مهارت‌آموزی زمینه‌ساز فرصت‌های شغلی


گزارش |

سرمایه‌گذاری برای تربیت نیروی انسانی ماهر و توانمند، حلقه گمشده اشتغال در گلستان است که اجرای کامل طرح مهارت‌آموزی با شناخت دقیق از نیاز بازار می‌تواند جمعیت جوان و مولد را به سمت ایجاد مشاغل پایدار و مورد نیاز جامعه سوق دهد. به گزارش ایرنا، توسعه مهارت‌آموزی یکی از محوری‌ترین برنامه‌های سازمان فنی و حرفه‌ای برای تربیت نیروی انسانی ماهر است که در سال‌های اخیر توانسته به برخی از اهداف خود دست پیدا کند اما ثمردهی کامل این طرح در گلستان به همراهی بیشتر مراکز علمی و دانشگاهی و بازار کار نیاز دارد. طرح مهارت‌آموزی در کشورهای توسعه یافته رکن اصلی ایجاد فرصت‌های شغلی برای نیروی انسانی ماهر و توانمند به شمار می رود و در این روش با ارایه آموزش های کوتاه مدت، پیوند با بازار کار برقرار می شود. با توجه به برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی گلستان، سرمایه گذاری در حوزه مهارت آموزی برای استفاده از توان دانش آموختگان دانشگاهی در این استان یک ضرورت محسوب می شود و نداشتن مهارت، بکارگیری این قشر در بازار مهارتی را با مشکل مواجه می‌کند. گلستان ظرفیت‌های بکر فراوانی برای ایجاد فرصت‌های شغلی جدید در حوزه‌های کشاورزی، خدمات و صنعت دارد که ارائه آموزش مهارت آموزی توسط اداره کل آموزش فنی و حرفه ای می‌تواند دغدغه مسوولان ارشد استان و بازار برای تامین نیروی انسانی ماهر و توانمند در حوزه های مورد نیاز را برطرف کند.

 

لزوم داشتن مهارت در شرایط کنونی

  نماینده  ولی فقیه در گلستان و امام جمعه گرگان گفت: داشتن مهارت در شرایط کنونی یک ضرورت محسوب می‌شود و افراد باید با مهارت شغلی توانمند شوند و در کنار ارتقای آموزش های مهارتی، اصول اخلاقی را هم بیاموزند. آیت الله سیدکاظم نور مفیدی با تاکید بر ارایه آموزش‌های مهارتی فنی وحرفه‌ای با روحیه جهادی به جوانان، افزود: ظرفیت آموزش‌های فنی وحرفه‌ای می تواند برای توانمندی نیروی انسانی در راستای همراهی با توسعه استان و حل بیکاری بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

 

گلستان صاحب سند مهارت آموزی می شود

مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای گلستان گفت: سند مهارتی استان براساس نیاز و تحقق شعار سال با رویکرد دانش بنیان تدوین می شود که این برنامه راهبردی در دست اجرا است. حمزه کرایلو افزود: در تدوین سند مهارتی گلستان علاوه بر همکاری اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دانشگاه فنی و حرفه ای، از مشاور تدوین برنامه راهبردی استانداری گلستان نیز استفاده می شود. وی گفت: تدوین این سند و عملیاتی شدن آن متناسب با نیاز استان از جمله اجرای برنامه در حوزه های تربیت نیروی انسانی توانمند بومی برای راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری - صنعتی اینچه‌برون، راه‌اندازی مجتمع پتروشیمی گلستان و تقویت ارتباط تجاری با کشورهای اورآسیا، اجرای طرح کریدور شمال - جنوب، رهاوردهای خوبی برای گلستان به‌همراه خواهد داشت.

۱۲۰ هزار نیروی بیکار نیازمند مهارت آموزی

مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای گلستان با تاکید بر تبیین فضای مهارت آموزی در استان گفت: براساس آخرین پایش صورت گرفته، گلستان بیش از ۱۲۰ هزار بیکار دارد که برنامه‌ریزی برای مهارت آموزی آن ها در دستور کار قرار گرفته است. وی خاطرنشان کرد: در ساختار جدید، آموزش‌های این اداره کل بر مبنای شعار سال اجرا می شود که طرح‌های کهاد (ویژه دانشجویان و متناسب با رشته تحصیلی و نیاز بازار)، نخلستان (آموزش دانش آموختگان بر مبنای آی‌تی و ساماندهی پنج هزار و ۳۰۰ دانش‌آموخته از سوی دانشگاه جامع گلستان) و سامانه سام (حل کمبود مربیان مراکز آموزش فنی و حرفه ای با شناسایی و جذب دانشگاهیان و خرید خدمت) از آن جمله است. به گفته وی مشارکت بخش خصوصی در آموزش و ایجاد فرصت های شغلی متناسب با نیاز بازار استان بیش از ۵۱ درصد بوده که برنامه ریزی برای استفاده بیشتر از ظرفیت این بخش در حوزه آموزش نیروی انسانی توسط این اداره کل با جدیت پیگیری می شود. کرایلو بیان کرد: در سه ماه نخست امسال ۲ هزار و ۱۲۸ دوره با ۵۱۲ حرفه و شرکت ۱۲ هزار نفر و یک میلیون و ۶۲۲ هزار نفر ساعت آموزش در مراکز آموزشگاه های بخش خصوصی و دولتی استان برگزار شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر است. وی خاطرنشان کرد: در این استان شمالی ۱۸ مرکز آموزش فنی و حرفه ای دولتی با ۱۱۸ کارگاه و بیش از ۵۱۱ آموزشگاه فعال بخش خصوصی و زیر نظر این اداره کل در حوزه آموزش و  ایجاد فرصت های شغلی در ۱۴ شهرستان استان مشغول ارایه خدمات هستند. به گفته وی، آموزش به افراد متقاضی در گلستان در چهار حوزه خدمات، کشاورزی، فرهنگ و هنر و صنعت ارایه می‌شود که استقبال متقاضیان در بخش دولتی به ترتیب صنعت، کشاورزی، خدمات و فرهنگ و هنر بوده و در بخش خصوصی استقبال متقاضیان، خدمات رتبه اول و کشاورزی رتبه آخر را دارد.

