توسعه فضای سبز در دست هیات دولت


گزارش |

اعظم محبی: چهار هکتار از سایت اداری جهاد کشاورزی گلستان که در مرکز شهر گرگان قرار دارد در تفاهمنامه ای برای ایجاد فضای سبز به شهرداری واگذار شده و اجرای آن در انتظار تأیید هیئت دولت است. کانون زندگی انسان برای حفظ پایداری خود نیازمند فضاهای سبز شهری بوده و کمبود این سرانه‌ها با توجه به رشد و گسترش شهر و شهرنشینی می‌تواند مشکلاتی در ادامه فعالیت‌های شهری ایجاد کند. شاید در منظر بسیاری از اهالی کشور، گرگان شهری سرسبز با فضای سبز مطلوب بوده و سرانه فضای سبز در آن بسیار بالاتر از متوسط کشوری می باشد که از اصلی ترین دلایل آن گنجاندن پارک‌های جنگلی النگدره و ناهارخوران به عنوان بخشی از فضای سبز شهری است اما ساکنان گرگان، سال‌ها است که کمبود پارک و فضای سبز شهری را در هسته مرکزی و بخش جنوبی احساس می‌کنند. در سنوات مختلف تصمیم گیری جهت افزایش مساحت فضای سبز شهری در دستورکار مدیران شهری بوده است و برای این کار ضمن افزایش خدمات عمومی در مناطقی مانند النگدره و ناهارخوران به اشکال مختلف به افزایش پارک‌ها و بوستان‌های شهر اقدام کرده که یکی از این روش‌ها تبدیل برخی اراضی درون شهری متعلق به ادارات دولتی به فضای سبز است. موضوعی که در حال پیگیری بوده و در آخرین مورد می‌توان به تلاش برای تهاتر چهار هکتار از اراضی سازمان جهاد کشاورزی گلستان با یک بنای اداری اشاره کرد، موضوعی که در پارلمان شهری تصویب و چشم انتظار مجوز دولت است.

■ نقش فضاهای سبز در نشاط اجتماعی

یک کارشناس جنگلداری شهری گفت: پارک‌ها، جنگلکاری ها و فضاهای سبز شهری و همچنین توسعه آنها اساساً بر این اصل بنیادی طراحی می‌شوند که موجب ارتقا کیفیت زندگی شده و در دستگاه تنفس شهری نقش ایفا کنند و در نهایت محلی برای استراحت و گذراندن اوقات فراغت شهروندان در نظر گرفته می‌شوند. فائزه شیخ با بیان اینکه گسترش شهرنشینی علاوه بر دستاوردهای مثبت، پیامدهای منفی برای جوامع بشری داشته است، افزود: از جمله این پیامدها می‌توان به معضل‌های محیطی، اجتماعی و زیستی مانند خشونت محیط، کاهش تعامل اجتماعی اشاره کرد که در این میان اماکنی مانند بوستان‌ها و فضاهای سبز می‌توانند علاوه بر کاهش پیامدهای منفی، به ارتقا زندگی شهری هم کمک کنند. وی با اشاره به تفاهمنامه جهاد و شهرداری گرگان، تاکید کرد: فضاهای سبز و بوستان‌ها و محلات پر درخت در ارتقای شرایط زیست محیطی به عنوان ریه‌های تنفسی شهرها نقش داشته و ایجاد چنین فضاهایی در بالا بردن نشاط روحی و روانی و نشاط اجتماعی هم نقش دارد.

■  کمبود سرانه پارکی در گرگان

در خصوص سرانه فضای سبز گرگان با رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری گفتگو کردیم. یحیی ستوده نیا گفت: سرانه فضای سبز گرگان ۷.۴۳ مترمربع به ازای هر نفر بوده که سرانه قابل قبولی است اما مشکل بزرگ در پراکنش متوازن فضای سبز در گرگان بوده که توزیع این سرانه‌ها عادلانه نیست. وی افزود: در برخی از محلات مانند ضلع شمال کمربندی به استاندارد فضای سبز رسیده ایم اما در برخی از نقاط مانند جنوب و قسمت مرکزی شهر سرانه‌ها پایین است.

