هفته پژوهش و سياست جديد مسوولين


یادداشت |

 حسين ميقاني 

 

همکاران گرامي حتما متوجه اين مطلب شده اند که هر شب که به گروه تلگرامي اساتيد سري زده ميشود تعدادي از کارگاههاي پژوهشي که در هفته پژوهش برگزار ميگردد را مشاهده مي کنند که از تعداد پيامها و کامنتهاي تمامي ارسال کنندگان هم گاهي بيشتر ميشود در اين ارتباط موارد زير قابل طرح است:

1 ابتدا بايد از مسئولين پژوهشي تشکر و قدرداني کرد که در اين هفته زحمات زيادي را متقبل ميشوند  و براي همگيشان آرزوي سلامتي و بهروزي دارم.

2  بايد از اساتيد ارائه کننده کارگاهها هم تشکر و قدرداني کرد و براي آنها هم آرزوي سلامتي و بهروزي کرد.

3 اولين سوال بنده اين است که ارائه هر کدام از اين کارگاهها چند امتياز پژوهشي دارد ؟ مثلا اگر فردي 5 تا ارائه داشته باشد چند امتياز به ايشان تعلق ميگيرد؟

4 به نظر من ارائه اينچنين سمينارها و کارگاههايي براي دانشجويان مناسب است و ميتواند آنها را در ارائه سمينارها و کارگاههاي مشابه جهت سمينارها راهنما باشند.

5 مطلبي که ميتوان به آن اشاره کرد کيفيت اين ارائه ها است که به نظر ميرسد نميتواند مورد وثوق باشد و بايد اين موضوع مورد بازبيني قرار گيرد.

6 آيا پس از برگزاري هر ساله هفته پژوهش، پايشي صورت ميگيرد که تا چه حد ارائه کارگاهها و سمينارها مفيد فايده بوده اند؟ مخصوصا امسال بايد به اين موضوع پرداخته شود که آيا اين روش مناسب تر از روشهاي سالها قبل بوده است؟

7 - هدف از برگزاري اين نوع سخنراني ها چيست؟

اگر هدف کمّيت است که با توجه به رشد 3 برابري نسبت به سال گذشته و برگزاري 100 سخنراني قطعا گزارشکاري ماندگار ثبت خواهد شد. اما نتيجه کيفي آن چه؟؟؟

8 - اصلا به واقع روند انتخاب موضوع چگونه است؟

آيا واقعا موضوعات از کيفيت پايين برخوردار است؟ و اساسا معاونت پژوهشي مسئول انتخاب موضوع است؟ يا خود اساتيد پيشنهاد دهنده هستند؟

9 - سوما چرا جلسات دو ساعته برگزار ميشود؟ آيا واقعا خروجي مدنظر اساتيد محترم در دوساعت حاصل ميشود؟ اگر بجاي 100 برنامه، 30 برنامه 6 ساعته در سه بخش برگزار شود خروجي محتوايي بهتر نخواهد شد؟

10 - دليل استقبال بسيار پايين از اين سخنراني ها چه بود؟ چگونه است که بطور مثال در دوره مجازي انجمن علمي برق با تدريس دکتر عليرضا صفا بين 30 تا 50 نفر شرکت ميکنند اما در اين سخنراني ها به سختي ميتوان 10 نفر را شمارش کرد؟

11 - شايد بهتر باشد براي يکبار هم که شده از ظرفيت انجمن هاي علمي براي برگزاري اين سخنراني ها استفاده شود. ازين جهت که انجمن هاي علمي بهتر از هر کسي به دغدغه و نياز روز دانشجو آگاهند و همچنين در تبليغ و گردهم آوردن هم رشته اي هاي خود بي شک موفق تر از مسئولين پژوهشي دانشگاه عمل خواهند کرد.

