آئين تجليل از غلامعلي رضايي: تئاتر سرمايه مي خواهد
تیتر اول |
مهران موذني- سينما و تئاتر گلستان آنقدر اساتيد برجسته در گلستان دارد که تا ساليان سال مي تواند شاهد نکوداشتهاي فصلي باشد. يکي از آن شخصيت ها استاد غلامعلي رضايي است. او که سالها تجربه نمايش، فيلم، دوبله، بازيگري را با خود دارد و هم چنان در اين مسير تلاش مي کند به اين خاطر نخستين روز از واپسين ماه 1403 آئين نکوداشت استادغلامعلي رضايي، پيشکسوت تئاتر، راديو، سينما و تلويزيون اما با 1 ساعت و نيم تأخير ناشي از قطعي برق برگزار شد. در اين نشست که با همراهي فعالان عرصههاي مذکور برگزار شد، به تجليل از ايشان و مروري بر کارنامه هنريشان پرداخته شد.
غلامعلي رضايي در سخنانش وضعيت سينما و تئاتر استان را زير ذرهبين برد و ضمن تعريف و تمجيد از بازيگران و کارگردانان گلستاني عنوان کرد: من فکر ميکنم کشور ما در عرصه بازيگري فوقالعاده است و نسبت به بسياري از کشورهاي ديگر شرايط بهتري دارد. شايد به خاطر مساله فيلمنامه باشد که ما کمي عقبتر هستيم. هرچند که از ادبيات کهني برخورداريم، اما تبديل يک رمان به يک فيلمنامه تخصص ميخواهد. در کارگرداني هم چندان عقب نيستيم. اما تا وقتي که امکانات در اختيار کارگردان نباشد، کارها آنچنان که بايد پيش نخواهد رفت. در تئاتر نيز شرايط به همين شکل است. من ايدههاي زيادي براي روي صحنه بردن يک نمايشنامه به بهترين شکل ممکن داريم. اما با کدام امکانات؟ متأسفانه هزينهها چندين برابر شده و تئاتر ما سرمايهگذار ندارد. براي توليد يک اثر خوب، امکانات زيادي مورد نياز است. اما با حداقل امکانات از بازيگر ميخواهند که روي صحنه اجرا کند. اينطور ميشود که تماشاگر گمان ميکند بازيگران و کارگردانان ما توانايي ندارند. در حالي که ما جزو بهترينها هستيم. يکي از کشورهاي همسايه سريال «شهرزاد» را کپي کرد و دقيقاً با همان ديالوگها ساخت. اما گويا اثرشان عليرغم امکانات زياد، بسيار ضعيف بود. اين به خلاقيت، توانايي و شعور سينمايي افراد بازميگردد. من تا کنون 13 تجربه سينمايي داشتهام و ميدانم که بازيگران مطرح و حتي جوانانمان بسيار بهتر از بازيگران اسمورسمدار کشورهاي همسايه هستند. کمتر در اين باره صحبت ميشود که کارگردانان از اغلب بازيگران گلستاني که به استانهاي ديگر ميروند، رضايت دارند. اين يعني ما فاصله زيادي نسبت به بازيگران تهران نداريم. مشکل اينجاست که به دليل حضور در شهرستان، آنچنان در دسترس نيستيم. گلايه ما از تمام مسئولين و سرمايهگذاران به اين خاطر است که در زمينه سينما سرمايهگذاري نميکنند. بسياري از کارگردانان در استان ما به دنبال سرمايهگذار هستند. اما کسي پا پيش نميگذارد. بهترين موقعيت ( لوکيشنها) در گلستان وجود دارد. کمتر استاني يافت ميشود که امکان دسترسي به کوه، جنگل، دريا و صحرا را در 30 دقيقه به شما بدهد. اين شرايط ايدهآل هر کارگرداني است. با توجه به اين پتانسيلها و استعدادهايي که هنرمندان اين استان دارند، يک کارگردان ميتواند آثار بسيار مطلوبي را در گلستان توليد کند. اما هيچ سرمايهگذاري يافت نميشود. استاد هادي نامور که چندين سال پيش از دستشان داديم، يکي از بهترين درامنويسان کشور بودند. اگر تيم بهتري در اختيار ايشان قرار ميگرفت، آثار فوقالعاده بهتري را سينما و تئاتر عرضه ميکردند. استاد نامور عليرغم اينکه هميشه در تئاتر مطرح بودند، بالاجبار از حداقل امکانات استفاده ميکردند.
