پرسش و پاسخ با عبدالعلي زاده --- گفت و گوي پر چالش
تیتر اول |
مهران موذني- عصر چهارشنبه، هشتم اسفند ماه نشست پرسش و پاسخ جمعي از اصلاحطلبان و فعالين ستاد انتخاباتي پزشکيان با علي عبدالعليزاده، نماينده ويژه رئيسجمهور در هماهنگي اجراي سياستهاي کلي توسعه دريامحور برگزار شد. گفت و شنودي که با چالش همراه بود و شرايط اقناع براي فعالان ستاد مرکزي پزشکيان فراهم نشد، انتقادات از انتصابات استانداري تا دخالت نمايندگان و فقدان توجه به اقوام و ناتواني در به کار گرفتن نخبگان از عمده چالش هايي بود که پاسخي به آن داده نشد.
شايستهسالاري معيار ماست
نماينده ويژه رئيسجمهور در هماهنگي اجراي سياستهاي کلي توسعه دريامحور که سابقه طولانياي در حوزه سياست به عنوان وزير، استاندار و نماينده مجلس دارد، در پاسخ به برخي انتقادها، شايستهسالاري را به عنوان معياري براي انتصاب مديران دولتي معرفي کرد و گفت: يکي از آفتهاي عرصه سياسي کشور اين بود که برندگان انتخابات دولت را از يارانشان انباشته کنند. 6 ميليون نفر در کشور ما حقوقبگير دولت هستند و همين از عوامل تورمزاست. هيچ کشوري در دنيا بدين شکل نيست. در کشور 300 ميليوني آمريکا، 600 هزار نفر کارمند وجود دارد. آقاي پزشکيان براي انتخاب وزرا و مديران معيار دارد. اگر وزير، معاون وزير يا استانداري نتواند انتظارات را برآورده کند، قطعا کنار گذاشته خواهد شد. بايد از خود بپرسيم که آيا تغيير فقط در پستهاي سياسي مهم است؟ پس تغيير در برنامهها چه ميشود؟ اگر رئيسجمهوري اعضاي ستادهايش را وارد دولت کند، اما کارنامه خوبي نداشته باشد، در دوره بعدي با چه رويي از مردم رأي خواهد گرفت؟ من خدمت دکتر پزشکيان عرض کردم که در انتخابات بعدي رياستجمهوري کارنامه رأي خواهد داشت و نه قرائت قرآن و نهجالبلاغه.
از حقوق مردم دفاع ميکنيم
وي ادامه داد: مردم رأي دادند که آقاي پزشکيان از حقشان دفاع کند. ايشان اولين رئيسجمهوري بودند که با قاطعيت گفتند قانون عفاف را اجرا نخواهند کرد. برخي از نمايندگان جويا شدند که آقاي پزشکيان به چه حقي قانون ابلاغشده را اجرا نميکند. آقاي پزشکيان گفتند: اين قانون مردم را مقابل نظام قرار ميدهد و هرجا نظامي مقابل مردم قرار بگيرد، سرنگون خواهد شد. من قسم خوردم که از نظام جمهوري اسلامي دفاع کنم. پس اين قانون را اجرا نميکنم. ايشان همين جواب را به مقام معظم رهبري نيز دادند. ايشان نيز فرمودند که آقاي پزشکيان اين قانون را اجرا نکند. وفاق ملي به همين معناست که همه پاي حرف عاقلانه رئيسجمهور بايستند. دکتر پزشکيان زمان انتخابات نيز گفتند که نبايد نوعي از پوشش را به هيچ شهروندي تحميل کرد. قرآن نيز چنين چيزي را اجبار نکرده است. ايشان با تسلطي که به مفاهيم قرآني و نهجالبلاغه دارند، سعي ميکنند تا بر مبناي قرآن و نهجالبلاغه تصميمگيري کنند. از همين رو، هرکس که مقابل ايشان قرار ميگيرد نيز اگر عنادي نداشته باشد، با يک آيه از قرآن يا جملهاي از نهجالبلاغه، با ايشان همراه ميشود.
از 1405 تا 1415 کسري برق نداريم
عبدالعليزاده درباره ناترازي انرژي افزود: آقاي پزشکيان از روزي که وارد پاستور شدند، به دنبال رفع ناترازي برق بودهاند. شرايط نيروگاههاي برق ما بحراني است و ظرفيت پاسخگويي به نياز کشور را ندارند. در حال حاضر حداکثر 60 هزار مگاوات برق توليد ميکنيم و 18 هزار مگاوات کم داريم. برآورد ما اين بود که ما براي 8 سال رياستجمهوري آقاي پزشکيان بايد 30 هزار مگاوات اضافهتر توليد کنيم. چرا که 12 هزار مگاوات به نياز کشور اضافه خواهد شد. ايشان تصميم شجاعانهاي گرفتند و گفتند که ديگر به دنبال برق حرارتي نرويم. سوزاندان مازوت، گازوئيل يا گاز براي تامين برق به معناي مريض کردن مردم و زدن خنجري از پشت به آنهاست...
