جامعه ی ایرانی از بلاتکلیفی فرهنگی رنج می برد !


یادداشت |

مجتبی طالبی

یعنی معلوم نیست  انسان تراز  ما کیست و قرار است جامعه به چه سمتی برود !!! این بلاتکلیفی فرهنگی در کف خیابان ظهور می کند ! ( مسئله حجاب و عفاف )

این بلاتکلیفی فرهنگی  در رفتار مدیران ظهور می کند ! ( مدیران بعضاً یقه بسته ی مقدس نما که بعضاً بی تخصص و بعضاً فاسد هستند !! )

این بلاتکلیفی در آینده چالش برانگیز خواهد شد مگر اینکه آموزش و پرورش، نهادهای فرهنگی، هنری، رسانه ای و مجموعه های فعال عقیدتی، پای کار بیایند و از آمار و ارقام مشمئز کننده و تکراری بپرهیزند.

ما به « طرح جامع حجاب و عفاف» نیاز داریم. بدون طرح که باشیم، اتوبوسی هستیم که چراغ خاموش حرکت می کند و قطعا در گردنه های سخت، حادثه به بار می آورد.

حادثه ی خانم امینی، محصول بی تدبیری نظام فرهنگی، هنری، آموزشی و رسانه ای  است نه پلیس !  در این فرایند مهم ما از مردم قافل شده ایم.

مردم ، مردم ، مردم ...

هرجا امور مردمی شده است، پیروزی نصیب جبهه ی اسلام و انقلاب شده است.  در روایت داریم که امام رضا (ع) فرمودند: هنگام فرا رسیدن وقت نماز، چنان به نماز جماعت بشتابید که بی نمازها خجالت زده شوند !!

حجاب و عفاف هم کم از نماز ندارد.  یعنی باید جامعه طوری به طرف حجاب و عفاف تمایل پیدا کند که افراد سست حجاب، احساس خجالت کنند !! افسوس که در جامعه ی امروز ایرانی، کار دقیقا برعکس شده است !!

محجبه ها، احساس عزلت می کنند!

( چندی پیش در پارک بانوان گرگان، با خانواده نشسته بودیم !! آنقدر محیط برای ما که سگ نداشتیم ناامن بود که گمان کردیم ما اشتباه به آن مکان مشرف شده ایم !! )

این محصول بی تدبیری های نظام فرهنگی ماست !

اسلام عزیز، با حیاط خلوت هیچ خانه ای کار ندارد ! هرکس در پستوی خانه اش می تواند هر طور که بخواهد با هر سبک زندگی ای، زیست کند !! اما عرصه ی اجتماعی در جامعه ی اسلامی، قواعد دارد. (تقریبا در همه جای دنیا هم همین است که مردم باید تابع قوانین اجتماعی باشند) اما تبیین این قواعد، رویکرد فرهنگی لازم دارد نه رویکرد نظامی و پلیسی !

حال سوال اینجاست که آیا متولیان فرهنگی، هنری، آموزشی و رسانه ای برنامه ای جامع برای تاریخ فردا دارند !؟

آیا هزینه کردن برای حجاب و عفاف، بیشتر از اختلاس های ریز و درشت است ؟!

آیا بودجه ی آشکار و پنهان نظامی ما، با بودجه ی آشکار و پنهان فرهنگ و هنر و آموزش و رسانه هماهنگ است ؟!

حادثه ی خانم امینی، بهانه ای شد که من به انقلابی فکر کنم که انقلاب فرهنگی بود و انفجار نور ! اما هم فرهنگ را از آن گرفتند هم نورانیتش را به مخاطره انداخته اند. تلاش برای رویارویی مردم با انقلاب، تلاش مذبوحانه ای است که هر بار از جایی مدیریت می شود. تجربه ثابت کرده در سه دهه ی اخیر ما را با اقتصاد مشغول کرده اند اما هدف فرهنگ بوده است !! این رنجی ست که بر قلب فرزندان انقلاب سنگینی می کند.

 

فعال فرهنگی و رسانه ای

 مدرس حوزه و دانشگاه