 

مهارت آموزی واسطه ایجاد فرصت شغلی

یک استاد دانشگاه در گلستان افزود: مهارت‌آموزی واسطه ایجاد فرصت شغلی در جامعه است و سرمایه‌گذاری در این حوزه دستگاه‌های متولی اشتغالزایی را برای دستیابی به اهداف توسعه استان کمک خواهد کرد. حمیدرضا دنکوب افزود: برای استفاده از این ظرفیت مهارت‌آموزی در توسعه استان، برنامه راهبردی مورد نیاز است که توسط اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان با بهره‌گیری از کارشناسان دستگاه‌ها و استادان دانشگاه در دست تدوین است. وی که مشاور تدوین برنامه راهبردی استاندار گلستان است، افزود: تدوین این سند راهبردی به زودی آماده شده و در اختیار اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان قرار می‌گیرد.

 

مهارت آموزی از راه حل اساسی کاهش بیکاری

رییس دانشگاه فنی و حرفه‌ای گلستان گفت: مهارت آموزی یکی از برنامه های مورد توجه نظام آموزشی کشورها است و به عنوان راه حل اساسی برای رسیدن به اشتغال کامل و کاهش بیکاری به ویژه بیکاری جوانان شناخته می‌شود که در گلستان می توان از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد. منصور غفاری افزود: توسعه مهارت‌های حرفه‌ای یکی از ستون‌های مرکزی اقتصاد و از راهکارهای مناسب تدوین استانداردهای آموزش فنی و حرفه ای جدید برای دانش آموختگان دانشگاه محسوب می شود تا از این طریق بتوانند ضمن فراگیری مهارت های لازم، فرصت شغلی مناسب را متناسب با دوره های تحصیلی خود کسب کنند. وی خاطرنشان کرد: بیکاری از دو دهه قبل تاکنون در کشور خودنمایی می‌کند و این امر به یکی از دل مشغولی‌های خانواده‌ها و مسئولین تبدیل شده و کارشناسان در سال های اخیر به ریشه‌های بیکاری و یافتن راهکارهایی برای مهار آن پرداختند و نتایج این تحقیقات آن ها نشان می دهد هر چند جمعیت جوان کشور رشد فزاینده داشته ولی کمی مهارت ها عامل مهمی در تشدید بیکاری است. غفاری گفت: همچنین نیاز به بازبینی نقش دانشگاه‌ها، مربوط به انتظاراتی است که از دانشگاه‌ها در رشد و شکوفایی اقتصادی وجود دارد. به طور کلی، نقش اجتماعی دانشگاه باید به صورتی باشد که با تکیه بر توانایی‌هایش بتواند به جای دانش آموخته بیشتری وارد اجتماع کند و با جامعه ارتباط مستقیم‌تری داشته باشد. نتیجه‌ چنین امری پیگیری فعالانه‌تر تحقیقات کاربردی دانشگاه از طریق مشارکت جدی و تأثیرگذار صنایع، برنامه‌های شتاب‌دهنده، مراکز رشد و مانند آن‌هاست. وی خاطرنشان کرد: دانشگاه فنی و حرفه‌ای گلستان برای ترویج فرهنگ مهارت آموزی، ارتقای منزلت و تضمین جایگاه خود اهدافی از جمله تبیین جایگاه آموزش مهارتی در تمدن اسلامی، توسعه جایگاه آموزش عالی مهارتی در صنایع کوچک و اشتغال‌زا و باز تعریف جایگاه پژوهش و فناوری در توسعه آموزش عالی مهارتی را دنبال می کند. غفاری تاکید کرد: دانشگاه فنی و حرفه ای به عنوان اصلی ترین نهاد متولی آموزش مهارتی در سطح آموزش عالی، خود را یک دانشگاه نسل پنجمی می داند که به بازنگری در ماموریت های آموزشی و مهارت آموزی توجه فراوانی دارد، زیرا که می داند بازار کاری که دانشجویان را برای آن آماده می‌کند به سرعت در حال تغییر است. به عبارت دیگر تغییرات سریعی که امروز در دنیای دیجیتال و تکنولوژی شاهد آن هستیم در حال تغییر دادن روش‌های منسوخ و قدیمی در ایجاد شایستگی‌ها و مهارت ها، مدارک تحصیلی و تربیت صحیح هستند. در استان گلستان، تربیت نیروی انسانی ماهر و توانمند، پایدارترین و مطمئن‌ترین تکیه‌گاه رونق و شکوفایی اقتصادی با اجرای برنامه های کوتاه و بلندمدت محسوب می شود و به همین دلیل نقش آموزش های فنی و حرفه ای و مهارتی به عنوان یک اولویت حساس و حیاتی در تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآفرین و راهکاری موثر در پاسخ به نیازهای اشتغال و بازار و آموزش مداوم مهارت های لازم به شاغلان برای حفظ و توسعه اشتغال موجود و انطباق توانمندی های افراد با نیازهای جدید بازار کار و تغییرات عرصه فناوری است.