ايشان فرمودند که طي 2 سال آينده، نيروگاههاي خورشيدي ساخته شود. تا سال 1405 به حول قوه الهي 30 هزار مگاوات به توليد برق کشور افزون خواهيم کرد و اين يعني تا 1415 ديگر خبري از کسري برق نخواهد بود.
عدالت آموزشي در دستور کار ماست
وي عنوان کرد: معاون ويژه رئيسجمهور آقاي پزشکيان فرمودند تا عدالت در آموزش و بهداشت در کشور اجرا شود. هرچند که دولت هم براي اين کار پولي ندارد. ايشان به دنبال استفاده از پول دولت در اين حوزه و افزايش تورم نيستند و با اتکا به اراده مردم به ميدان آمدهاند تا با کمک مردم در مناطق دورافتاده مدرسه بسازند. ايشان مصمم هستند از طريق شبکه گسترده آموزشي کشور که به زودي ايجاد خواهد شد، اين امر را اجرا کنند تا معلمين مناطق دورافتاده با ديدن تدريسهاي پيشرفته، سطح تدريسشان را ارتقا دهند. دانشآموزان اين نقاط در چنين شرايطي ميتوانند براي رسيدن به دانشگاه با دانشآموزان شهرهاي بزرگ رقابت کنند.
شکست پزشکيان شکست مردمسالاري است
در انتها، نماينده ويژه رئيسجمهور در واکنش با نااميدي جامعه گفت: چرا بازتاب افکار عمومي کشور عليه رئيسجمهوري است که از روز اول بر تعهداتش در راستاي منافع ملي پافشاري ميکند؟ چرا ميگويند که وفاق او به نفاق تبديل شده است؟ حواسمان باشد که پشت رئيسجمهوري که به دنبال تبديل اصل تغيير به يک فرهنگ است را خالي نکنيم و نگوييم چرا به اعضاي ستادش کمتوجهي ميکند. چرا تأکيد ميکنيد که در انتخاب مسئولين فقط از اعضاي ستاد انتخاباتي ايشان استفاده شود؟ اگر به دنبال انجام کاري براي جوانان هستيم، آنها را کنار بازنشستگان باتجربه بگذاريم تا شرکتهايي را براي اداره کشور تأسيس کنند. نميشود که هم دنبال ايجاد بخش خصوصي براي اداره کشور باشيم و هم بخواهيم از دولت حقوق بگيريم. در عمق دولت دکتر پزشکيان تا به امروز 50 نفر بازنشسته حضور دارند. اگر تصور ميکنيد حذف اين 50 نفر موجب حل مشکلات ميشود، من نفر اولي هستم که کنار خواهد رفت. رئيسجمهور براي رفع تحريم نياز به حمايت دارد. پس از اتفاقات غزه، لبنان و سوريه حل مسئله تحريمها بسيار دشوار است. اما بايد صورت بگيرد. دولتي که بر سر کار آورديد را حمايت کنيد. شکست دولت پزشکيان، شکست مردمسالاري است. در اين نشست که در انتها به بحث و جدل کشيده شد نيز فعالان سياسي و ستاد دکتر پزشکيان نظرات خود را ابراز کردند که با هم مي خوانيم.
به مديران گلستاني ميدان دهيد
عبدالحکيم فيروزي، رئيس جبهه اصلاحات گلستان از عدم انتصاب مديران گلستاني در سطوح ملي انتقاد کرد و گفت: استان گلستان در تمام انتخاباتهايي که جريان اعتدال و اصلاحطلبي حضور داشت، نقش برجستهاي داشته است. استان گلستان يک استان اصلاحطلب است. اما در دوران رياستجمهوري آقاي خاتمي و روحاني ديده نشده است. انتظار ما اين بود که چنين خسراني در دولت آقاي پزشکيان جبران شود. اما اينچنين نشده و هيچکدام از مديران اين استان نه در قامت وزير و نه معاون وزير حضور پيدا نکردند. افرادي که ملت را اميدوار کردند، خود امروز در حال نااميد شدن هستند.
