راهبردهای توسعه ی روستایی ■ با مسوولیت سردبیر .یادداشت اول




تغییر در ساختارهای جامعه روستایی از اجتماع سنتی به سوی جامعه مدرن در ابعاد اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی و ارتقای سطح رفاه و معیشت روستاییان می تواند جوامع روستایی را در مسیر توسعه قرار دهد. گسترش زیرساخت های عمرانی و ارایه خدمات اجتماعی در راه توسعه اهمیت بسیار دارد اما در توسعه ی روستایی  توجه به اشتغالزایی درآمدزا برای روستاییان حرف اول را می زند.

از آنجا که لزوم حرکت در مسیر توسعه ی روستاها امری اجتناب ناپذیر است بنابراین شناسایی قابلیت‌ها، ظرفیت‌ها و راهکارهای توسعه در روستا برای مدیران توسعه ی روستایی باید در اولویت باشد.یکی از بهترین راهکارهای توسعه ی کارآفرینی و اشتغالزایی در مناطق روستایی احداث شهرک های کسب و کار است. این شهرک ها با ایجاد فضای مناسب برای رشد کسب و کارها و کارآفرینی باعث رشد شرکت ها و بنگاه های روستایی می شوند. همزمان با صنعتی شدن کشاورزی به تدریج، بهره وری منابع تولید روستایی افزایش می یابد و در این صورت کار کشاورزی در روستاها که اصلی ترین کار مردمان روستایی است نیاز به نیروی انسانی کمتری خواهد داشت. ادامه ی این روند افزایش بیکاری و کاهش درآمد روستاییان را در پی دارد. بنابراین از راهبردهای اصلی اشتغالزایی در مناطق روستایی ، حرکت به سمت صنایع و فعالیت های غیرکشاورزی است. صنایع تبدیلی از جمله مهم ترین زمینه های توسعه ی اشتغالزایی در روستاها است . این صنایع با فرآوری محصولات کشاورزی و دامی موجب تبدیل فرآورده ها  به کالاهایی با طول عمر و ارزش بیشترمی شود. از آنجا که کارخانه های صنایع تبدیلی اکثرا در کنار شهرها احداث می شود وجود این فعالیت ها در روستاها یا نواحی اطراف روستاها موجب اشتغالزایی بیشتر برای جوانان روستایی و انگیزه ای برای تولید بیشتر خواهد بود. صنعت گردشگری نیز زمینه رشد بسیاری در مناطق روستایی دارد. طبیعت زیبای مناطق روستایی همراه با جاذبه های سنتی ، و همچنین کم هزینه بودن آن باعث رونق کسب و کارهای روستاییان می شود. دولت وظیفه دارد با برنامه ریزی ، طراحی و اجرای طرح های مختلف برای ارایه خدمات

رفاهی ، بهداشتی و ..... در مناطق روستایی ، زمینه اشتغالزایی و کارآفرینی را در روستاها فراهم کند. در فعالیت هایی که دولت در زمینه های مختلف برای روستاییان انجام می دهد  از جمله مراقبت از محیط زیست ، حفظ و توسعه مراتع و جنگل ها و..............باید از استخدام نیروهای محلی بهره ببرد. این مهم  باعث کاهش مهاجرت جوانان روستایی به شهرها برای کار خواهد شد. فارغ التحصیلان روستازاده برای امر کارآفرینی روستایی مناسب ترین افراد هستند. مدیران توسعه ی روستایی با ایجاد شرایط مناسب برای  فعالیت و جذب این افراد به فضاهای روستایی، گام های جدی برای توسعه ی روستایی برمی دارند. این مدیران با ارتقای سواد کارآفرینی در بین روستاییان از طریق برنامه های آموزشی و ترویجی بزرگترین خدمت را به روستاییان خواهند کرد. در استان گلستان بیش از 46 درصد ازجمعیت در روستاها ساکن هستند. با وجود راه اندازی بنگاه های  اقتصادی روستایی متعدد و فعالیت های خوب و موثر در خصوص توسعه ی روستایی اما بپذیریم که گلستان برای رسیدن به جایگاه مطلوب در این حوزه راه طولانی در پیش رو دارد. از مدیران توسعه ی روستایی استان انتظار داریم با فراهم کردن بستر گفتگو و دعوت از صاحب نظران و نخبگان جوامع روستایی استان با استفاده از قدرت غیر قابل انکار رسانه ها برای انتقال اطلاعات و آگاهی بخشی، راهبردهای عملی توسعه ی روستایی را طرح و بررسی کرده و برای اجرای آن همت کنند و از یاد نبرند که ایجاد مدیریت مشارکتی در روستاها و همراه کردن روستاییان در تصمیم گیری های صورت گرفته در مورد آنان از مهمترین سازوکارهای توسعه روستایی است.