تسهیلات بانکی


یادداشت |

حسینقلی  قوانلو

حتما شنیده اید شبي دزدي در كنار خيابان مشغول بريدن قفل مغازه اي با اره بود و اتفاقا صاحب مغازه از كنارش رد شد و از او پرسيد: اينجا چه ميكني؟ او جواب داد: دارم ويلون ميزنم و مرد سوال كرد: پس چرا صداي ويلونت در نمي آيد؟ و دزد جواب داد: صدايش را صبح ميشنوي.

اینک باید گفت: وضعيت چهار قفله كردن بانكهاي كشور در اعطاي تسهيلات مشابه، همان صداي ويلوني است كه صدايش را چند ماه ديگر از ركود واحدهاي توليدي خواهيم شنيد.

آمار چهار ماهه منابع بانكي و مانده تسهيلات شبكه بانكي كه امروز توسط بانك مركزي منتشر شده است نشان مي دهد كه رشد چهار ماهه منابع بانكي كشور ٨/٤ درصد و رشد مانده تسهيلات بانكها فقط ٥/٣ درصد بوده است كه در مقايسه با رشد ١٤/٣ درصدي منابع بانكي در چهار ماهه ابتداي سال قبل و رشد ١٦/٥ درصدي مانده تسهيلات نشان مي دهد اولا عليرغم تورم بالاي پنجاه درصدي در تيرماه، بانك ها در جذب منابع مردم موفق عمل نكرده اند و در ثاني رشد مانده تسهيلات بانكها در مقايسه با سال قبل به يك سوم رسيده و اين در شرايطي است كه ميزان نياز تسهيلات بخشهاي اقتصادي صنعت و معدن و كشاورزي و مسكن بسيار بيشتر از سال قبل مي باشد و اين قفل زدن بر تسهيلات بانكها شايد در كوتاه مدت بتواند آتش تورمي كه با جراحي اقتصادي به جان مردم افتاد را بكاهد ولي در چند ماه آتي با ركود سنگين ايجاد شده در توليد و اشتغال، زيان بيشتري به اقتصاد كشور وارد خواهد شد.

 در کنار این مورد با وجود جذب حدود ٤٦٥ همت منابع توسط بانكها در چهار ماهه امسال ولي مانده تسهيلات بانكها در چهار ماهه امسال فقط ٢٢٠ همت رشد داشته است و اين به معنی آن است که  بانكها بخاطر سياستهاي سخت گيرانه بانك مركزي فقط ٥٠ درصد منابع جذب شده را به اقتصاد تزريق كرده اند و اين در شرايطي است كه واحدهاي توليدي بشدت گرفتار تامين سرمايه در گردش براي ادامه فعاليت و سرمايه ثابت براي رشد توليد هستند و بخش مسكن هم بخاطر عدم تامين مالي متوقف شده و وعده ايجاد يك ميليون واحد مسكوني در هاله اي از ابهام است. در استان مازندران عليرغم رشد ١٠/٢٥ درصدي منابع بانكي، رشد مانده تسهيلات بانكهاي استان فقط ٤/٢٥ درصد بوده و نشان از خروج بيش از ده هزار ميليارد تومان از منابع بانكي استان به ساير استانها دارد چون منابع بانكي ١٤/٤ همت رشد كرده و مانده تسهيلات فقط ٤/٢ همت رشد كرده است. در استان گلستان وضعيت از مازندران هم خرابتر است، چون عليرغم رشد ٢٣/٥ درصدي منابع بانكي استان در طي چهار ماه بدليل جذب منابع فروش گندم استان در بانكها ولي رشد مانده تسهيلات بانكهاي استان فقط ٧/٨ درصد بوده است و اين به معنی آن است که  در استان كوچكي مانند گلستان عليرغم رشد ١٠/٥ هزار ميليارد توماني منابع بانكي فقط كمتر از سه هزار ميليارد تومان مانده تسهيلات بانكها رشد كرده و اين به معنی خروج بيش از هفت هزار ميليارد تومان از منابع بانكي استان است. انشاالله كه اولا مسئولين كشور و در ثاني مديران استاني به اين نکات توجه لازم را داشته باشند قبل از اينكه دیر شود.

رییس سابق صمت

 مازندران و گلستان