از نيروهاي ستاد پزشکيان استفاده نشده است
محمدحسين علياصغري، دبير اتحاديه انجمنهاي اسلامي گلستان که نخستين منتقد اين جلسه بود، با تأکيد بر استفاده از نيروهاي ستاد انتخاباتي پزشکيان عنوان کرد: تاکنون نه از تفکر و نه از تواناييهاي 85 الي 90 درصد از نيروهاي موجه و توانمند ستاد انتخاباتي دکتر پزشکيان در استان استفاده نشده است و آنها در حال استراحت هستند،اگر اين افراد توانمند به ميدان آورده نشوند، شعار دکتر پزشکيان تحقق نخواهد يافت.
بانيان وضع موجود را برکنار کنيد
حسينقلي قوانلو، معاونت ستاد مرکزي پزشکيان و رئيس اسبق سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان با انتقاد از اوضاع اقتصادي کشور، به ريشهيابي اين مشکلات پرداخت و اظهار داشت: استان گلستان طبق آمار وزارت رفاه، پس از سيستان و بلوچستان و کردستان در رتبه سوم محروميت قرار دارد و 48 درصد خانوار اين استان زير خط فقر هستند. در 200 کيلومتر ساحل استان گلستان يک شهرک ساحلي مشابه شهرکهاي مازندران ساخته نشده است. اين در حالي است که مازندران و گيلان بودجه محروميتزدايي بيشتري از ما دريافت ميکنند و ما در دريافت بودجه محروميتزدايي در رتبه 15 قرار داريم. با اين حال، نمايندگانمان در ديدار با استاندار ادعا ميکنند رتبه اول رشد جذب منابع را در سال جاري در اختيار داريم! 6 ماه از دولت جديد و 100 روز از استانداري جناب طهماسبي ميگذرد. اما تنها 5 يا 6 مديرکل جديد منصوب شد. اگر بنا بود که بانيان وضع موجود تغييري ايجاد کنند، در اين 3 سال مديريتشان ايجاد ميکردند. اگر مردم به دنبال تغيير نبودند، به آقاي جليلي رأي ميدادند. چرا مديران حامي ايشان همچنان در رأس کار هستند؟ گمان ميکنيد 16 ميليون نفري که براي تغيير به آقاي پزشکيان رأي دادند، همچنان بر سر رأيشان هستند؟ وفاق به معناي محکم ايستادن آقاي پزشکيان و چانه زدن ايشان براي اجراي FATF است. در شرايطي که دلار به 100 هزار تومان خواهد رسيد، ديگر مردم چگونه از ايشان حمايت کنند؟ اين دولت آخرين اميد مردم بود و با چنين شرايطي، ما ديگر رويي نخواهيم داشت تا در انتخابات بعدي مردم را پاي صندوقهاي رأي بياوريم.
قوم ترکمن را ناديده نگيريد
دکتر طيب نازقليچي، رياست ستاد مرکزي پزشکيان در شهرستان گنبدکاووس به نمايندگي از جمعيت ترکمن استان از انتصابات اخير ابراز ناراحتي کرد و گفت: بنده معتقدم که اداره امور استان بايد بر اساس شايستهسالاري باشد. اعتقاد من اين است که انتصابات بايد بر مبناي توانمندي، تخصص و تعهد انجام شود. نه بر اساس روابط شخصي يا وابستگيهاي سياسي. بنده مخالف هرگونه تبعيض، اعم از قومي، جنسيتي يا مذهبي هستم. اما انتظار دارم که افرادي که در سختترين روزها، صادقانه تلاش کردند، امروز ناديده گرفته نشوند. يکي از نکات مهمي که به بنده، به عنوان رئيس ستاد انتخاباتي پزشکيان در گنبد محول شده، اين است که بگويم بيش از 40 درصد جمعيت استان را ترکمنها تشکيل ميدهند که اکثريت قاطع آراي خود را در اين دوره به دکتر پزشکيان اختصاص دادند. آيا از نظر آماري قابل توجيه است که در تمام اين سالها، تنها يک يا دو نفر از اين عزيزان در سطوح مديريتي کلان به کار گرفته شده باشند؟ در حالي که در استان، بيش از 50 الي 60 سمت مديريتي کلان در استانداري و دستگاههاي اجرايي وجود دارد. براي جلوگيري از آسيبهاي پيشبينيشده، پيشنهاد ميکنم يک کارگروه مشورتي متشکل از نمايندگان ستادها در سطح استان تشکيل شود تا در تصميمگيريها، نظر اين افراد نيز مورد توجه قرار گيرد. همچنين فرايند انتصابات و سياستگذاريها شفاف باشد تا اين احساس به وجود نيايد که تصميمات در يک حلقه بسته گرفته ميشود.
