فوتبال گلستان دلسوز ندارد


گفت وگو |

در گفتگو با پیشکسوت  فوتبال گلستان مطرح شد؛

 

مریم جعفری- از غرب به سمت شرق گلستان که بروید، در کنار جاده اصلی بین شهری یک زمین چمن توجهتان را جلب می کند که معمولاً در ساعات وسط روز، تعدادی پسربچه با لباس های رنگارنگ مشغول به بازی فوتبال هستند. پس از گذشتن از جاده های اصلی به هر شهر این استان که قدم بگذارید، یا در زمین چمن، یا زمین خاکی تعدادی کودک به توپ های چهل تیکه و چندلایه پلاستیکی لگد می زنند و در انتظار یک تیم واحد با لباس های یکدست و یک دروازه واقعی می دوند. استان گلستان مهد ورزش و ورزشکاران زیادی است و تاکنون نام آوران زیادی در رشته های کشتی، سوارکاری، کبدی، والیبال، بسکتبال و فوتبال به کشور معرفی کرده است. چندسالی است که این استان در برخی از این ورزش ها با پشتکار بازیکنان و حمایت های لازم قد علم کرده و توانسته توانایی های خود و فرزندانش را به کشور معرفی کند. اما بی مهری هایی که به برخی دیگر از رشته های ورزشی شده، موجب شد تا ورزش گلستان در مجامع ملی گمنام بماند. فوتبال یکی از رشته های ورزشی در گلستان است که با وجود ظرفیت و استعدادهای فراوان در این استان، عنوان چشم گیری در سطح ملی برای خود دست و پا نکرده و کمتر کسی در کشور از فوتبال و فوتبالیست های این استان یاد می کند. اگرچه تعدادی از لژیونرهای این کشور و بازیکنان کلیدی تیم ملی فوتبال ایران گلستانی هستند اما این استان از داشتن یک تیم واحد در سطح ملی و لیگ برتر محروم است.  به همین بهانه خبرنگار گلشن مهر با یکی از پیشکسوتان این ورزش محبوب در گلستان، گفتگویی داشته و مجید دزیانی چالش های موجود در فوتبال گلستان که سد راه پیشرفت این رشته ورزشی شده را بیان کرده است.

این فوتبالیست گلستانی که فوتبال خود را از نوجوانی در زمین های خاکی تیم عقاب گرگانجدید گرگان آغاز کرده، سال ها مدیرعامل تیم سرخپوشان گرگان بوده است. کمتر کسی در گلستان است که نامی از سرخپوشان و افتخاراتی که در سال های گذشته کسب کرده نشنیده باشد. این تیم در رده های مختلف سنی  و در دو دسته آقایان و بانوان طی سال های 1387 – 1392 چنان پرقدرت ظاهر شد که نامش لرزه به تن حریفان می انداخت. اکنون سرخپوشان به دلیل عدم حمایت های مالی و معنوی منحل شده و بازیکنانی که ظرفیت و استعداد فراوانی در این ورزش داشته اند برای ادامه زندگی ورزشی خود راهی استان های دیگر و سایر تیم ها شده اند.

 

آقای دزیانی لطفاً از نحوه شکل گیری تیم سرخپوشان بگویید. این تیم چطور شکل گرفت و سرگذشت آن پس از سال ها چطور شد؟

من پس از سال ها بازی در تیم های نوجوانان و جوانان عقاب گرگانجدید، راهی تیم پرسپولیس گرگان شده و در رده های مختلف این تیم بازی کردم. سپس در سال 1380 امتیاز تیم وحدت را خریداری کرده و پس از تغییر نام آن به  باشگاه فرهنگی ورزشی سرخپوشان، مدیریت آن را بر عهده گرفتم. در اولین سال حضور این تیم در لیگ دو کشوری، قهرمان لیگ دو شد و توانست به لیگ یک کشور صعود کند. پس از عملکرد درخشان سرخپوشان در رده های نوجوانان، جوانان، امید و بزرگسالان ما به عنوان نماینده استان در کشور در تمامی این رده ها بودیم. سپس در سال 1384 تیم بانوان سرخپوشان توانست قهرمان لیگ دسته یک کشور شده و در سال بعد تیم فوتسال ما نایب قهرمان جام حذفی بانوان کشور شد. این باشگاه در طی سال های 1387 الی 1392 در بهترین حالت و اوج خود بود و توانست در رده های مختلف سنی بانوان و آقایان افتخارات زیادی برای گلستان کسب کند. سپس پس از سال ها کسب افتخار سرخپوشان منحل شد.