ستوده نیا با بیان اینکه مشکل اصلی کمبود سرانه پارکی است، ادامه داد: این سرانه در گرگان پایین بوده و باید به جایی برسیم که اگر ۱۰۰ محل داریم ۱۰۰ پارک داشته باشیم. وی گفت: در حال حاضر بیش از ۵۵ پارک در سطح شهر گرگان وجود دارد که دچار کمبودهایی در این قسمت هستیم. ستوده نیا افزود: شهرداری به دنبال این است که کمبود سرانه‌های پارکی را با راه حل های مختلف مانند ایجاد پارک‌های جیبی مرتفع کند که تاکنون بیش از ۱۰پارک جیبی ایجاد شده است. وی تصریح کرد: اگر مصوبه فضای چهار هکتاری سایت جهاد کشاورزی تأیید شود به دلیل قرارگیری در مرکز شهر اتفاق خوبی را رقم خواهد زد. ستوده نیا با بیان اینکه پارک شهر گرگان ۳۸هزار مترمربع مساحت دارد، گفت: در سایت جهاد کشاورزی فضای سبزی با مساحت چهار هکتار ایجاد می‌شود که بزرگ‌تر از پارک شهر خواهد بود.

■ ۴ هکتار سایت کشاورزی به فضای سبز تبدیل می‌شود

رئیس شورای اسلامی شهر گرگان گفت: مدیریت شهری علاوه بر ساختن زیرساخت‌ها باید به فکر سرانه‌های فضای سبز در شهر باشد. سید محمد مرتضوی افزود: اگر بخواهیم شهر نفس بکشد باید فضاهای مناسبی ایجاد کنیم؛ شورا و شهرداری با توافق با جهاد کشاورزی این پتانسیل را ایجاد کرده که بخشی از مرکز شهر زنده شده و به مردم زندگی دهد. وی تاکید کرد: می‌توان در این فضا امکانات خوبی مانند بازارچه‌های محلی، مسیر دوچرخه سواری، پیاده راه مسیر پیاده روی و سایر فضاها را ایجاد و آن را به پارک دوم شهر گرگان تبدیل کرد. مرتضوی اضافه کرد: اگر این حرکت تکمیل شود می‌توان به سمت تملک سایر فضاها مانند دخانیات و ارتش حرکت کرد و آنها را به فضاهای خوب شهری تبدیل کرد. وی با بیان اینکه این زمین ۱۸۵ متر بَر اصلی در خیابان شهید بهشتی دارد، افزود: در قبال چهار هکتاری که از جهاد کشاورزی می‌گیریم ساختمانی به وسعت ۱۰ هزار مترمربع برای آن‌ها می‌سازیم که امیدواریم این امر در هیئت وزیران سریع‌تر مصوب شود و کار را امسال آغاز کنیم.

■  در انتظار مجوز هیئت دولت هستیم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: در استان توافقات با شهرداری انجام شده و مصوبه شورای شهر گرگان را هم گرفتیم. مختار مهاجر افزود: پیشنهادات خود را ارائه کرده و با شهرداری گرگان به توافق رسیدیم. وی بیان کرد: تمام مدارک لازم به وزارتخانه ارسال و در آنجا تأیید شده است و در حال رایزنی هستیم که این مصوبه به هیئت دولت ارسال شود تا مجوز کمیسیون لوایح را بگیریم. مهاجر اضافه کرد: چون این مصوبه مدتی در هیئت دولت در نوبت تصویب قرار می‌گیرد در حال رایزنی هستیم تا سریع‌تر این امر محقق شود. وی گفت: با توجه به اینکه ساختمان‌های جهاد کشاورزی با مساحت ۱۵ هزار متر مربع در فضای ۱۱ هکتاری سایت به صورت پراکنده قرار دارد و هزینه‌های نگهداری آن بالا است قصد داریم یک ساختمان متمرکز با زیربنای هزار متر در ۱۰ طبقه بسازیم تا استهلاک‌ها و هزینه‌ها را کم کنیم. مهاجر با بیان اینکه ساختمان جدید در قسمت دیگری از این زمین ساخته می‌شود، گفت: هزینه تمام شده ساختمان را در قبال دادن زمین با شهرداری تهاتر کرده تا محلی برای فضای سبز و پارک عمومی مردم ایجاد شود. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان بیان کرد: با رایزنی‌هایی که صورت گرفته وزارتخانه دید مثبتی به این امر داشت و اکنون در انتظار مجوز هیئت دولت هستیم. پیگیری جهت ایجاد فضای سبز و شناسایی عرصه‌های مستعدی همانند جهاد کشاورزی در گرگان برای افزایش سرانه‌ها، باید توسط مدیران شهری گرگان ادامه داشته و این طرح تا به سرانجام رسیدن باید توسط مسئولان دنبال شود.