رضايي در بخش ديگري از سخنانش ضمن تقدير و تشکر از تمامي حضار، به معرفي خود پرداخت و گفت: من متولد محله تالار گرگان هستم. به طور دقيق، روبهروي باشگاه افسران در خانهاي اجارهاي. پدر و مادرم هر دو متولد روستاي حسنآباد در شهرستان فريمان هستند. پدرم که به استخدام ارتش درآمده بود، در همان بدو استخدام به گرگان و محله گروهبان محله منتقل شد. علت نامگذاري اين محله اين بود که تمامي ساکنان آن گروهبانهايي بودند که از شهرهاي مختلف به گرگان منتقل شدند. به ياد دارم که مادرم ميگفت روزي که ما به گرگان آمديم، گرگان پير و ما جوان بوديم. اما پس از 8 دهه زندگي، ما پير شديم و گرگان جوان. پدرم پس از بازنشستگياش نيز تمايلي به بازگشت نداشت. چرا که آرامش و آسايش خوبي را بين مردم گرگان تجربه کرده بود.
وي درباره کارنامه هنرياش در عرصههاي مختلف هنري افزود: سال 1372 وارد راديو شدم و در کنار هنرمندان بسيار خوب آن که سالها روي صحنه نيز کنارشان بودم، فعاليت داشتم. اين فعاليتها تا سال 1383 ادامه داشت که ديگر نتوانستم به کارم ادامه بدم و از راديو خارج شدم. فعاليت تلويزيوني من نيز سال 1372 با کارآگاه علوي شروع شد...
همچنين کار سينما را نيز سال 1378 با فيلم «اسب» آغاز کردم و تا امروز نيز دست از کار نکشيدهام. فيلمبرداري آخرين کار سينمايي من به کارگرداني آقاي سجادي حسيني همين يک ماه پيش در کرج به اتمام رسيد. يک اثر اکران نشده ديگر نيز در کارنامه دارم که به کارگرداني آقاي سياوش فرهادي است. اين اثر که در بجنورد فيلمبرداري شده، از تم جديدي برخوردار است. «پيرپسر»، ديگر اثر تازهاي که در آن ايفاي نقش کردم، همين هفته گذشته در تهران اکران شد. همچنين آخرين اثر تلويزيونيام نيز که فيلمبردارياش به اتمام رسيد، «سلمان فارسي» نام دارد.
رضايي ادامه داد: سال 1391 مدتي براي شرکت در کلاسهاي گويندگي آموزشگاه گلوري به تهران رفت و آمد ميکردم. يک دوره کامل را در آن موسسه گذراندم و چندين انيميشن بهداشتي را همانجا دوبله کردم. همچنين حدودا 100 صفحه از کتاب «طهران قديم» از جعفر شهري را در راديوي اينترنتي گلوري گويندگي کردم. از من خواسته شد که در تهران بمانم. اما به دليل اينکه شرايطش را نداشتم، به گرگان برگشتم و ديگر برايم امکان کار دوبلاژ وجود نداشت. اينطور شد که از اين فضا فاصله گرفتم. اما اتودهاي نمايشياي که در آن کلاسها آموختم همچنان با من هستند. در ادامه چند تن از شرکت کنندگان در جلسه درباره جايگاه رضايي سخن گفتند.