صاد قانه وکارشناسا نه صحبت کنید


یاددداشت اول |

■  با مسوولیت سردبیر

دنیای امروز تبدیل به دنیای  عقول مجرب شده است. عقل های کار آزموده و دانایی که اگر چه درباره همه چیز تخصص ندارند اما می توانند درباره همه ی پدیده ها سوال کنند و پاسخ ها را به چالش بکشند زیرا امروزه  همه  شهروندان -اگر نه بطور کامل- اما تا حدودی همه چیز می دانند و اگر هم ندانند در کمتر از دقیقه می توانند آنچه می خواهند را بدست آورند. بنابراین سخنوران، گویندگان، مدیران و هر آنکه با شهروندان سخن می گوید باید بداند و احتمالا می داند که  در همان لحظه ای که او مشغول سخن گفتن و ارایه آمار در حوزه های مختلف و یا تحلیل موضوعات است، مخاطبین ما در حال جستجوی همان مفهوم در موتورهای جستجویند و شاید تا پایان سخنان، نیز دقت و کارشناسی آن سخن را تعیین کنندو قضاوت کنند.

جناب سعدی در باب هفتم گلستان در باب تربیت  درباره  تهذیب شاهزادگان و دلایل سخت گیری بیش از حد به آنها در امر تربیت می فرمایدکه:  .... سبب آن که، سخن اندیشیده باید گفت و حرکت پسندیده باید کردن همه خلق را، علی العموم و پادشاهان را علی الخصوص، به موجب آن که بر دست و زبان ایشان هر چه رفته شود هر آینه به افواه بگویند و قول و فعل عوام الناس را چندان اعتباری نباشد.

اگر صد ناپسند آید ز درویش

 رفیقانش یکی از صد ندانند

وگر یک بذله گوید پادشاهی 

 از اقلیمی به اقلیمی رسانند

اینک می توانیم  سخنان و رفتارها و بعضی کلمات روسای جمهوری در دوران متاخر و هم چنین مدیران دیگر را بر ترازوی صداقت، دقت و کارشناسی قراردهیم ودرباره آنها قضاوت کنیم. بنابراین به مصداق کلام حضرت لسان الغیب که فرمود:

بر بساط نکته دانان خود فروشی شرط نیست

یا سخن دانسته گو ای مرد عاقل یا خموش