روز مجلس


یاددداشت اول |

 

■ با مسوولیت سر دبیر

 

دهم آذر ماه که همزمان با شهادت آیت اله سید حسن مدرس است را شورای فرهنگ عمومی به نام روز مجلس نامگذاری کرده است ،حضور پدیده ای مدرن به نام مجلس در میان ایرانیان کم و بیش به دوران اواخر ناصرالدین شاه بر می گردد ایرانیان به خارج رفته کم کم تجربیات خود را به کشور می آوردند و ناصرالدین شاه نیر در دو سفربه اروپا متوجه تغییر احوال آن کشورها شده بود بنابر این زمینه برای حکومت قانون فراهم می شد ،اندکی بعد میرزا ملکم در نشریه قانون و دیگران در باره اهمیت مجلس و ضرورت  وجود قانون قلم فرسایی می کردند تا آنکه در اواخر عمر مظفرالدین شاه او تن به خواست مردم و مشروطه شدن حکومت سلطنتی داد . مشروطه برای مقید کردن قدرت ،مجلس شورا را می طلبید و این اتفاق نیز افتاد و مجلس اول شورای ملی با حضور نمایندگان اصناف و معتمدان شکل گرفت .

نگاهی به مباحث مطرح شده در مجلس اول نشانگر بی تجربگی ایرانیان دربرابر مفاهیم جدید است، این بی تجربگی کار را برای نخبگان در قدرت بسیار سخت می کرد و زمینه را برای اصلاح امور نا ممکن . به همین خاطر مجلس که برای تضمین آزادی های رعایا ، نظارت بر انتخاب وزرا و تحقق عدالت شکل گرفته بود عملا از کارایی افتاد و شکاف در میان مشروطه خواهان نیز به این نا کارآمدی  دامن زد و در نتیجه مجلس با دخالت روسیه و همراهی محمد علی شاه به توپ بسته شد .

اما ملت ایران در تمام این سالها در مجلس بدنبال چه بوده است ، به نظر می آید مجلس شورا مانند تمامی مجالس مردمی دنیا ، محکمترین نهاد مردم سالاری در میان حاکمیت است ، مردم ،نمایندگان خود را باید در انتخاباتی آ زاد ،عادلانه و با آگاهی انتخاب کنند و هر مساله ای که این سه اصل اساسی انتخاب نمایندگان را لطمه بزند از منظرمردم سالاری در برابر خواست تاریخی آزادی خواهانه ملت ایران قرار می گیرد  و باید از آن اجتناب کرد .