تفاوت مفهوم حقیقت


یادداشت |

امیرعباس محمدی_ بعضی از مفاهیم اجتماعی و انسانی، مختص یک منطقه یا اقلیم خاص نیستند و جهان شمول بودن از اصول اولیه این مفاهیم محسوب میشود. مفهومی که کامران شیردل در این مستند تلاش بر آشکارسازی و بررسی آن دارد. تفاوت مفاهیم حقیقت (زاویه دید فردی) و واقعیت (هر آنچه تماما رخ داده) است. بدون در نظر گرفتن واقعیت، در طول کار، ما با سه حقیقت کلی پیرامون حماسه روستا زاده گرگانی رو به رو هستیم که هر کدام انگیزه ای را در دل خود دارد. نگاه روزنامه کیهان که حاصل روایت خود طفل، مصاحبه با اهالی روستای لاملنگ و معلم سپاه دانش است.

الف) انگیزه طفل: تکرار یک حماسه و جداسازی خود از ملال و شرایط زندگی.

ب) انگیزه اهالی: نشان دادن روحیه قهرمان پروری روستای لاملنگ برای ایجاد تفاوت بین خود و مابقی روستاها.

پ) انگیزه معلم سپاه دانش: نشان دادن تاثیرات مثبت سیستم آموزشی روی دانش آموزان.

1)نگاه روزنامه شمال ایران: که نشات گرفته از مصاحبه با تمامی افرادیست که به صورت مستقیم از سیستم راه آهن سراسری کشور ارتزاق می کنند.

الف) انگیزه کارکنان: نشان دادن عدم قصور، دقت بالا و مسئولیت پذیری تمامی افراد شاغل در سیستم راه آهن سراسری.

2)نگاه فرماندار: نگاهی تماما مصلحت اندیش، محافظه کار و وسط باز که با گفتن جمله ی « عمل کارکنان راه آهن و اقدامات این بچه با هم همزمان بوده» در تلاش است تا از طرفی حس میهن پرستی خرد خود را ارضا کرده و از قهرمان شهرش حمایت کند و هم با حفظ تعاملات اداری از بروز تنش سازمانی جلوگیری کند.

با بررسی این سه حقیقت کلی و انگیزه های موجود پشت هر کدام، در مجموع به نظر میرسد که شیردل تلاش میکند که تاثیر نوع زیست افراد، جایگاه آنها و منافع فردیشان را در نوع نگاه آنها نسبت به وقایع روشن سازد.

و در انتها شاید واقعیت همان دیوانه ای باشد که به تمام حقایق موجود میخندد…