12 - القصه هدف اين است که معاونت پژوهشي هر دانشگاه و کارشناسان اين بخش پس از برگزاري 100 سخنراني با ژست موفقيت به خواب زمستاني نروند و اگر دغدغه برگزاري هرچه بهتر اين مراسم را دارند به آسيب شناسي پرداخته و سعي در بهبود روند داشته باشند.

13 - من نمايشگاه شرکت کردم. عملا شرکت هاي فعال فناور و دانش بنيان استان مشخصا ازين نمايشگاه استقبال نکرده بودند. دليل آن هم واضح بود. چون مخاطبين اين نمايشگاه اکثرا غير مرتبطين با اين موضوع، مانند دانش آموزان بودند. فرد بازديد کننده با خود مي انديشد که چرا وقت خودش را صرف نمايشگاهي کند که برايش مفيد فايده نخواهد بود ؟ ميتوان آماري ارائه داد که مثلا چند مدير کارخانه از اين نمايشگاه بازديد کرده اند و آيا در فکر جمع آوري اينچنين آمارهايي هستند ؟ يا سوالاتي از اين قبيل که با بازديد از اين نمايشگاه چند دانشجو وارد فضاي فناوري و ... شده اند؟ .

14 انتظار يک فرد دانشگاهي از اين مراسم حتما چيز ديگري خواهد بود. اينکه حداقل 20 تا شرکت دانش بنيان و يا کارخانجاتي که قسمت تحقيق و توسعه داشتند در اينگونه نمايشگاهها بايد شرکت کنند و يا شايد شرکت کرده ان و بنده آنها را نديده ام. ما بايد براي پيشبرد امر پژوهش، به جاي اينکه به ميراث فرهنگي و دانشگاه فرهنگيان و کميته امداد، غرفه بدهيم بايد به چهار تا شرکت خوب غرفه بدهيم و اگر آنها استقبال نمي کنند دلايل عدم استقبال را بررسي کنيم.

15 آيا امکان برگزاري اينگونه نمايشگاه در هفته پژوهش در شهرکهاي صنعتي هست ؟ اگر هست چه بهتر که در همان شهرکها برگزار شود تا حداقل شرکت کنندگان با توليدات شرکتهاي مستقر در شهرک صنعتي و شرکت کننده در نمايشگاه هفته پژوهش آشنا شده و اگر توانستند از همان توليدات ايده جديدي گرفته و باعث پيشرفت پژوهش در کلان مسئله شوند.

16 مسئله ارتباط صنعت و دانشگاه هميشه مورد بحث بوده است و من تجربه خودم را از سالها زندگي در اتريش مي گويم و انشالله که اين نوشته بتواند در اين ارتباط کمک کوچکي کرده باشد. ايجاد ارتباط ذکر شده خيلي هم مشکل نبوده و مانند حل معادلات لاگرانژ نيست ! در هيات دولت دو وزير نشسته اند وزير صمت مشکلات و مسائل صنعت را در يک فايل جمع آوري کرده و آن را به وزير عتف تحويل داده و وزير عتف هم از طريق دانشگاه در جهت حل آن موارد کمک خواسته و قاعدتا براي حل هر مسئله اي بودجه اي هم در نظر گرفته شده و يک استاد با گرفتن دانشجويان تحصيلات تکميلي اين مسائل صنعت را ريز کرده و به آنها گرانت هم ميدهد و نهايتا مشکل احتمالي بر طرف ميشود. در استان گلستان با جمع آوري اطلاعات اساتيد توسط معاونتهاي پژوهشي هر دانشگاه و همچنين با جمع آوري مسائل و مشکلات هر صنعت توسط اداره کل صمت و نهايتا ايجاد ارتباط بين اين نهاد ميتوان اين مشکل را تا حدود زيادي حل نمود. در پايان براي تمامي دلسوزان ايران اسلامي آرزوي سلامتي و بهروزي داشته و انشالله روزي برسد که دانشگاههاي استان گلستان از نظر پژوهشي و جنبه هاي ديگر مانند نام استان زيبايمان، گلستان شود.

 

عضو هيات علمي دانشگاه گلستان