به وعدهها درباره زنان عمل کنيد
عاليه ميرآييز، معاون بانوان ستاد مرکزي پزشکيان در گلستان با اشاره به عملي نشدن وعدههاي انتخاباتي درباره بهکارگيري زنان در عرصههاي مديريتي عنوان کرد: زنان نقشها و مسئوليتهاي مختلفي در منزل، محيط کار و اجتماع در اختيار دارند. اگر بخواهيم بدون غرض قضاوت کنيم، سنگيني ترازوي عدالت به طرف زنان ماست. اين در حالي است که بعد از انتخابات وعدههاي داده شده تحقق پيدا نکرد. ما به وعدههاي رياستجمهور دل خوش کرده بوديم که 30 درصد از بانوان به کار گرفته خواهند شد. متأسفانه در استان ما چنين اتفاقي نيفتاد و ما حتي مورد مشورت دولتمردانمان در سطح استان نيز قرار نگرفتيم. به طوري که تاکنون فقط يک فرماندار زن در شهرستان کردکوي انتصاب شده است. زنان شايسته ما نه ديده شدند و نه مورد مشورت قرار گرفتند. ما زنان فکر ميکنيم که در اين جامعه ابزاري هستيم که در شرايط خاص استفاده شده و بعد از اتمام کار، کنار گذاشته ميشوند. و اين عين واقعيت است. با اين حال، حتي اگر مورد بيمهري قرار بگيريم، باز هم براي ساختن کشورمان در شرايط سخت کنوني تلاش خواهيم کرد.
جاي تغيير را به وفاق ندهيد
سيد علي ميرخاندوزي، عضو شوراي شهر راميان و رياست جوانان ستاد انتخاباتي پزشکيان در گلستان ضمن انتقاد از سياستهاي پيش گرفتهشده در قبال جوانان، از تغيير گفتمان رياستجمهور از تغيير به وفاق انتقاد کرد و گفت: اگر جوانان در صحنه حضور پيدا نميکردند، موفقيتي در انتخابات حاصل نميشد. اين نگرانکنندهست که من با 41 سال سن به عنوان رئيس ستاد جوانان فعاليت کنم. متأسفانه ما به نسل جوان دسترسي نداريم و شکاف بين حاکميت و جوانان باعث شده که ما از اين بابت نگران باشيم. چرا بايد بازنشستگان با رنگ کردن موهايشان به دنبال اخذ مجوز بازگشت به کار باشند؟ ما هنگام انتخابات با پروژکتور دنبال جوانان ميگشتيم. اما امروز روي جوانان ما پروژکتور مياندازند تا عيبي به آنها بچسبانند. ما براي پيروزي دکتر پزشکيان جنگيديم. اما امروز جوانان ستاد آقاي جليلي گزينههاي مديريت هستند. آقاي رئيسجمهور پيش از انتخابات از تغيير صحبت ميکرد. اما پس از انتخابات صحبت از وفاق مرسوم شد.
از ابتذال معرفتي رها شويم
دکتر قاسم کياموسوي، قائم مقام ستاد مردمي دکتر پزشکيان که نگاهي متفاوت به شرايط کنوني داشت، به ابتذال معرفتي کشور در سير تاريخياش پرداخت و عنوان کرد: سيري تاريخي ما در حوزه حکمراني همواره دچار نوعي ابتذال معرفتي، گفتماني و فرهنگي بوده است. تمام مواردي که در اين جلسه ذکر شد، ذيل گفتمان معرفتي حکمراني تعريف ميشود. وقتي هنوز به مفهوم شهروندي نرسيدهايم، چگونه ميتوانيم اولويت را به افراد شايسته بدهيم؟ متأسفانه در حوزه انديشه هميشه در کما بودهايم. اگر اساس دغدغههاي ما بر تغيير ساختار معرفت گفتمان حکمراني استوار نباشد، مشکلات امروزمان مجدداً براي نسلهاي بعدي تکرار خواهد شد. تاکنون مبناي معرفتي ما در حکمراني صحيح نبوده و عقلانيت در پستوها پنهان بوده است. از همين رو هيچگاه يک پروتکل درست براي انتخاب مديران نداشتهايم. اميدوارم که گفتمان اصلاحات را بيش از اين به حوزه قدرت مصلوب نکنند. تنها چيزي که سبب شد گفتمان زيباي اصلاحات از درون تهي شود، معطوف بودنش به قدرت بود که ما را از بسط دادن اين گفتمان در بستر جامعه مدني محروم کرد.
