نوزدهمین شماره ی فصل نامه ی فرهنگی، ادبی، هنری و تاریخی استارباد منتشر شد
گزارش |
نازی عظیمی _نوزدهمین شماره ی فصلنامه ی استارباد، پائیز 1399، منتشر شد. استارباد که به سردبیری اسماعیل جعفری نصرآبادی منتشر می شود در این شماره به سیاق همیشگی اش، پرونده ای را در دستور کار خود دنبال کرده است که این بار به کتابخانه-های استان گلستان اختصاص دارد. البته مطالب این پرونده، صرفا به کتابخانه ها محدود نشده و به کتابفروشی، کتابخوانی و کتابداری نیز پرداخته است. نگاهی به کتابخانه ی بشارت گرگان همراه با یادی از زنده یاد محمدحسین بشارت، بانی کتابخانه، به قلم حسین ضمیری و تاریخچه ای کوتاه از کتابخانه های گنبد با یادی از مستر مور آمریکایی، به قلم محمدعلی اندیشه خراسانی از جذاب ترین مطالب این پرونده است. محمد انصار هم گرگان پژوهی در کتابخانه های شهر را قلم زده است.
به جز پرونده، به روال اخیر استارباد، ویژه نامه ای نیز در مجله دیده می شود که این شماره، درباره ی زنده یاد روح الله خالقی، مشهور به روحی، هنرمند فقید تئاتر و شاعر نوسرای بندرگزی است. مطالب این ویژه نامه به قلم الله قلی نظری، جواد پیشگر، ابوالقاسم مؤمنی، نیما صفار سفلایی، علیرضا ابن قاسم، عبدالرحمن فرقانی فر و علی مسعودهزارجریبی است. محمد قاری نیز در بخش شعر، شعری در رثای خالقی سروده است. در بخش شعر، کارهایی از غلامحسین سالمی، عبدالرحمن فرقانی فر، سمیرا قدیمی، زهره چورلی، متینه شاهینی، طلایه رویایی، ایلیا گیاهچی و زنده یاد حبیب رویایی دیده می شود. اشعار حبیب رویایی برای نخستین بار انتشار می یابد. حبیب برادر بزرگتر یداله رویایی، بانی شعر حجم است.
در این شماره، بخش داستان با محتوای بیشتری از شمارگان قبلی استارباد، دنبال شده است. داستان هایی از دکتر مجتبی تجلی، بال تکین ایری، زنده یاد محمدهادی نامورراد و ترجمه ی داستانی از آنتوان چخوف با برگردان مانی روحانی و نقدی از ح.ع. تاجدینی، آثار داستانی شماره ی نوزدهم این مجله است.
در ابتدای نشریه نیز به سبک و سباق همیشگی استارباد، بخش یادنامه دیده می شود. یادی از زنده یاد دکتر محمدامین میرفندرسکی به قلم مدیرمسئول مجله(علی بایزیدی) و یادی از مرحوم حاج حسن سمنانی به قلم دکتر آنه محمد دوگونچی از دیگر مطالب خواندنی این شماره است.
بخش خاطره در استارباد با قسمت یازدهم «من و شهرداری» محمد قاری و قسمت هفتم «رنج های من» اثر ایرج تنظیفی به انضمام «برگ هایی از خاطرات عبدالصمد مهمینی» از بخش های سریالی و جالب توجه این نشریه فرهنگی است. مهیمنی که برای نخستین بار، خاطراتش در استارباد منتشر می شود به دیده هایش از ماجرای پنجم آذر 1357 و یادی از پهلوان علی فولادی پرداخته است.
در بخش نقد و مقالات نیز این شماره ی استارباد، بسیار پربارتر از گذشته است. «معمای آرش کمانگیر» به قلم غلامعلی قاری، شاهنامه پژوه گرگانی، «نیما و افسانه نیما» به قلم محمد جانفشان، «نامگذاری گاوان در زبان فرهنگ مردم انزان» به قلم علی اکبر خداپرست، و «اسطوره ی هوم یا سومه» به قلم دکتر فروغ محسنی مفیدی از مطالب این بخش است.
گفتگوی انسیه روشنی یساقی با فاطمه باباصفری، با عنوان «جادوی رنگ آمیزی» به تحول زنی میانسال پرداخته است که در این سن و سال به صورت جدی و نیمه حرفه ای وارد عرصه ی نقاشی و رنگ آمیزی شده است.
سخن نخست این شماره را نیز سردبیر جدید استارباد، اسماعیل جعفری نصرآبادی نوشته است. جعفری، که پیش از این، سردبیر هفته نامه ی اندیشه گلستان بود از ابتدای سال 1399 سردبیری استارباد را برعهده دارد و تلاش کرده است تا تحولاتی در مجله ی فرهنگی استان گلستان ایجاد نماید.
استارباد با قیمت 20هزار تومان در کتابفروشی های معتبر شهر گرگان قابل تهیه است. این نشریه به جز گرگان در گنبدکاووس، کردکوی، علی آباد کتول و البته در چهار کتابفروشی تهران نیز توزیع می شود. باید دید نمره ی 20 استارباد در زمستان 1399 (آخرین شماره ی قرن چهاردهم خورشیدی) چه خواهد بود.