دوگانه رییس جمهور و برادران ■ دکتر حسین میقانی




     در کشورهای غربی و امریکا معمولا همسران کاندیداهای ریاست جمهوری به کمک شوهرانشان آمده و در مبارزات انتخاباتی و حتی بعد از پیروز شدن در مسائل حکومتی به آنها کمک شایانی می کنند که چند نمونه از آن را میتوان از خانم نانسی ریگان (همسر رونالد ریگان)، میشل اوباما (همسر باراک اوباما) و ملانیا ترامپ (همسر دونالد ترامپ) نام برد. اگر چه بعضی از این همسران خانم هم باعث دردسر شوهرانشان و به خاطر مسائل انچنانی مانند مونیکا میشوند!. در اروپا معمولا به همسران روسای جمهور امریکا لقب بانوی اول دنیا! را میدهند. در ایران اسلامی چون همسران کاندیداهای ریاست جمهوری خیلی به مسائل سیاسی علاقه نشان نداده و وارد این وادی نمیشوند این مسئولیت بر دوش برادران کاندیداها گذاشته میشود. به جز روسای جمهور اوایل انقلاب (بنی صدر – رجایی  و مقام معظم رهبری) تقریبا تمامی روسای جمهور در حکومت جمهوری اسلامی را میتوان با این دوگانه رییس جمهور – برادر رییس جمهور مورد بررسی و تحلیل قرار داد. چنین به نظر میرسد که سرنوشت محتوم جمهوری اسلامی است که به همراه هر رییس جمهور باید حتما یک برادر رییس جمهور هم به آن سنجاق شده باشد در حالیکه در اکثر دیگر کشورها معمولا در کنار یک نخست وزیر و یا یک رییس جمهور همسر ایشان قرار دارد که در اکثر ملاقاتها و امضا قراردادها حضور فعال داشته و شاید یکی از تصمیم گیرندگان اصلی هم باشند در این مورد ابتدا به لیست زیر نظری می افکنیم.

آیت ا..اکبرهاشمی

محمد هاشمی

  محمد هاشمی در تمامی مسئولیتهایی که به عهده ایشان بوده است تا حدودی انتظارات را براورده کرده وفقط زمانی که ما در اروپا بودیم و صحبت از دریافت امواج تلویزیونی امریکا واروپا در ایران بود ایشان مشاحبه ای صورت داد و گفت که از نظر تکنولوژیکی این کار امکان پذیر نیست ! که برای ما که در اروپا بودیم این حرف غیر قابل پذیرش بوده و نهایتا این امواج توسط دیشهای انچنانی قابل دریافت شد.

سید محمد خاتمی

 محمدرضا خاتمی

  تا مدتها اقای محمد رضا خاتمی که در مجلس بوده و در حوزه مسائل سیاسی هم خیلی فعال بود بدون حاشیه بود تا اینکه اتفاقات سال 88 صورت گرفت و نهایتا ایشان متهم به طرفداری از اشوب گران گردیده و در دادگاه محاکمه و محکوم گردید.

محمود احمدی نژاد

داوود احمدی نژاد

 اقای داوود احمدی نژاد از همان ابتدا مورد سوئ ظن سیاسیون بود و هنوز مدت زمانی از ریاست جمهوری اقای احمدی نژاد نگذشته بود که ایشان بازداشت و به سرنوشت نامعلوم دچار شد.

حسن روحانی

 حسین فریدون

آقای حسین فریدون هم شاید در چهار سال اول ریاست جمهوری اقای روحانی در حیطه مسائل سیاسی مورد نظر بود و بلافاصله در چهار ساله دوم متهم به سوءاستفاده از مقام دولتی شده و محاکمه و نهایتا محکوم شد. چرا اینچنین است که تقریبا قدرت تصمیم گیری برادران روسای جمهور بیشتر از خود انها است ؟ و از طرفی هم در مورد تمامی برادران حرف و حدیث فراوان است مخصوصا در مورد برادر رییس جمهور فعلی جناب اقای روحانی که حتی صحبت از اختلاس  است تنها موردی که از موارد فوق تا کنون در مورد ان مطلب خاصی منتشر نشده است مورد برادر مرد عبا شکلاتی است که ان هم اخیرا به خاطر اتفاقات سال 88 مورد محاکمه قرار گرفته و علیرغم دفاعیات 120 صفحه ای ایشان محکوم گردیده اند. به هر حال آیا این دوگانگی ذاتی سیاست در ایران  است که هر رییس جمهوری باید یک برادر در کنارش باشد ؟و در فرایندها تاثیر بگذارد؟شاید در آینده پاسخ روشنتری برای این سوال پیدا شود.

 استاد وعضو هیات

 علمی دانشگاه گلستان