افسردگي و شناخت آن


سلامت |

رجب محمد بشارتي فر

 

افسردگي: احتمالاً همة ما تاکنون در مورد افسردگي مطالبي را شنيده يا خوانده ايم، افسردگي يک نوع بيماري عصبي است که معمولاً با علائم بي حوصلگي، عدم تمرکز ذهني، بي اشتهايي يا پراشتهايي، اختلال در الگوي خواب، غم و اندوه و تمايل به خودکشي، شناخته مي شود. البته با توجه به اينکه امروزه مشکلات اجتماعي و اقتصادي و فشارهاي رواني ناشي از اين عوامل بر اشخاص به فراواني به چشم مي خورد، نمي توان صرفاً وجود يک يا دو علامت از علائم ذکر شده را در شخص، نشانة بروز افسردگي دانست. بلکه عمدتاً زماني شخص بايد در خود احساس نگراني کند که به طور نسبي اغلب علائم بالا را در مدت زمان نسبتاً طولاني در خود احساس نمايد. امروزه پزشکان علل گوناگوني همچون: زمينه هاي ژنتيکي، اختلالات هورموني، فشارهاي عصبي و استرس و حتي وجود ويروس ها و باکتري ها را در پيدايش اين بيماري موثر مي دانند که رابطة بين وجود ويروس ها و باکتري ها با پيدايش اين بيماري کمي پيچيده تر به نظر مي رسد که از حوصله بحث و بررسي ما خارج است و اما افسردگي در تمام دوران هاي زندگي انسان از جمله دوران نوزادي نوجواني بلوغ و کهولت مطرح بوده و هست.

راه ها و روش هاي پيشگيري و درمان

1- نظام خانواده بايد متعادل و سالم و استوار بماند.

2- استفاده از هرگونه پيشرفت تکنولوژي در کشور، ابتدا بايد متناسب با فرهنگ ايراني باشد.

3- احترام به سالمندان و استفاده از تجارب آنان همواره بايد مورد تشويق و ترغيب قرار گيرد. در عين حال بايد با استفاده از تکنولوژي حاضر، وسايل بهداشتي، غذايي و زيستي آنها از قابليت هاي برتري برخوردار شود.

4- استفاده کامل از مواهب تکنولوژي براي بهداشت زنان حامله بخصوص هنگام زايمان ضروري به نظر مي رسد.

5- آموزش عمومي مردم براي درمان افسردگي هاي رواني و تشخيص آنها همواره مورد توجه قرار گيرد.

و اما امروزه براي درمان افسردگي اکثراً از داروهاي ضد افسردگي از نوع تري سيکليک مانند (ايمي پرامين- دي پرامين- آمي تري في تي لين- نور تري پتي لين پروتروپتي لين و دوگسپين) استفاده مي شود. لازم به يادآوري است که مصرف داروهاي مذکور حتماً زير نظر پزشک متخصص و معالج صورت گيرد تا اينکه مشکلي پيش نيايد.

 

راه هاي طبيعي در درمان افسردگي

اگر شما نيز مبتلا به افسردگي هستيد و دارو مصرف مي کنيد و يا علائمي را که ذکر گرديد در خود مشاهده مي کنيد، مي توانيد راه هاي زير را در درمان خود تجربه کنيد.

 

1- تأثير شيرين بيان:

شيرين بيان يا رگليس به علت ترکيبات خاص خود يعني فلاونوئيدها و گليسيريزين يک داروي شناخته شده جهت درمان زخمهاي دستگاه گوارش است. اما اثرات مفيد و  موثر ديگري نيز دارد.

الف: با تأثير گذاري بر روي مغز و هيپوتالاموس به تنظيم اشتها در بيماران مبتلا به افسردگي کمک مي نمايد.

ب: اين گياه به علت ترکيبات خاص خود از تکثير و ازدياد سريع سلولهاي سرطاني و  ويروس ها جلوگيري بعمل آورده و به همراه سير يک کمک درمان ايده آل در درمان اين نوع بيماران به شمار مي رود.

 

احتياط: مصرف شيرين بيان به علت تحريک توليد برخي از هورمونها

در بدن مي بايست در زنان باردار

با احتياط مصرف شود.

 

2- تأثير خاکشير:

مصرف خاکشير از زمان هاي گذشته تاکنون در امراض حصبه، آبله و رفع تب استفاده شده و پزشکان سنتي ايران مهمترين خاصيت درماني اين گياه را در درمان امراض سودايي مي دانستند. با توجه به تحقيقاتي که صورت گرفته است مهمترين خاصيت اين گياه تأثير گذاري بر عامل هيستامين در بدن بوده و بنابراين يک آنتي هيستامين طبيعي به شمار مي رود.

 

3- تأثير سير:

 اهميت داروئي سير قرن هاست ثابت شده است. سير فشار خون را کاهش مي دهد، تپش قلب، سردرد، صداي همهمه، وزوز داخل گوش را از ميان مي برد و همچنين يک داروي ايده آل براي مهار استرس و رفع عوارض آن به شمار مي رود. سير به برطرف کردن سرماخوردگي و تب خال و ساير بيماري هاي ويروسي کمک مي کند و يک داروي طراز اول ضد ميکروبي است. اگر بروز بيماري افسردگي به علت وجود باکتري و ويروس ها باشد مصرف سير بسيار موثر واقع مي شود.

 

4- تأثير تغذيه:

 پروتئين ها و مواد غذايي حاوي «ب کمپلکس» مصرف کنيد. پروتئين ها به خصوص تريتپوفان آلانين باعث توليد آندروفين در مغز شده و در ايجاد نشاط و انرژي در انسان بسيار مفيد هستند.

 

5- تأثير مبارزه با فشارهاي رواني:

الف) ايمان به خدا داشته باشيد و با پايبندي به اعتقادات ديني به همراه يک زندگي سالم، سطح هورمونهاي فشار مانند آدرنالين را در خون کاهش دهيد.

ب) ورزش کنيد، زيرا ورزش بيخوابي را مرتفع نموده و در افزايش اشتها و ميل به غذا موثر بوده و با تحريک مغز باعث ساخته شدن آندروفين و ترشح آن مي شود.

ج) مصرف کافئين و غذاهاي حاوي آن را در رژيم غذايي خود کاهش دهيد.

 

6- تأثير موسيقي:

سالياني دراز است که اهميت موسيقي در درمان بسياري از بيماري ها نظير بيخوابي، افسردگي، استرس و تنش و افزايش هوش شناخته شده و در برخي از کشورها با ترکيب آهنگ ها و ايجاد انواع هارموني از آن براي درمان بيماري ها بالاخص امراض عصبي استفاده مي گردد.

 

7- تأثير خنده:

شوخي کردن و خنديدن از بهترين روش هاي موجود در مقابله با نگراني و استرس مي باشد. خنده و شوخي در لحظات سخت و به هنگام بروز مشکلات باعث مي گردد تا بطور غريزي آنها را مهم فرض نکرده و در نتيجه افکارمان به سوي حقايق رهنمون شود. بنابراين بخنديد و خود را مجبور به آن کنيد. در پايان ذکر اين نکته حائز اهميت است که هرگز پزشک خود را فراموش نکنيد و در نوع درمان با پزشک خود مشورت کنيد.

 

مدرس آموزش خانواده

 

منابع: کتاب مقابله با افسردگي و استرس، تأليف - ر- م- بشارتي فر