فرصت ترکمنستان و آسياي ميانه
تیتر اول |
مديرعامل مجموعه سرمايهگذاري توسعه تجارت ترکمنستان و آسياي ميانه، در نشست خبري اتاق مشترک ايران و ترکمنستان از آغاز به کار اين مجموعه خبر داد و تأکيد کرد: استان گلستان به عنوان دروازه ورود به آسياي ميانه ظرفيت عظيمي براي توسعه تجارت خارجي دارد و تشکيل اين مجموعه گامي اساسي در راستاي بهرهگيري از اين ظرفيتها خواهد بود. حسينقلي قوانلو با اشاره به سند توسعه استان گلستان اظهار داشت: در سالهاي اخير بررسيهاي متعددي درباره جهتگيري توسعه استان انجام شد و به اين نتيجه رسيديم که اولويت نخست گلستان تجارت است، نه کشاورزي، نه گردشگري و نه صنعت، بلکه تجارت. نزديکي استان به ترکمنستان و موقعيت ژئوپليتيک آن، فرصتي طلايي براي توسعه صادرات و ايجاد زيرساختهاي تجاري با کشورهاي آسياي ميانه فراهم کرده است. به گزارش گلشن مهر، وي با اشاره به اينکه حجم تجارت ترکمنستان به بيش از 15 ميليارد دلار رسيده است، گفت: متأسفانه سهم استان گلستان از اين بازار عظيم بسيار ناچيز است. در حالي که ترکمنستان به تنهايي بيش از 7 ميليارد دلار واردات دارد، صادرات استان گلستان به اين کشور کمتر از 100 ميليون دلار است. اين وضعيت قابل قبول نيست و بايد از ظرفيتهاي موجود براي افزايش اين رقم استفاده کرد.
چرا مجموعه توسعه تجارت ترکمنستان و آسياي ميانه تشکيل شد؟
مديرعامل اين مجموعه درباره ضرورت تشکيل آن گفت: يکي از چالشهاي بزرگ ما در ورود به بازارهاي آسياي ميانه، پراکندگي فعالان اقتصادي و نبود انسجام در سرمايهگذاري و صادرات بوده است. بسياري از شرکتهاي ايراني به صورت فردي و بدون پشتوانه وارد بازار ترکمنستان و ساير کشورهاي منطقه ميشوند و در نهايت با مشکلاتي همچون قوانين سختگيرانه، تأمين مالي و مسائل گمرکي مواجه ميشوند. اما تشکيل اين مجموعه، فرصتي براي تجميع سرمايهها، توانمندسازي شرکتها و ورود قدرتمند به بازارهاي منطقه خواهد بود. وي افزود: ما در استان گلستان شرکتهاي توانمندي داريم که بهتنهايي قادر به حضور در پروژههاي بزرگ نيستند، اما اگر در قالب يک مجموعه منسجم و سازمانيافته فعاليت کنند، ميتوانند در پروژههاي عظيم ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان و تاجيکستان نقشآفريني کنند...
فرصتهاي اقتصادي در ترکمنستان و آسياي ميانه
قوانلو با اشاره به توسعه زيرساختهاي اقتصادي در ترکمنستان گفت: اين کشور در حال اجراي پروژههاي عمراني بزرگي از جمله شهرسازي، زيرساختهاي حملونقل و توسعه گردشگري است. دولت ترکمنستان اخيراً سرمايهگذاريهاي کلاني در توسعه شهرهاي جديد آغاز کرده و فرصتهاي متعددي براي پيمانکاران و تأمينکنندگان مواد اوليه فراهم شده است. در گذشته بسياري از مصالح ساختماني مورد نياز ترکمنستان از استان گلستان تأمين ميشد و حالا با ايجاد اين مجموعه، اين روند تقويت خواهد شد. وي همچنين تأکيد کرد: در حوزه صادرات خدمات فني و مهندسي نيز فرصتهاي بينظيري پيش روي ماست. بسياري از پروژههاي ترکمنستان به شرکتهاي خارجي واگذار ميشود، در حالي که شرکتهاي ايراني ظرفيتهاي بالايي در اين زمينه دارند و ميتوانند سهم بيشتري از اين بازار را تصاحب کنند.
جذب سرمايهگذاران و ساختار سهامداري مجموعه
مديرعامل مجموعه توسعه تجارت ترکمنستان و آسياي ميانه با اشاره به ساختار سهامداري اين مجموعه بيان کرد: هيئت مؤسس مجموعه متشکل از 11 سرمايهگذار توانمند است که تاکنون 55 درصد از سهام را تأمين کردهاند. اما هدف ما اين است که فرصت سرمايهگذاري را براي افراد بيشتري فراهم کنيم. به همين دليل، امروز بهطور رسمي اعلام ميکنيم که سرمايهگذاران جديدي که علاقهمند به مشارکت در اين طرح هستند، ميتوانند به اين مجموعه بپيوندند. وي با بيان اينکه در اين مجموعه بيش از هر چيز به تفکر توسعهنگر نياز داريم، خاطرنشان کرد: سرمايه مالي مهم است، اما مهمتر از آن، افرادي هستند که نگاه بلندمدت به توسعه تجارت با آسياي ميانه دارند. ما قصد داريم سرمايههاي خرد را گرد هم آوريم و آنها را در پروژههاي کلان منطقهاي به کار بگيريم.
اولويتهاي مجموعه و گامهاي آينده
قوانلو در ادامه سخنان خود به برنامههاي آينده مجموعه اشاره کرد و گفت: اولين هدف ما ورود به بازار ترکمنستان و توسعه صادرات به اين کشور است. در مرحله بعدي، قزاقستان، ازبکستان و تاجيکستان در دستور کار قرار دارند. اين کشورها در سالهاي اخير رشد اقتصادي خوبي داشتهاند و فرصتهاي فراواني براي صادرات مواد اوليه، مصالح ساختماني، صنايع غذايي و خدمات فني و مهندسي ايجاد کردهاند. وي همچنين به ظرفيتهاي تجاري استان گلستان اشاره کرد و افزود: ما تجربه موفقي در تأمين مصالح ساختماني ترکمنستان داريم. بسياري از پروژههاي زيربنايي عشقآباد از طريق همين استان تأمين شده است. اکنون زمان آن رسيده که اين تجربيات را گسترش دهيم و بهصورت سازمانيافته در پروژههاي کلان حضور يابيم. قوانلو در پايان سخنان خود تأکيد کرد: تشکيل اين مجموعه تنها يک اقدام اقتصادي نيست، بلکه حرکتي استراتژيک براي توسعه استان گلستان و افزايش سهم ايران در بازار آسياي ميانه است. اگر امروز اين فرصت را از دست بدهيم، کشورهاي ديگر جاي ما را خواهند گرفت. ترکمنستان و کشورهاي همسايه به سرعت در حال رشد و توسعه هستند و اين ما هستيم که بايد در اين مسير نقشآفريني کنيم. وي از تمامي فعالان اقتصادي، سرمايهگذاران و کارآفرينان دعوت کرد تا به اين مجموعه بپيوندند و در مسير توسعه تجارت خارجي کشور سهيم شوند. ما ميتوانيم با هم يک تحول بزرگ در تجارت خارجي ايران ايجاد کنيم و سهم واقعي خود را از بازارهاي بينالمللي بگيريم.