کشاورزي نيازمند بازنگري است
تیتر اول |
دبيرِ خانه کشاورز استان گلستان در دومين نشست از سلسله نشست هاي تخصصي «نقشه راه» به ميزباني ايسناي گلستان درباره وضعيت کشاورزي در گلستان گفت: قبل از هرچيز بايد به اين مساله توجه داشت که آيا سند چشم اندازي که در گلستان تدوين شده با توجه به سند بالادستي کشور قابليت عملياتي شدن دارد يا خير. علي قلي ايماني گفت: اجراي موفق برنامه هاي سند چشم انداز نيازمند اجازه، همراهي و هماهنگي مسئولان بالادست کشوري است. وي ادامه داد: به طور مثال ما براي توليد و صادرات محصول سرمايه گذاري مي کنيم ولي از آن طرف عده اي که انحصار واردات را در دست دارند به راحتي مي توانند با واردات بي رويه به توليد و صادرات ضربه بزنند و اين موارد تنها با هماهنگي و همراهي مسئولان بالادستي حل خواهد شد. مديرعامل بنياد ملي گندمکاران کشور با بيان اينکه قوانين حمايتي در بخش کشاورزي ضمانت اجرايي ندارد، گفت: ما قانون خريد تضميني محصولات را داريم ولي براساس چهارچوب لازم اجرا نمي شود. ايماني با تاکيد اينکه سند چشم انداز بايد با توجه به برنامه هاي بالادستي تدوين شود تا اسناد ضمانت اجرايي داشته باشد، گفت: قوانين بخش کشاورزي نيازمند بازنگري است و در کنار آن بايد بگرديم و ضمانت اجرايي محکمي براي اجراي اسناد کشاورزي بيابيم.
سکانداران کشاورزي از بديهيات امر هم چيزي نميدانند
رئيس انجمن سيب زميني کاران گلستان با انتقاد از به کارگيري افراد غيرمتخصص در ردههاي بالاي مديريتي گفت: افرادي که تخصص کافي ندارند، سکان کشاورزي را به دست گرفته و در مورد مسائل مهمي نظير خريد تضميني و صادرات تصميم گيري مي کنند و اين مسئله کشاورزان را دچار مشکلات زيادي مي کند. رمضان مقصودلو با بيان اينکه برخي مسئولان با بديهيات صادرات و تعهدات ارزي آشنايي ندارند، اضافه کرد: متاسفانه کساني در صدر امور قرار گرفته و محصولات مهم و استراتژيک را قيمت گذاري مي کنند که از قيمت نهايي تمام شده توليد محصول توسط کشاورزان آگاهي ندارند به همين دليل برخي مواقع قيمتي را پيشنهاد مي کنند که کشت محصول با آن قيمت توجيه نداشته و اين مسئله سبب کاهش توليد مي شود. وي با بيان اينکه نظام توزيع عادلانه آب در کشور از پايه غلط است، بيان کرد: بايد براي سيستم آبياري نوين تسهيلات ارزان قيمت قرار داده شود تا همه کشاورزان بتوانند با نصب سيستم هاي نوين آبياري حداکثر بهرهوري را در مصرف آب داشته باشند و از هدررفت سرمايه ملي جلوگيري شود. رئيس انجمن سيب زميني کاران گلستان ضمن تاکيد بر حمايت بيشتر دولت از کشاورزان اضافه کرد: کشاورزان با تسهيلات کشاورزي با بهره 23 درصدي که براي خريد ادوات کشاورزي و تجهيز مزارع خود مي پردازند، قادر نيستند با توليدات کشورهاي همسايه رقابت کنند و جاي خود را در بازارهاي جهاني پيدا کنند.
انتقاد از هجوم به منابع آب و خاک بدون ضابطه
سکينه رضا عرب ديگر شرکت کننده در نشست با اشاره به اينکه در بخش کشاورزي مولفه اصلي تأثيرگذار بر روي توليد، منابع پايه اعم از آب و خاک هستند، اظهار کرد: يکي از مشکلات موجود احاطه و تسلط کافي نداشتن جهاد کشاورزي در تصميم گيريهاي مربوط به بخش آب و خاک است. سرپرست مديريت برنامه و بودجه سازمان جهادکشاورزي با بيان اينکه مديريت منابع آبي متناسب با شرايط استان نيست، اذعان کرد: با اصلاح اين امر و واگذاري سهم مديريت منابع آب بخش کشاورزي به متوليان اين بخش که شامل بخش خصوصي نيز ميشود، مديريت راحتتر و بهرهوري بيشتر خواهد شد..
وي استفاده بيش از اندازه ارگانها و اشخاص از آب را جز تبعات مديريت حوزه آب توسط ديگر نهادها برشمرد و افزود: با اين کار برنامهريزي در راستاي توليد بيشتر با حفظ منابع پايه وجود نخواهد داشت...
رضا عرب با اشاره به اينکه استفاده هر ارگان به صورت دلبخواهي از منابع باعث هجوم به منابع پايه ميشود، تصريح کرد: درست است که استان گلستان بنا به شرايط اقليمي و ديگر شرايط توليد خود را افزايش داده است اما سوال اساسي اينجاست که به چه قيمتي اين اتفاق رخ ميدهد؟ وي با تاکيد بر اينکه از دست رفتن منابع پايه به خصوص در حوزه آب و محيط زيست هزينه گزافي است براي داشتن توليد بيشتر، ادامه داد: براي رفع اين معضل و حفظ اين منابع بايد دستگاههاي تاثيرگذار همراستا و همسو در کنار يکديگر کار کنند. سرپرست مديريت برنامه و بودجه سازمان جهادکشاورزي با اشاره به اينکه يکي ديگر از مواردي که بايد در سند چشم انداز ديده شود؛ حوزه نيروي انساني است، توضيح داد: نيروهاي انساني به دو گروه مولد که به عنوان کشاورز محسوب ميشوند و نيروي انساني متخصص که به عنوان کارشناس در بخش فعال هستند، تقسيم ميشود و آموزش و تخصصي کردن دانش در اين نيروي انساني مولفه اي براي رسيدن به هدف هاي استان يعني بهرهوري بيشتر خواهد بود.