از دخالت نمايندگان جلوگيري شود
عباس علياکبري، رئيس فرهنگيان ستاد پزشکيان در گلستان ضمن اشاره به دغدغههاي فرهنگيان، دخالت نمايندگان مجلس در انتصابات مديران گلستان را آماج انتقاداتش قرار داد و بيان کرد: بايد به دو رکن اصلي مدارس توجه صورت بگيرد. ابتدائاً حقوق و معيشت معلمين بازنشسته، خصوصاً در بحث بيمه درماني و تکميلي. سپس بحث سرانه آموزشي مدارس و به طور مشخص سرانه تجهيزات آموزشي هنرستانها. همچنين متأسفانه شاهد دخالت بيش از اندازه نمايندگان مجلس گلستان در انتصابات استان هستيم. گمان نميکنم بحث وفاق در اين مورد نيز صدق کند.
به روند تغيير سرعت ببخشيد
صفرقلي خواجه، رئيس ستاد کشاورزان گلستان، انتصاب برخي وزرا و مديران استاني را سدي بر مسير تغيير قلمداد کرد و گفت: استان ما عليرغم اينکه در شمال کشور واقع شده، با مشکلاتي در حوزه آب دست و پنجه نرم ميکند. امروزه با بحرانهايي از اين قبيل روبهرو هستيم. پيشنهاد ميشود که در معيارهاي وفاق تجديد نظر صورت بگيرد. انتصاب برخي وزرا و به تبع آن، برخي مديران استاني مشکلات را تشديد کرده است. فرايند تغيير بايد سرعت پيدا کند.
گرههاي اصلي را باز کنيد
اسماعيل اسلامي، چهره روحاني اصلاحطلب بر لزوم رفع گرههاي اصلي کشور تأکيد کرد و گفت: مجموعه ستادهاي انتخاباتي دکتر پزشکيان نه رقيب يکديگر، بلکه رفيق يکديگرند. ما براي ايجاد تغيير به ميدان آمديم که خوشبختانه اتفاق هم افتاده است. اما اين تغيير مربوط به مسائل داخلي ما بود. مردم نيز انتظار دارند تا تغييرات کلاني اتفاق بيفتد و با رفع گرههاي اصلي، مشکلات اقتصادي نيز حل شود و مردم طعم تغييرات بزرگ را بچشند.
احساس تبعيض را از بين ببريد
حکيم کوچکي، قائممقام ستاد مرکزي پزشکيان با انتقاد به بيتوجهي به قوم ترکمن در انتصابات اخير استان عنوان کرد: مردم شريف ترکمنصحرا مشارکت گسترده و کمنظير خود را در دورههاي مختلف با خلق حماسه و حضور گرم و پرشور خود، احساس مسئوليت خويش را در تعيين سرنوشت کشورشان نشان دادند. اما آنگونه که ما انتظار داشتيم و جناب رئيسجمهور وعده داده بودند، عليرغم مشارکت حداکثري در انتخابات، به مطالبات و نيازهاي اهل سنت توجه نشده است. خالي ماندن کرسيهاي مديريت از چهرههاي توانمند اين قوم مانند خاموش ماندن ستارهاي درخشان است. عدم بهرهمندي از اين پتانسيل ارزشمند، نه تنها حق اين قوم را ضايع ميکند، بلکه از پيشرفت و توسعه استان ميکاهد. عدم رفتار عادلانه در روند انتصابات استاني و کمبود فرصتهاي برابر، سبب ايجاد احساس تبعيض و نارضايتي ميان هماستانيهاي ما گرديده است.
نمايندگان کاري جز دخالت در انتصابات ندارند
محمد مهدي بهزاديان، رئيس ستاد انتخابات پزشکيان در گلستان با اشاره به خطرات پيرامون نهاد انتخابات گفت: در شرايط کنوني نهاد انتخابات در خطر است. مگر ميشود عدهاي انتخابات را با سختي و مشقت پيروز شوند. اما عده ديگري به نام وفاق روي کار بيايند؟ در حال حاضر، استانداري آقاي طهماسبي در آستانه 100 روزگي قرار دارد. اين در حالي است که هيچ يک از 5 معاون ايشان اصلاحطلب نيستند. البته دوستان ما در بين فرماندارها و مديرکلها قرار گرفتهاند و نظرات ستادها در برخي شهرها اعمال شده است. اما در ادارات نمايندگاني که انگار کاري جز انتصابات در اين مملکت ندارند، اجازه اين کار را نميدهند. وزيري با استاندار تماس ميگيرد و ميگويد در صورت انتصاب نشدن شخصي، استيضاح خواهد شد. اين به معناي از بين رفتن سرمايههاي اجتماعي است. ما از استاندار انتظار اقتدار داريم.