استارباد به بازار نشر آمد


خبر |

ليلا حسين زاده -  بالاخره فصلنامهي فرهنگي هنري استارباد وارد دهمين سال انتشار خود شد تا سالهاي انتشار اين مجله دو رقمي شود. شمارهي جديد استارباد که ترکيبي از دو فصل بهار و تابستان 1403 با شمارهي 34و33 است، با مطالب متنوع در 134 صفحه چاپ و در اختيار علاقهمندان اين مجله قرار گرفت. استارباد به سياق شمارگان پيشين خود پس از سرمقالهي مديرمسئول که به ورود اين نشريه به سال دهم انتشار و البته ناديده گرفته شدن هنرمندان و اهل فرهنگ پرداخته، با يادنامهاي براي چند چهرهي فقيد سرزمين گرگان از جمله محمداسماعيل ابراهيمي نخستين رييس اتاق تجارت (بازرگاني) گرگان، ايرج تنظيفي مجسمه ساز مشهور و برجستهي پست مدرن ايران که با عنوان بنيانگذار مجسمهسازي مدرن با فلز مس در ايران نيز شناخته ميشود، پرويز هوشيار نويسنده و فيلمساز بوشهري و البته مختار رنجيده يامچي شاعر فقيد مينودشتي، شروع ميشود. در ادامه به سبک پيشين، تني چند از شاعران همروزگار گلستاني و غير گلستاني از جمله عبدالرحمن فرقانيفر، محمد قاري، مهناز رضاييان، آريا عيني، محدثه عوضپور، حسين عبدي، حسين ضميري، بهمن نشاطي، بارانه نشاطي، کارن مقدم، به ارائه قطعاتي از اشعار تازهي خود پرداختهاند. در بخش داستان محمدمهدي موحدي از نقاشان و داستاننويسان پيشکسوت گرگان، داستان تقريبا بلندي با عنوان «بيست و چهار ساعت با خواجه حافظ» را به سبکي سورئال همراه با نکاتي از زندگي اين شاعر بزرگ ايران به رشتهي تحرير در آورده است. البته سيد حسين ميرکاظمي هم داستاني با عنوان «ساز دهني» دارد که در قسمت پرونده استارباد که متعلق به اين چهرهي بزرگ و شناخته شده استان گلستان ميباشد، درج شده است. بخش سريالي تفسير غزلهاي خواجه حافظ که يک سال است با قلم استاد پيشکسوت يوسف مسگري حافظپژوه به پيش ميرود، اين بار به جاي غزلهاي خواجه به معرفي استاد غزل ايران و اديب بزرگ و برجستهي ادبيات فارسي سعدي شيرازي تعلق دارد. در بخش ترجمه، پرويز رضايي بزرگ به ترجمهي شعر مرثيه ونسان اثر ژاک پرهور پرداخته و در بخش گفتگو که اين بار چهار مصاحبه ديده ميشود، مديرمسئول و صاحبامتياز استارباد به سراغ چندين چهرهي مختلف در حوزهي هنر و ادب رفته و گفتگوهاي مفصلي را با محمدرضا ساختمانگر، کاشف مکتب نويافته استراباد در نگارگري عهد صفوي - عليرضا درويشنژاد،پيشکسوت مطرح و قديمي تئاتر گرگان و گلستان - سولماز درگاهي، نقاش جوان و تازهکار گرگان و مهناز رضاييان، شاعربانوي پيشکسوت گرگان و گلستان صورت داده است.

در بخش مقالات و جستارها، يادداشتهاي شاهنامه به قلم غلامعلي قاري، نوروز در فرهنگ عباسيان به قلم اميد پورحسن، معرفي و نقد کتاب مساجد شهر گرگان به قلم محمد انصار و علي بايزيدي، بررسي شخصيت مجنون در منظومه ليلي و مجنون نظامي گنجوي اثر دکتر نرگس کشاورزي، ديده ميشود. اما پروندهي شمارهي جديد استارباد به استاد سيد حسين ميرکاظمي نويسنده، ناشر، کتابفروش، شاعر، نقاش، پژوهشگر و گردآورنده افسانهها و داستانهاي عاميانه و فولکلور گرگان و شمال ايران، اختصاص دارد اما در کنار مشابهات اين پرونده با ديگر پروندههاي اينچنيني که مشتمل بر بيوگرافي و رزومهي شخصيت مورد نظر همراه با تصاوير قديمي و جديد و معرفي آثار نامبرده ميباشد و ضمنا يادداشتهايي از افراد صاحب قلم نيز در توصيف فرد صاحب پرونده را نيز به همراه دارد که براي اين شماره افرادي چون رحمتالله رجايي، احسان مکتبي، يوسف قوجق، عبدالصالح پاک، ابراهيم حسن بيگي و عبدالرحمن فرقانيفر به اين امر مبادرت کردهاند. اما نکتهي متفاوت اين پرونده با ديگر پروندههاي استارباد، وجود دو نامه نگاري است:

نامههاي ابراهيم گلستان و سيد حسين ميرکاظمي به يکديگر  و نامههاي سيد حسين ميرکاظمي به پرويز رضايي. ابراهيم گلستان نويسندهي مشهور فقيد معاصر است که 5 نامهي خوانده نشده از او در شمارهي جديد استارباد ديده ميشود. همچنين نامههاي ميرکاظمي به پرويز رضايي متعلق به سالهاي 70 و 71 است که دربارهي جنگ فصل گرگان مفصلا به گفتگو پرداخته است. استارباد 34-33 مطلب جالب ديگري نيز دارد و آن هم معرفي محمد شباني، باني کتابفروشي دست دوم در گرگان است. استارباد طبق معمول در کتابفروشي هاي معتبر گرگان و دکههاي مطبوعاتي واقعي اين شهر و البته در کتابفروشيهاي توس و بهجت تهران و قابوس گنبدکاووس موجود و در دسترس است. استارباد آبونمان نيز ميپذيرد و ميتوانيد براي اشتراک اين مجله فرهنگي ادبي هنري تاريخي به شمارهي مديرمسئول مجله که در ابتداي نشريه درج شده تماس بگيريد يا به پيج اينستاگرام مجله و يا کانال تلگرام آن پيام بدهيد.