النگدره را مديريت کنيد


تیتر اول |

دکتر عبدالرسول سلمان ماهيني-

پارک جنگلي النگدره در جنوب گرگان، نگيني ارزشمند است که در همه فصول گردشگران، ورزشکاران و ساير اقشار را از شهر گرگان، ساير شهرهاي نزديک و نيز مسافران عبوري از استان به خود جلب مي کند و با زيبايي هاي طبيعي ساعاتي ارزشمند براي آرامش و تمدد اعصاب و بهبود سلامتي جسم و جان در اختيار آن ها قرار مي دهد. با اين همه، مديريت ناصحيح اين پهنه ارزشمند مي تواند نعمت هاي ياد شده را به نقمت تبديل کند. پنجشنبه گذشته در ساعات نزديک ظهر سري به پارک زدم. خودروهاي بازديدکنندگان در دوسوي ورودي پارک تنگاتنگ هم پارک شده بود. ترافيک ورودي و خروجي با تنگ تر شدن معبر و مديريت ناصحيح، سردرگم و گرفتار شده و غم انگيزتر آنکه مسوولي در اين ميان براي حل مشکل ديده نمي شد. بخت يار بود که تني چند از مردم عادي آستين ها را بالا زده و در نقش پليس ترافيک با هدايت خودروها از مسيري مارپيچ گونه و اعصاب خرد کن سعي در بازکردن قفل ترافيک در ورودي پارک داشتند و البته موفق بودند. ناراحت کننده تر آنکه در اين ميانه خودروي بزرگ باري حامل نوشابه و خوراکي راه را تنگ تر کرده بود و خود يکي از مقصران اصلي ترافيک ورودي بود. بي نظمي و مشکلات ياد شده البته بسياري از ارزش هاي پارک را در دم از بين مي برد، چنانکه بسياري بازگشت را ترجيح داده و نيامده از پارک خارج مي شدند. در اين ميانه به ذهن هر انسان فکوري اين موارد خطور مي کند:

1- آيا نمي توان با نصب تابلوهايي در ورودي سروش جنگل به رانندگان وضعيت ترافيک و ظرفيت پارک و امکان پارک ماشين در محل مناسب را اطلاع داد و آن ها را به مکان مناسب هدايت کرد؟

2- آيا نمي توان با مديريت صحيح از هر گونه پارک خودرو در دهانه ورودي پارک جلوگيري کرد؟ آيا عزم و اراده اين کار وجود ندارد؟

3- آيا نمي توان براي ماشين هاي بزرگ حمل مواد خوراکي براي رستوران هاي درون پارک زمان تحويل و رفت و آمد مشخص کرد، به گونه اي که با ساعات اوج استفاده مردم در تضاد و تصادم نباشد؟

4- آيا نمي توان با ظرفيت سنجي پارک و ارايه برنامه هاي برخط بر روي گوشي هاي موبايل، گردشگران را به شکل مناسب ميان مقاصد گردشگري توزيع کرد؟ در همان زمان با برگشت به سوي ناهارخوران و زيارت، فضاهاي باز و نسبتا خالي از گردشگر قابل مشاهده و استفاده بود!!

5- آيا نمي توان با برنامه هاي آموزشي و ترويجي توسط سيماي استان آگاهي هاي لازم براي استفاده از پارک به شکل مناسب و با وسايل نقليه مناسب ارايه شود؟ و البته اين برنامه ها بايد مکرر و درازمدت باشند!

اگر پاسخ به هريک از موارد بالا خير است، پس کارکردهاي پارک نيز تنزل شديد مي يابند يا حذف مي شوند و نعمات آن تبديل به نقمت مي گردند. قطعا اين شرايط برازنده پارک جنگلي النگدره نيست!

 

استاد گروه محيط زيست دانشگاه