راهبرد های کاغذی مشکل آب را حل نمی کند


یادداشت |

سردبیر

گلستان کم آب است. خشکسالی و کمی بارش در سال جاری بیش از همیشه مشهود است و روی همه ابعاد زندگی ما تاثیر گذاشته است سطح منابع آب زیرزمینی در گلستان روز به روز کاهش می یابد و گویا کاری از دست کسی بر نمی آید. مدیریت غلط و فعالیت های کشاورزی و کشت شالی و گیاهانی که مصرف آب بالایی داشته در سال های اخیر جانی برای منابع آب زیرزمینی استان باقی نگذاشته است.روز به روز شاهد از دست رفتن کیفیت و کمیت منابع آب زیرزمینی هستیم، بنابراین هر چه زودتر باید با  برنامه ریزی های مناسب چاره ای  برای اصلاح عملکرد بهینه سیستم های آب زیرزمینی بیندیشیم.

شاید کارشناسان در اتاق های فکر و جلسات کارشناسی طرح های مدیریت بهینه آب را دنبال کنند اما کار از این حرفها گذشته و در واقع با استراتژی های پیاده شده بر روی کاغذ قادر به پیشگیری از فاجعه ای که بروز و ظهورش خیلی هم دور نیست، نخواهید بود. مشکل استان در حوزه ی مدیریت آب تنها با اقدامات عملی کارشناسی شده و جلوگیری ضربتی از حفر چاه های غیر مجاز ممکن خواهد بود. راه‌اندازی سامانه‌ و روش‌های نوین آبیاری در استان اتفاق خوبی است اما خیلی دیر اجرایی شد. اگر کشاورزان به سامانه‌ها و روش‌های نوین آبیاری تجهیز می شدند دیگر نیازی به استفاده از چاه‌های غیرمجاز و مجاز برای آبیاری نداشتند.

ای کاش سالها پیش از این هشدارهای کارشناسان جدی گرفته می شد. با این وجود هنوز هم چاه‌های غیر مجاز بسیاری از دل سفره‌های زیرزمینی آب را به میزان زیادی بیرون می کشند و رمق زمین را گرفته اند که باید برایشان فکری عاجل کرد.قانون می گوید حفر و فعالیت چاه های غیرمجاز به دلیل اینکه از حجم سفره‌های زیرزمینی آب، کم می کند جرم تلقی می‌شود و طبیعتا کسی که جرمی مرتکب می شود مجرم می نامند و او را به مجازات می رسانند و با متخلفان برخورد قضایی می شود بنابراین دستگاه قضایی موظف است با توجه به اهمیت موضوع مصرف بهینه آب، در این خصوص با جدیت بیشتری برخورد کند تا مجرمان و مرتکبین حتی تصور ارتکاب این منکر را نیز از سرشان بیرون کنند.بپذیریم که مساله آب مهم است وبه دلیل ضرورت و اهمیتی که دارد باید از این سرمایه گرانبها حفاظت شود.