پایان کشاورزی سنتی


تیتر اول |

فاطمه سراوانی-  کشاورزی در استان گلستان سالهاست با بحران کمبود منابع آبی مواجه است و در چنین شرایطی، هر نوع تولید کشاورزی باید بر‌اساس بهره‌وری آب ارزیابی شود. این یعنی به ازای هر متر مکعب آب، چه میزان محصول در استان تولید می‌شود. می توان با قاطعیت گفت که هیچ روش کشاورزی به‌اندازه کشت گلخانه‌ای بهره‌ور نیست. در کشت‌های فضای باز، به‌طور میانگین بین ۲ تا ۴ کیلوگرم محصول تولید می‌شود، اما این میزان در گلخانه‌ها به ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم و حتی در سیستم‌های پیشرفته به ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم می‌رسد.

علاوه بر افزایش تولید، کشاورزی گلخانه‌ای به کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی و صرفه‌جویی قابل توجه در مصرف آب منجر می‌شود. دستيابی به توليد بالا در واحد سطح محصولات سبزي و صيفی، گل و گياه زینتی نسبت به شرایط توليد در فضاي باز، افزایش بهره وری مصرف آب تا ده برابر شرایط زراعی با توجه به وقوع خشکسالی و کم آبی در استان، ایجاد اشتغال در واحد سطح ( 10 نفر به ازاي هر هکتار گلخانه)، آزادسازی سطح کشت در دسترس برای توليد سایر محصولات، ایجاد ارزش اقتصادی بالاتر و امکان صادرات به دیگر کشورهای منطقه با توجه به نزدیکی استان گلستان به کشورهای آسيای ميانه و اوراسيا از جمله مواردی است که می توان از اهداف توسعه کشت گلخانه ای در استان برشمرد.

در حال حاضر ۱۱۴ هکتار گلخانه در حال بهره برداری در استان گلستان وجود دارد.  قریب به ۶۵ هکتار گلخانه در حال ساخت و ۱۵۰ هکتار مجوز آماده شروع عمليات اجرایی نشان دهنده این است که ظرفیت توسعه این مهم در استان وجود دارد. 

بالا بودن هزینه های جاری گلخانه و درخواست اعطای یارانه به نهاده های توليد گلخانه ای (کود، سم و بذر)، کوتاه نبودن مسير اخذ مجوزهای لازم برای تاسيس و توسعه گلخانه ها مانند استعلام امور آب و حذف برخی از استعلامات غير ضروری، فراهم کردن مشوق های لازم مانند معافيت های صادراتی و واگذاری زمين از محل زمين های دولتی و ملی برای ایجاد زیرساخت شهرک و مجتمع های گلخانه ای و عدم تخصيص و پرداخت تسهيلات کم بهره از مهم ترین چالش های توسعه گلخانه ها در استان است.

 

سیاست و برنامه جدی سازمان جهاد کشاورزی استان باید ترویج و توسعه کشت گلخانه ای و نیز ترغیب کشاورزان به ورود به این عرصه و البته با ارائه حمایت های تسهیلاتی، کارشناسی و نظیر آن باشد چرا که به نظر می رسد دوران کشت در فضای باز و کشاورزی سنتی  در استان گلستان به سر آمده و کشت گلخانه ای  تنها راه نجات این استان از بحران منابع آبی است.