گلستان بهشت گردشگري روستايي
تیتر اول |
فاطمه سراواني- براساس آخرين اطلاعات گردآوري شده در سال 1400، استان گلستان داراي 1008 روستا است و 47 درصد از جمعيت استان در روستاها زندگي ميکنند. گردشگري روستايي در استان گلستان به دليل تنوع اقليمي، جاذبه هاي طبيعي و فرهنگي غني، پتانسيل بالايي براي توسعه دارد. در سال هاي اخير، الگوهاي موفقي در اين زمينه شکل گرفته اند خوشبختانه تعداد اقامتگاههاي بوم گردي در روستاهاي هدف گردشگري در استان رو به افزايش است و به توسعه گردشگري روستايي به طور موثري کمک مي کند. اين اقامتگاهها قريب به اتفاق با استفاده از مصالح بومي و معماري سنتي ساخته شده و توسط اهالي روستا اداره مي شوند به غير از کسب درآمد اين اقامتگاهها اهدافي از جمله ارائه تجربه اي اصيل از زندگي روستايي به گردشگران و حفظ محيط زيست و فرهنگ بومي را دنبال مي کنند. از سوي ديگر توليد و عرضه محصولات کشاورزي ارگانيک، صنايع دستي و هنرهاي سنتي توسط روستاييان، نقش مهمي در جذب گردشگران و ايجاد درآمد پايدار دارد. برگزاري بازارهاي محلي و جشنواره هاي فصلي براي عرضه اين محصولات نيز به معرفي آنها کمک مي کند. براي مثال روستاي زيارت در نزديکي شهر گرگان به دليل وجود آبشار، چشمه آب گرم و طبيعت بکر، محصولات لبني محلي و صنايع دستي مانند قاليبافي توانسته است گردشگران زيادي را جذب کند. همچنين حدود 25 درصد جنگلهاي هيرکاني در استان گلستان واقع است و متنوعترين گونههاي گياهي و جانوري در اين محدوده قرار دارد. بنابراين اين استان با داشتن گنجينه ارزشمندي همچون جنگل هاي هيرکاني، آبشارها، کوهها و دشت هاي وسيع ظرفيت بالايي براي توسعه گردشگري و طبيعت گردي دارد و روستاهاي زيبا در دل جنگل هاي سرسبز از منحصربه فردترين جلوه هاي گردشگري است. فعاليتهايي مانند پياده روي، کوهنوردي، دوچرخه سواري، اسب سواري و پرنده نگري در تالاب هاي زيباي استان در اين زمينه مورد توجه قرار گرفته اند.
پارک ملي گلستان، جنگل ناهارخوران، النگ دره، رنگو و...... با داشتن تنوع زيستي بالا و مسيرهاي پياده روي متعدد يکي از مقاصد محبوب طبيعت گردان است.
استان گلستان با داشتن اقوام مختلف و آثار تاريخي متعدد، جاذبه هاي فرهنگي و تاريخي فراواني دارد. برگزاري تورهاي فرهنگي بازديد از موزه ها و بناهاي تاريخي و شرکت در مراسم و جشن هاي محلي از جمله فعاليتهايي است که در اين زمينه انجام مي شود.
براي مثال شهر گنبد کاووس با داشتن برج آجري قابوس به عنوان يک اثر تاريخي و فرهنگي مهم گردشگران زيادي را به خود جذب مي کند.
روستاي پاقلعه نيز از نمونه روستاهاي تاريخي محسوب مي شود که با خانه هاي پلکاني و بافت سنتي جذابيت زيادي براي گردشگران دارد.
استان گلستان در زمينه گردشگري کشاورزي نيز پتانسيل هاي قابل توجهي دارد اين شاخه نوظهور صنعت گردشگري فرصت هاي بي نظيري براي توسعه اقتصادي مناطق روستايي فراهم مي کند.
اما آنچه حايز اهميت است معرفي جاذبه هاي گردشگري روستايي به گردشگران داخلي و خارجي و راهکارهاي اين مهم است. در مرحله اول شناسايي دقيق و کامل تمامي جاذبه هاي گردشگري روستاهاي استان، پس از آن ايجاد زيرساخت هاي مناسب شامل بهبود راههاي دسترسي است اعم از مرمت و بهسازي جاده ها و راههاي دسترسي به روستا و جاذبه هاي گردشگري بايد مورد توجه قرار گيرد.
سپس توسعه اقامتگاهها با ايجاد و احداث خانه هاي مسافر و اقامتگاههاي کوچک با رعايت معماري سنتي روستا، ايجاد سرويس هاي بهداشتي و بهبود خدمات ارتباطي اعم از پوشش تلفن همراه و اينترنت.
از ياد نبريم مشارکت جامعه محلي و اهالي روستاها در برنامه ريزي و مديريت گردشگري به منظور حفظ اصالت فرهنگي و طبيعي روستا بسيار مهم است.
براي توسعه گردشگري روستايي پايدار لازم است برنامه ريزي دقيقي انجام شود و به تمامي جوانب اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و زيست محيطي توجه شود.
همچنين لازم است از تجربيات موفق ساير مناطق و کشورها در اين زمينه استفاده شود و با توجه به شرايط خاص هر روستا الگوهاي مناسب انتخاب و اجرا شوند.
گذشته از اين گردشگري در کنار مزاياي اقتصادي و اجتماعي بسياري که براي روستاها به همراه دارد مي تواند آسيب هاي قابل توجهي نيز به بافت فرهنگي اجتماعي اقتصادي و زيست محيطي اين مناطق وارد کند.
درک اين آسيب ها و تلاش براي کاهش اثرات زيان بار آن ها براي توسعه پايدار گردشگري روستايي ضروري است.