مشارکت حداقلي نافرماني مدني و آسيب‌شناسي سياسي


یادداشت |

 علي کيان 

 

عليرغم اينکه مشارکت پايين مردم (در انتخابات مجلس دوازدهم) در سطح کشور موجبات نگراني مسوولان را بهدنبال داشت، عدهاي از اين بابت که اين مشارکت پايين  منجر به ورود افراد ضعيف به مجلس شده، خوشحالند!!

عوامل مهمي از جمله: مشکلات اقتصادي اعم از گراني، بيکاري، ضعف دولت، تشريفاتي بودن مجلس، بيتأثير بودن روند سياسي و اقتصادي کشور، عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات و در نتيجه عدم رقابت، نااميدي اقشار مختلف و افسردگي سياسي، تبليغات سوء رسانههاي بيگانه، تحريم و عوامل مشابه را ميتوان از دلايل عدم مشارکت مردم در انتخابات دانست.  هرکدام از اين دلايل ميتوانند مطرح و مؤثر باشند. اما دليل اصلي عدم موفقيت؛ ناتواني و عجز بعضي از مديران ناکارآمد و نالايقي است که با سياستهاي غيرتخصصي و منفعتطلبانه و نيز عدم مسئوليتپذيري اجتماعي و سياسي، به کشور و مردم و ولايت و در يک کلام به جمهوري اسلامي خيانت نمودند. احساس مسئوليت يعني اينکه مديران سياسي يک جامعه بتوانند ارزشها، هنجارها، آرمانها و تفکري که بر مبناي آن بوجود آمده و ارزشهاي والاي امام امت و زحمات طاقتفرساي مردم با فرهنگ و اصالت اسلام را با «فرهنگ سياسيِ درست» از نسل حاضر به نسل آينده سالم تحويل نمايند. هر نظام سياسي که در اين موضوع موفق باشد ميتواند مردم را با سياستهاي کلان خود همراه و همسو نمايد. تک تکِ مديران کشور طي فرآيند مسئوليتپذيري و مهارت سياسي در امور عمومي جامعه بايستي بهصورت فعال و مؤثر مشارکت نمايند.  چنانچه اختلالي در اين روند بوجود آيد، موجب بيتفاوتي سياسي و دلسردي و در نتيجه عدم حضور مردم و مشارکت پائين خواهد شد.

«مشارکت ناآگاهانه» يعني اينکه مردم در امور و مناسبات بهصورت ناآگاهانه مشارکت نمايند و برخلاف ارزشها

 و هنجارهاي نظام سياسي و اجتماعي عمل کنند!!

شايد از اين تعبير، افرادي خرده بگيرند، ولي مشارکت حداقلي در انتخابات اسفندماه اخير که منجر به تحقق جرياناتي شد، خلاف آرمانهاي اوليه انقلاب اسلامي بود!

رويارويي مردم با مباني و چارچوب  اهداف و آرمانها و استراتژي و سياستهاي کلان و خرد مشکلات و موانع نظام، مسئله جديدي نيست. بلکه احساس آن در اين شرايط خاص لازم و ضرويست.

به نظر ميرسد، متصديان امور در اين موردِ بخصوص ضعيف عمل کرده و تواناييهاي مسئوليتپذيري را به نحو احسن بروز ندادند، که در نهايت منجر به مشارکت حداقلي شد!!

در صورتيکه به اين مسئله توجه نشود، مشارکت حداقلي ادامه خواهد يافت و ممکن است در انتخابات سال آينده شاهد رويدادهايي بدتر از اينها هم باشيم. لذا لازم است انديشمندان و اصحاب سياست اين حوزه را بسيار جديتر بگيرند.

 

فعال رسانهاي