 

 علت انحلال این تیم چه بود؟

سرخپوشان یک باشگاه مردمی بوده و به دلیل عدم حمایت سرمایه گذار تمام هزینه های آن از طریق کمک های مردمی پرداخت میشد. حجم بالای کار و عدم سرمایه کافی موجب شد تا تیم رفته رفته رو به زوال برود و بازیکنان پرتلاش و با استعداد برای رشد و پیشرفت راهی تیم های خارج استان شوند. گفتنی است که سرخپوشان تنها باشگاه استان بود که شماره ثبت داشت و دلیل آن حضور تیم بانوان در لیگ کشور بود.

 

وضعیت فوتبال گرگان را در طول سال های گذشته، چطور ارزیابی می کنید؟

فوتبال گرگان ریشه عمیقی در ورزش کشور داشت. در زمان دور که جام فلق برگزار می شد این تیم در آن جام حضور داشته و متاسفانه ناملایمتی ها و عدم امکانات مالی موجب شد تا شاهد پسرفت این ورزش در استان باشیم.

 

وضعیت فعلی این ورزش در استان چگونه است؟

همان طور که مستحضرید در حال حاضر هیچ تیمی در لیگ فوتبال کشور با نام گرگان و گلستان وجود ندارد. تنها نماینده ما تیم بانوان هیات فوتبال گلستان در لیگ یک کشور است که خوشبختانه توانستند در همان لیگ یک دوام بیاورند. متاسفانه باشگاه های قدیمی گرگان کامل منحل شده و تنها به فعالیت در مدارس فوتبال بسنده کرده ایم. در گرگان در حال حاضر 23 مدرسه فوتبال وجود دارد که فعالیت خوبی دارند و امیدواریم این فعالیت ها ثمربخش باشد، چرا که ما تا زمانی که یک تیم در لیگ دو کشور نداشته باشیم، تمام زحمات مان در پایه بی فایده خواهد بود. اگرچه ما در رده های نوجوانان، جوانان و امید در سطح بالای کشور قرار داریم، اما تا زمانی که استان گلستان در لیگ برتر نماینده ای نداشته باشد زحمات مربی ها و بازیکنان این استان دیده نشده و هدر می رود.

 

پیشنهاد شما برای پیشرفت فوتبال گلستان چیست؟

همانطور که پیش از این گفتم، مهم ترین معضل ما در این ورزش عدم امکانات و سرمایه گذار است. دولت و مسئولان استانی باید با ایجاد تمهیداتی نسبت به جذب سرمایه گذار تلاش کرده و زمینه را برای استقرار آن مهیا کنند. ممکن است جذب سرمایه گذار سخت باشد اما نگه داشتن آن در استان کاری سخت تر از جذب آن است و این بستگی به مسئولان استانی دارد.

 

چطو می شود سرمایه گذارهای خارج از استان را مجاب به سرمایه گذاری برای تیم های ورزشی  گلستان کرد؟

استان گلستان ظرفیت های زیادی در حوزه گردشگری دارد. به عقیده من این ظرفیت می تواند بستری برای حضور و جذب سرمایه گذار باشد. هنگامی که این استان به قطب گردشگری در کشور تبدیل شود پای عده زیادی از سرمایه گذاران به این استان باز خواهد شد و در حوزه های مختلف سرمایه گذاری خواهند کرد که یکی از این حوزه ها ورزش گلستان خواهد بود. در این صورت با یک برنامه ریزی درست و اصولی می توان با ارتقا گردشگری، ورزش این استان را هم ارتقا داد.

