلیج ایرانی خزر برای اینکه همچنان زیستگاه پرندگان مهاجر و بومی و محل تخم ریزی ماهیان خاویاری باشد، منتظر سرریز آب رود ولگا در روسیه و طرح های ضربتی نجات است.طرح های ضربتی برای هموار کردن راه ورود آب دریای خزر به این خلیج مراحل مطالعاتی خود را می گذراند اما در این میان برخی مسوولان معتقدند که بر اساس پیش بینی های کارشناسان و طبق چرخه آب خزر و جزر و مد دوره ای، در سال های آینده شاهد پیشروی آب این دریا خواهیم بود.

 

مصوبات ستاد ملی مدیریت تالاب

ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب ها از سال ۹۸ برای احیای تالاب میانکاله و خلیج گرگان دست به اقدامات جدی زد و با چند مصوبه، خارج شدن این پهنه آبی از مشکل چندین ساله را در دستور کار خود قرار داد.

در ۲۳ تیرماه سال ۹۹ این ستاد طرح‌های مربوط به طرح جامع پنج ساله احیای مجموعه تالابهای میانکاله و خلیج گرگان را به تصویب رساند و اعلام کرد اجرای پروژه هایی که دارای بیشترین اثربخشی بوده و در اولویت اول برای اجرا قرار می‌گیرند باید بلافاصله بعد از تصویب و تامین اعتبار آغاز شوند اما تاکنون اقدامی در این راستا صورت نگرفته است.

اجرای طرح تسهیل ارتباط آب بین دریای خزر و خلیج گرگان با اعتبار هزار میلیارد ریال، مطالعات آبخیزداری و آبخوانداری حوضه آبخیز قره‌سو با ۱۰ میلیارد ریال اعتبار، لایروبی انهار ورودی به تالاب با ۵۰ میلیارد ریال اعتبار، ارایه برنامه کاهش مصرف آب بخش کشاورزی در حوضه میانکاله و خلیج گرگان، تعیین حد بستر و حریم میانکاله و خلیج گرگان، انجام مطالعات احداث تصفیه خانه‌های فاضلاب روستاهای محدوده تالاب با ۱۰میلیارد ریال اعتبار، اجرای طرح کاهش مصرف آب و آلودگی در ۲هزار و ۳۳۳ هکتار مزارع پرورش آبزیان در دشت های پیرامونی تالاب با ۶۲۰ میلیارد ریال اعتبار، از جمله این مصوبات بود که بدون احتساب هزینه های مورد نیاز برای اجرای طرح حد بستر و حریم تالاب به هزار و ۸۰۶ میلیارد ریال اعتبار نیاز داشت.

علاوه بر آن این ستاد پروژه هایی مانند زهکشی اصولی اراضی کشاورزی و مهار سیلاب ها و در ذخیره مناسب آن در گلستان، توسعه سامانه های نوین آبیاری، توسعه احداث شبکه زهکشی فرعه کنترل شده در اراضی حدفاصل قره سو و گرگانرود، و نوار ساحلی بندرگز، اجرای طرح آبخیزداری رو آبخوانداری در حوضه آبخیز تالاب میانکاله و تکمیل تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی آق قلا با اعتبار مجموع هفت هزار و ۱۵۵ میلیارد ریال که اثربخشی کمتر داشته و می تواند در جلوگیری از خشک شدن و افزایش شوری میانکاله و خلیج گرگان موثر باشد را هم به تصویب رساند.

این ستاد با ریاست معاون اول رییس جمهوری وقت، دستگاههای اجرایی ذیربط را مکلف کرد منابع اعتباری لازم برای اجرای پروژه های مصوب را با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه در بودجه های سنواتی خود پیش بینی کنند.

خلیج گرگان به عنوان مهمترین زیستگاه آبی حاشیه خزر سالهاست که به سبب شرایط اقلیمی و کاهش تراز آبی با دغدغه کاهش منابع آب ورودی  دست به گریبان است.

 

۱۰ سال هشدار

با وجود آنکه حدود ۱۰ سال است که برخی کارشناسان و دستگاه های متولی در مورد پسروی شدید آب خلیج گرگان و کاهش تراز آبی آن هشدار داده اند اما تاکنون اتفاق خاصی در حوزه اجرایی نیفتاده است.افزایش ۱.۵ درصدی دمای هوای کره زمین و در نتیجه تبخیر بیشتر آب در کنار حفر چاه های متعدد کشاورزی و کاهش فراوان سفره آب زیرزمینی که موجب مکش آب خلیج برای جبران این برداشت ها می شود موجب شد روز به روز از سطح  و عمق آب خلیج گرگان کاسته شده و بر مساحت صحرای بی آب و علفی که قبلا بخشی از مساحت این پهنه آبی بود، افزوده شود.

 

پیشروی تدریجی خشکی

آخرین ارزیابی سازمان نقشه برداری کشور هم نشان می دهد افزون بر صد کیلومتر مربع از پهنه آبی خلیج گرگان خشک شده که تعلل در یافتن راه چاره مانند بازگشایی دالان تبادل آب با دریای خزر سرعت نابودی این ذخیرگاه ارزشمند را بیشتر خواهد کرد.