لزوم حرکت به سوی اقتصاد دانش محور
یاددداشت اول |
■ با مسوولیت سردبیر
امروزه حرکت به سمت اقتصاد مدرن و گذر از اقتصاد سنتی با هدف ارتقای بهرهوری، افزایش رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال رویکرد همه ی کشور های جهان است.کارشناسان حوزه ی اقتصاد، تسلط بازار سنتی را یکی از مهم ترین عوامل رکود اقتصادی ایران می دانند. بدون شک حرکت از اقتصاد سنتی به سوی اقتصاد دانش محور، سبب توسعه و پیشرفت، رقابت و شفافیت میشود.در حال حاضر و با توجه به تمام مشکلات ریز و درشتی که کشور با آن مواجه است از آنجا که ساختار حاکم بر اقتصاد و تولید و تجارت کشور ساختاری سنتی است و از آنجا که این ساختار سنتی و معیوب توان رقابتی پایینی دارد تا جایی که هر روز نرخ رشد بهرهوری پایین تر و نرخ بیکاری را بالاتر برده است بنابراین توسعه ی اقتصاد دیجیتالی و حرکت به سمت اقتصاد مدرن و دانش محور یک انتخاب نیست بلکه الزام است.
کشور چین در فرآیند گذار از اقتصاد سنتی به اقتصاد دانش محور نمونه ی بسیار خوبی است. این کشور با برنامه ریزی وبا طراحی و اجرای برنامه های متعدد توسعه ی فناوری و اقتصادی، زیرساخت های اقتصادی خود را متحول کرد. تا جایی که سالهاست که همواره بالاترین رشد اقتصادی در جهان را دارد.اگر برنامه ریزان اقتصادی از فناوری اطلاعات در تمامی بخش های اقتصادی جامعه به درستی بهره ببرند و اگر بتوانند زیرساختهای ارتباطی و اطلاعاتی را تامین و تقویت کنند آنوقت می توان به تحقق اقتصاد دانش محور امیدوار بود. اقتصادی که در آن دانش از جایگاه برتری نسبت به سرمایه، نیروی انسانی، تجهیزات و مدیریت برخورداراست.امروز روشهای سنتی در حوزههای اقتصادی مقرون به صرفه نیست و اتفاقا هزینه های بیشتری را نیز تحمیل می کند بنابراین ما چاره ای جز اصلاح روش های سنتی وبهره گیری از روش های نوین نداریم.
از سوی دیگر دستیابی به جایگاه بهتر اقتصادی آنچنان که بتوان نشانه هایش را در ارتقای کیفیت زندگی روزمره ی همه ی مردم مشاهده کرد، همت وعزم جدی همه اقشار جامعه را می طلبد که با بالابردن کمی و کیفی فعالیت های اقتصادی امکان پذیر خواهد بود.