 

شما در طول چهل سال حضور در ورزش فوتبال به عنوان بازیکن و مربی با چه چالش هایی روبرو بودید؟

من معتقدم اگر زمانی که نسل ما و دیگر فوتبالیست های گرگانی امثال آقایان منصوریان، هوشمند، نصرت شاهی و ... در حال حاضر مشغول به بازی بودند، حتماً به رده های بالاتری راه پیدا می کردیم. اگرچه الان پشتیبانی مالی از بازیکنان و باشگاه های ورزشی نمی شود، اما در زمان بازی و مربی گری ما امکاناتی وجود نداشت که ما از عدم پشتیبانی گلایه کنیم. روزهایی بود که من به عنوان مدیر باشگاه، زمین بازی را خط کشی کرده و منتظر می ماندم تا تیم حریف به زمین بیاید و با تیم ما بازی کند.

 

به عقیده شما بازیکنان فعلی فوتبال استان با چه چالش هایی روبرو هستند؟

یکی از معضلاتی که خانواده های بازیکنان با آن روبرو هستند وجود واسطه ها در ورزش است. افرادی در ورزش وجود دارند که با دریافت مبلغی پول از خانواده ها به آن ها وعده حضور فرزنداشان در تیم های مطرح کشور را می دهند و پس از دریافت وجه این امر محقق نمی شود. اگر ما بتوانیم بازیکنان خود را در استان نگه داریم با این معضل روبرو نخواهیم شد و دیگر خانواده ها برای بازی فرزندانشان در تیم های شهرهای دیگر هزینه های نامعقول نخواهند کرد.

 

در حال حاضر تیم های مطرح گلستان کدامند؟

تیم نوین کشاورز علی آباد کتول در حال حاضر یکی از بهترین تیم های استان است. مدیران و مربی این تیم با تلاش فراوان در حال توسعه آن هستند. تیم نوین کشاورز دارای یک کادر خوب است و الان نیازمند حمایت مسئولان بوده تا بتواند به جایگاه واقعی خود در ورزش کشور برسد. امیدوارم که این تیم به سرنوشت سایر تیم های مطرح استان دچار نشده و پس از ارتقا و امتیاز آن توسط دیگر استان ها خریداری نشود.

 

در چه موقعیتی امتیاز آن ها به فروش می رسد؟

هنگامی که یک تیم به مرحله بالاتر می رسد، به دلیل عدم حمایت مالی و امکانات لازم و همچنین جبران هزینه ها مجبور به فروش امتیاز خود می شود. در سال های گذشته امتیاز تیم هایی نظیر ستارگانو دارایی گز پس از صعود به رده های بالاتر  فروخته شد که امیدوارم این اتفاق برای تیم نوین کشاورز علی آباد کتول رخ ندهد. به عقیده من در حال حاضر که یک تیم به خوبی بازی و رشد کرده باید از جانب مسئولان حمایت شود تا بتواند به لیگ دو و یک کشور راه یابد. این تیم می تواند نماینده شایسته ای برای گلستان در لیگ دو و یک کشور باشد.

 

فوتبال بانوان گلستان در چه وضعیتی قرار دارد؟

در گذشته نه چندان دور تیم بانوان گرگان بسیار عالی بود و توانست افتخارات زیادی برای این استان کسب کند. بعید به نظر می رسد که دیگر تیمی در این استان بتواند به سطح آن تیم بانوان سرخپوشان برسد. مگر اینکه برنامه ای بلند مدت برای تیم بانوان ریخته شده و از پایه استعدادهای خردسال این استان را آموزش داده و از آن ها حمایت کرد تا بتوانند دوباره به روزهای اوج خود بازگردند. خوشبختانه بانوان با استعداد و توانمندی در استان وجود دارد و ما لژیونر و بازیکنانی داریم که در سایر شهرهای استان مشغول به بازی هستند.

 

سخن نهایی؟

امیدوارم روزی برسد که فوتبال استان گلستان همانند سایر استان ها پیشرفت کرده و توانایی و استعداد بازیکنان خود را به سطح ملی عرضه کند. بدون شک وجود افراد دلسوز و علاقمند به ورزش و فوتبال در این استان می تواند آن را به جایگاه اصلی خود در سطح کشور برساند.