روزهاي سخت صنعت طيور گلستان


تیتر اول |

يونس ترکچين- امروزه صنعت طيور يکي از صنايع مهم و حياتي براي تامين امنيت غذايي کشور است که استان گلستان  نيز به دليل شرايط اقليمي مناسب و سالن‌هاي مرغداري توسعه يافته، مجهز و استاندارد حدود 10 تا 11 درصد گوشت مرغ کشور را توليد مي کند. در استان گلستان که رتبه اول و دوم توليد و تامين گوشت مرغ کشور را دارد، بيش از هزار مرغداري فعاليت دارد که در مجموعه کشتارگاهي و زنجيره توليد مرغ در استان طبق آمارها حدود 11 هزار نفر مشغول به فعاليت هستند. در استاني که به گفته مسئولان آن حدود 36 روز از امنيت غذايي کشور را تامين مي‌کند، مرغداران و توليدکنندگانش با مشکلاتي همچون کاهش قيمت مرغ زنده و کشتارشده، قيمت‌‎گذاري دستوري، مسدود سازي صادرات، خسارت‌هاي هنگفت در حلقه‌هاي زنجيره توليد به ويژه مجموعه‌هاي کشتارگاهي دست و پنجه نرم مي‌کنند و اين وضعيت روزهاي سختي را براي آنها رقم زده است.

 

ميزان جوجهريزيها و توليد گوشت مرغ در استان گلستان

طبق آمارهاي رسمي اعلام شده در ماه‌هاي گذشته به صورت ميانگين در استان گلستان حدود 13 ميليون قطعه جوجه‌ريزي انجام شده و از اين ميزان جوجه‌ريزي روزانه حدود 500 تا 700 تن مرغ توليد شده است که از اين ميزان توليد حدود 100 تن در داخل استان و 400 تن به ميدان بهمن تهران و ساير استان‌ها ارسال شده است.

 

وضعيت تامين نهادهها براي مرغداران استان

اواسط سال گذشته بود که کمبود نهاده‌ها و تاخير در تحويل آن به توليدکنندگان چالش‌هاي اساسي در صنعت طيور کشور و استان ايجاد کرد که با تمهيدات لازم اين موضوع برطرف و در حال حاضر به گفته حسين لاري کمان، مديرکل پشتيباني امور دام استان گلستان هيچ کمبودي در زمينه تامين نهاده‌ها براي مرغداران وجود ندارد و با قيمت مصوب اعلام شده در اختيار توليدکنندگان قرار مي‌گيرد.

 

افزايش قيمت خوراک و مشکل توليدکنندگان

پس از جراحي اقتصادي و حذف ارز ترجيحي قيمت خوراک که عمدتا وارداتي است با افزايش نرخ ارز چيزي بيش از 7 برابر شد، اما قيمت مرغ کمتر از 3 درصد افزايش يافت اين درحالي بود که بيش از 65 درصد از قيمت تمام شده قيمت مرغ گوشتي مربوط به خوراک است. اين عدم تعادل در متناسب‌سازي قيمت مرغ با نهاده‌ها در حال حاضر چالش‌هاي همچون کمبود نقدينگي براي توليدکنندگان استان را ايجاد کرده است.

 

قيمتگذاري دستوري چالش اصلي توليدکنندگان

يکي ديگر از چالش‌هاي که امروز صنعت طيور به ويژه گلستاني‌ها با آن دست و پنجه نرم مي‌کنند بحث قيمت‌گذاري دستوري است، از يک سو دولت چون در تامين نهاده‌ها نقش اساسي دارد خود را در قيمت‌گذاري محق مي‌داند و از سوي ديگر توليدکنندگان اعتقاد دارند هيچ توجهي به افزايش تورم نمي‌شود و مکانيزم عرضه و تقاضا بايد بازار را تنظيم و قيمت مرغ را تعيين کند. نادران دبير انجمن کشتارگاه‌هاي استان گلستان نيز اخيراً اعلام کرده است از قبال قيمت‌گذاري دستوري فشارهاي زيادي به کشتارگاه‌هاي استان وارد مي‌شود، مرغ زنده اي که به کشتارگاه ها تحويل مي شود با قيمتي که بايد به دست مصرف کننده برسد سنخيت و تناسب ندارد. با توجه به قيمت مرغ زنده که در حال حاضر بين 50 تا 51 هزار تومان است قيمت تمام شده مرغ در استان به گفته کارشناسان اين حوزه حدود 81 هزار تومان است اما روزانه حدود 200 تا 400 تن بنا به شرايط مرغ با قيمت 73 هزار تومان به ميدان بهمن تهران ارسال مي شود و اين مرغ‌ها توسط واسطه هاي فروش با قيمت‌هاي بالاتر از نرخ مصوب در بازار تهران به فروش مي رسد و از اين موضوع توليدکنندگان استان نه تنها هيچ نفعي نمي‌برند بلکه به گفته برخي کارشناسان حوزه طيور ساليانه کشتارگاه‌هاي استان چيزي حدود 1380 ميليارد تومان متضرر مي‌شوند. علاوه بر چالش‌هاي که به اختصار ذکر شد، هر چه پيش مي رويم چالش هاي جديدي در اين صنعت پديدار مي شود. به واسطه شرايط مساعد پرورش طيور در گلستان زنجيره هاي غير بومي نيز وارد استان شده‌اند اما خدمات مورد نياز خود را از ساير استان‌ها دريافت مي کنند. علاوه بر اين، گلستان تامين کننده مرغ تهران بوده اما آنچنان که بايد مورد حمايت قرار نمي گيرد و اين مشکلات، توليد کننده مرغ را بي انگيزه کرده است. فعالان اين صنعت معتقدند که در حال حاضر با چنگ و دندان توليد را حفظ کرده اند.